ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

«Η Ρόδος για τη Ζωή»: Στις 6 Νοεμβρίου η εκδήλωση για την καταπολέμηση του καρκίνου

Επανέρχεται ύστερα από τρία χρόνια που δεν είχε γίνει λόγω των περιορισμών για την πανδημία, η εκδήλωση «Η Ρόδος για τη Ζωή» μια εκδήλωση που έχει καταφέρει να «αγκαλιαστεί» από τους Ροδίτες και τις Ροδίτισσες κάθε ηλικίας που συμμετέχουν σε αυτήν μαζικά.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι πράγματι εντυπωσιακή με χιλιάδες κόσμο να συμμετέχει και να συνδράμει στο έργο της Αστικής Μη κερδοσκοπικής Εταιρείας(ΑΜΚΕ) «Ρόδος για τη Ζωή».

Οι συμμετέχοντες με ομοιόμορφα μπλουζάκια, σε διαφορετικό χρώμα κάθε χρόνια, συγκεντρώνονται στην πλατεία δημαρχείου και στη συνέχεια πραγματοποιούν αγώνα -περπάτημα.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση του καρκίνου και με τα έσοδα που συγκεντρώνονται από τις πωλήσεις (μπλουζάκια και αναμνηστικά) ενισχύεται κάθε χρόνο με εξειδικευμένα μηχανήματα το νοσοκομείο της Ρόδου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου και φέτος θα γίνει στις 6 Νοεμβρίου.

Η πρώτη εκδήλωση της ΑΜΚΕ «Ρόδος για τη Ζωή» πραγματοποιήθηκε στο νησί το 2009 στην πλατεία δημαρχείου της πόλης. Είναι αγώνας-περπάτημα κατά του καρκίνου και σκοπό έχει μέσω δωρεών, τη συγκέντρωση χρημάτων και την αγορά μηχανημάτων που αφορούν την πρόληψη-θεραπεία μορφών καρκίνου και την παραχώρηση αυτών στο νοσοκομείο της Ρόδου.

Η επιλογή των μηχανημάτων γίνεται ύστερα από εισήγηση των αρμόδιων επιστημονικών οργάνων του νοσοκομείου μας.

Από την πρώτη εκδήλωση το 2009 έως και την εκδήλωση του 2019, χάρη στην ΑΜΚΕ, παραχωρήθηκαν στο νοσοκομείο της Ρόδου μηχανήματα αξίας 350.000 ευρώ.

Το χαρακτηριστικό της ΑΜΚΕ, είναι το μπλουζάκι διαφορετικού χρώματος κάθε χρόνο, το οποίο διατίθεται στους συμμετέχοντες της εκδήλωσης και σε όσους θέλουν να ενισχύσουν, έναντι μιας μικρής δωρεάς. Χωρίς σπόνσορες και χορηγούς, αλλά μέσω δωρεών από τους πολίτες της Ρόδου καθώς και από τα έσοδα που προκύπτουν από την πώληση των t-shirts που χαρίζουν διαφορετικό χρώμα στην εκδήλωση διαφορετικό τους χρώμα κάθε χρονιά. Και σίγουρα αυτό έχει προκαλέσει μόνο θετικές εντυπώσεις, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε πανελλήνιο μιας και η εκδήλωση είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό συμμετεχόντων μετά από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αλλά η μοναδική στη χώρα μας χωρίς εμπορικά σήματα.

Μάλιστα, η πρώτη εκδήλωση, το 2009, ξεκίνησε με 1.500 συμμετέχοντες και χρόνο με τον χρόνο αυξάνονταν. Στην τελευταία εκδήλωση, το 2019, πήραν μέρος περίπου 15.000 άτομα.

Λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν εξαιτίας του κορονοϊού, η εκδήλωση δεν πραγματοποιήθηκε για δύο χρόνια, παρόλα αυτά, την περσινή χρονιά πραγματοποιήθηκαν μικρές εκδηλώσεις εξασφαλίζοντας έτσι την αγορά μιας θερμοκοιτίδας αεροδιακομιδών για τα νεογνά για την παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου μας και το ΕΚΑΒ (τομέας Ρόδου), καθώς και δύο ειδικών πολυθρόνων χημειοθεραπείας για την ογκολογική κλινική του νοσοκομείου μας.

Ο στόχος της φετινής χρονιάς αφορά την αγορά φορητού υπερηχοτομογράφου της Μονάδας Επεμβατικής Ακτινολογίας, η χρήση του οποίου στον ογκολογικό ασθενή είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς με αυτό γίνεται η τοποθέτηση των κεντρικών συσκευών χημειοθεραπείας, (port catheters, PICC lines, central lines), ο καθετηριασμός κεντρικών αγγείων για επεμβατικές πράξεις, η παρακέντηση κακοήθων συλλογών, αποστημάτων, συχνές και αναρίθμητες επιπλοκές στον ογκολογικό ασθενή σε θώρακα και κοιλία, βιοψίες συμπαγών οργάνων και λεμφαδένων προκειμένου τη διάγνωση της πιθανής νόσου κ.α.

Αξίζει μάλιστα να τονισθεί πως το συγκεκριμένο μηχάνημα, είναι ό,τι καλύτερο για την πρόληψη, αντιμετώπιση και θεραπεία σε κάποιο βαθμό, μορφών καρκίνου και βοηθά στα μέγιστα για την ανακούφιση των ασθενών.

Φέτος, το χρώμα της μπλούζας θα είναι το μωβ και το κόστος αγοράς της, 8 ευρώ.

Οι προηγούμενες δωρεές

Σε ό,τι αφορά τις προηγούμενες χρονιές, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δωρεές από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από τη «Ρόδο για τη Ζωή», αφορούσαν την αγορά μηχανημάτων στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου, και αυτά είναι ένα ψηφιακό δερματοσκόπιο το οποίο χρησιμοποιείται για την πρόληψη και τη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος, εξειδικευμένο ιατρικό εξοπλισμό για τη σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, ένα υστεροσκόπιο το οποίο χρησιμοποιείται από τους γυναικολόγους του νοσοκομείου για τη λήψη βιοψίας από τον τράχηλο και τη μήτρα για τη διάγνωση του καρκίνου, ένα βίντεο-κολονοσκόπιο για την πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου παχέος εντέρου, ένα ρινολαρυγγοσκόπιο για τη διάγνωση και θεραπεία κάποιων μορφών καρκίνου του λάρυγγα, ένας ειδικός υπερηχοτομογράφος για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, την αναβάθμιση του ακτινολογικού συστήματος για τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, την αγορά και αναβάθμιση μηχανημάτων με σκοπό την αναβάθμιση του παθολογοανατομικού εργαστηρίου του νοσοκομείου, νέο σύστημα υπερηχοτομογραφίας το οποίο διαθέτει την τεχνική Shearwave ελαστογραφία.

ΑΠΕ/ΜΠΕ

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ