OIKONOMIA

Η ρευστότητα στην οικονομία πονοκέφαλος για κυβέρνηση, τράπεζες και επιχειρήσεις

 

Η επέλαση του κορονοϊού φέρνει ισχυρό προβληματισμό στην κυβέρνηση και στις διοικήσεις των τραπεζών. Ο φόβος στη μία πλευρά της κυβέρνησης είναι η ύφεση και στην πλευρά των τραπεζών η αναζωπύρωση των κόκκινων δανείων.

Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί πυρετός συσκέψεων. Χθες εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και συζήτησαν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, ενώ έγινε μια πρώτη αποτίμηση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επίσης συζητήθηκε το ενδεχόμενο οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν με μεγαλύτερους ρυθμούς την πραγματική οικονομία, αν και αυτό μάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο στο βαθμό τουλάχιστον που θα ήταν αναγκαία μία ισχυρή δόση ρευστότητας.

Σταϊκούρας – Στουρνάρας στο Μαξίμου

Σήμερα (13.03.2020) ο Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να έχει συνάντηση με  τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ αμέσως μετά θα γίνει νέα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους των τραπεζών στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθούν η χαλάρωση των εποπτικών κανόνων αλλά και οι τρόποι στήριξης των «καλών» επιχειρήσεων με ρυθμίσεις και διευκολύνσεις πληρωμής δανείων.

Στελέχη της αγοράς, αναφέρουν ότι στις συζητήσεις έχουν πέσει προτάσεις για νέα «χαλάρωση» των όρων αποπληρωμής δανείων προκειμένου να μην αυξηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Αδιαμφισβήτητα, πάντως, η ελληνική οικονομία και οι τράπεζες έχουν αλληλένδετη σχέση και οι επιπτώσεις της πανδημίας ενδεχομένως να πάνε πίσω το σχεδιασμό, τόσο για τη μείωση των κόκκινων δανείων, όσο και το πλάνο για χρηματοδότηση της αγοράς. Ως εκ τούτου, οι τράπεζες σε όλη την Ευρωζώνη κάνουν σχέδια προετοιμασίας και σε αυτό το πλαίσιο η επικεφαλής της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τη χρηματοδότηση με μακροπρόθεσμα κεφάλαια.

Μείωση φόρων

Οι έκτακτες συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί στην οικονομία μεταφέρουν αυτονόητα στο παρασκήνιο τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για μειώσεις φόρων. Ενδεχομένως όμως, όπως σχολιάζουν οικονομικοί αναλυτές, η ανάγκη μείωσης των φόρων να καταστεί τους επόμενους μήνες επιτακτική και «αδιαπραγμάτευτη».

Ο ΣΕΒ στο χθεσινό του οικονομικό δελτίο, αφού επισήμανε ότι η οικονομία – σε παγκόσμιο επίπεδο- έχει εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά εκτιμούσε πως τα πρώτα οικονομικά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης  κινούνται «στη σωστή κατεύθυνση». Τόνιζε όμως πως τα μέτρα αναβολής πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων επιχειρήσεων,  δεν αντιμετωπίζουν τυχόν προβλήματα ζήτησης λόγω επερχόμενης πτώσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Για την πτώση της κατανάλωσης το γιατρικό δεν μπορεί να είναι η αναβολή της φορολογικής υποχρέωσης, αλλά η μείωσή της.

Ο ΣΕΒ, εμμέσως έβαλε στο τραπέζι «επιστροφές φόρων και μειώσεις φόρων παρακράτησης».

Στην παρούσα φάση, η ζημιά  στην ελληνική οικονομία θα μπορούσε  να υποθέσει κανείς πως είναι ακόμα αναστρέψιμη δικαιολογώντας όχι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών αλλά αναβολές πληρωμών. Χώρια που δεν έχει απελευθερωθεί η Ελλάδα από τα δεσμά του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ακόμα και εάν έχουν έρθει τα πάνω κάτω στην παγκόσμια οικονομία.

Η Γερμανία ενδέχεται σήμερα να κάνει μια μεγάλη στροφή στη δημοσιονομική της πολιτική, εγκαταλείποντας το ιερό δισκοπότηρο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Θα είναι μια βαθιά ανάσα για τους υπουργούς του Eurogroup οι οποίοι την ερχόμενη Δευτέρα θα κληθούν να εξειδικεύσουν την εξουσιοδότηση δημοσιονομικής ευελιξίας την οποία τους έδωσαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αυτή την εβδομάδα.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ