ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ι. Πάππου: «Οι επιχειρήσεις μας μπορούν να κατακτήσουν τη δική τους θέση στην παγκόσμια αγορά»

​Συμμετοχή του προέδρου του ΕΒΕΔ σε συνάντηση εργασίας με ευρωβουλευτές της Ν.Δ

 

Στη διαδικτυακή συνάντηση εργασίας την οποία διοργάνωσαν οι Ευρωβουλευτές της Ν.Δ., με θέμα «Κάνουμε zoom στην ατζέντα της Ευρώπης: Πώς επηρεάζεται η εμπορική πολιτική της Ε.Ε. από την εκλογή Biden και το Brexit & Access 2 Markets, η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα της Ε.Ε. για την ενίσχυση εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», συμμετείχε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, την Πέμπτη 8 Απριλίου 2021, μαζί με εκπροσώπους Επιμελητηρίων από όλη τη χώρα. 

Την εκδήλωση χαιρέτισαν, ο επικεφαλής της Κ.Ο. Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. και αντιπρόεδρος του Ε.Λ.Κ. κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο γενικός διευθυντής της Ν.Δ. και Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Γιάννης Μπρατάκος.

Κεντρική εισηγήτρια ήταν η ευρωβουλευτής – αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου ενώ σημαντική ήταν η τοποθέτηση και του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. κ. Γιώργου Στεργίου, επί των θεμάτων που αναπτύχθηκαν.

Στην τοποθέτησή της η κ. Ασημακοπούλου, αναφέρθηκε σε βασικές παραμέτρους της ευρωπαϊκής εμπορικής πολιτικής, βασικός πυλώνας της οποίας, όπως είπε, είναι η εξωστρέφεια, καθώς οι περισσότερες εξαγωγικές δραστηριότητες θα γίνουν εκτός ΕΕ.

«Από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), παρόλο που αντιπροσωπεύουν το 99% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, μόνο το 25% αυτών εξάγει σε άλλη χώρα. Αλλά και στην Ελλάδα, το 99% των επιχειρήσεων είναι ΜμΕ και από αυτές, η μεγάλη πλειονότητα είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ένας βασικός λόγος που οι επιχειρήσεις αυτές δυσκολεύονται να αναπτύξουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα, είναι ότι δεν έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη πληροφόρηση.

Η Access2Markets έρχεται να καλύψει αυτό το κενό, καθώς αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τις ΜμΕ που εξάγουν σε χώρες εκτός Ε.Ε., αλλά και για όσες νέες επιχειρήσεις προσβλέπουν σε εξαγωγικές δραστηριότητες.

Έχει ως στόχο, να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες να εκμεταλλευτούν το δίκτυο εμπορικών συμφωνιών της Ε.Ε. και να αποκτήσουν την καλύτερη δυνατή πρόσβαση στις αγορές, τα προϊόντα και τα μέσα που χρειάζονται για να αναπτυχθούν και να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου έχω την τιμή να είμαι αντιπρόεδρος, υπερασπιζόμαστε το πολυμερές, ελεύθερο και βασισμένο πάνω σε ευρωπαϊκές αρχές και αξίες εμπόριο και στηρίζουμε τα παραγόμενα προϊόντα και την επιχειρηματικότητα.

Πρωταρχικός μου σκοπός, ως Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, είναι να εργαστούμε όλοι μαζί, προκειμένου οι ΜμΕ να αναδειχτούν σε στρατηγικό πυλώνα, για την Ελλάδα και την Ε.Ε., στον τομέα του διεθνούς εμπορίου», ανέφερε η κ. Ασημακοπούλου.

Εκπροσωπώντας περισσότερες από 25.000 επιχειρήσεις, συνεχίζοντας την προσπάθεια εξωστρέφειας που έχει ξεκινήσει το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ο κ. Πάππου επισήμανε τη χρησιμότητα της πλατφόρμα Access2Markets η οποία αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν να ασχοληθούν με το διεθνές εμπόριο.

«Στα Δωδεκάνησα, όπου κατά κύριο λόγο δραστηριοποιούνται μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις η λειτουργία της πλατφόρμας Access2Markets ανοίγει νέους δρόμους στην προώθηση εξαγωγών, ακολουθώντας τις τάσεις αλλά και τις ανάγκες της εποχής.

Τα φημισμένα για την ποιότητά τους τοπικά μας προϊόντα, μπορούν να κατακτήσουν τη δική τους ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια αγορά. Στα τελευταία χρόνια, έγιναν προσπάθειες από μέλη μας, που με την αρωγή του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου έχουν να επιδείξουν μια σημαντική πορεία.

Αυτή η προσπάθεια θέλουμε να διευρυνθεί και προς αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιήσουμε κάθε χρήσιμο εργαλείο, ώστε να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, διασφαλίζοντας τα μέσα που χρειάζονται οι επιχειρήσεις μας για να αναπτυχθούν και να παραμείνουν ανταγωνιστικές, σε αυτή την απαιτητική περίοδο που όλοι καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας», δήλωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης εργασίας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Πάππου.

Υπενθυμίζεται ότι το ειδικό σεμινάριο για τις ελληνικές επιχειρήσεις θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη 14 Απριλίου. Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.ebed.gr/ Page/display_page/15746.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ