ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Η Ρόδος προετοιμάζεται για τουρισμό: Θερμικές κάμερες, οριοθέτηση στις παραλίες, τεστ για κορονοϊό

 

Τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τον τουρισμό αναμένουν με αγωνία τοπικοί άρχοντες και αρμόδιοι φορείς ανά την Ελλάδα, καταγράφοντας ήδη μεγάλες απώλειες συγκριτικά με την περσινή τουριστική σεζόν. Ο Κώστας Ταρασλιάς, αντιδήμαρχος Τουρισμού της Ρόδου, μιλάει στο Sputnik.

Πυρετωδώς εργάζονται, αυτές τις ημέρες, κυβέρνηση και αρμόδιοι φορείς, προκειμένου να εκπονήσουν ένα βιώσιμο πλάνο για την επανεκκίνηση του τουρισμούστη χώρα μας. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, σχέδιο της Ελλάδας είναι να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να υποδεχτεί εξωτερικό τουρισμό την 1η Ιουλίου, ενώ για τις 18 Μαΐου εξετάζεται η πλήρης απελευθέρωση των μετακινήσεων από και προς μεγάλα ελληνικά νησιά, τα οποία διαθέτουν τις υποδομές για να διαχειριστούν πιθανά κρούσματα του νέου κορονοϊού.

Με το βλέμμα στραμμένο στον κυβερνητικό σχεδιασμό και τις εισηγήσεις των ειδικών, εν όψει τουριστικής περιόδου, είναι η δημοτική αρχή της Ρόδου. «Βρισκόμαστε εν αναμονή όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα πρέπει να τηρήσουμε» δηλώνει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Κώστας Ταρασλιάς, μιλώντας στο Sputnik.

Κρίσιμος μήνας προετοιμασίας για τα ελληνικά νησιά

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται δήμος και αρμόδιοι τοπικοί φορείς, προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα για την υποδοχή Ελλήνων και ξένων τουριστών εν μέσω πανδημίας. Στο τέλος Μαΐου εκτιμά ο αντιδήμαρχος Ρόδου ότι θα έχουν μια πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα αναφορικά με το πώς θα κινηθούν οι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί της χώρας. Στη Ρόδο, μεταξύ άλλων μέτρων προστασίας, εξετάζεται η τοποθέτηση θερμικών καμερών στις πύλες εισόδου του νησιού, η οριοθέτηση των ελεύθερων τμημάτων των παραλιών, αλλά και ο εφοδιασμός του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου με τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού.

«Υπολογίζουμε στο τέλος του μήνα να έχουμε λάβει ολοκληρωμένες οδηγίες για τουριστικές επιχειρήσεις. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες για επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Κατά την περσινή σεζόν, η Ρόδος κατέγραψε 2.200.000 αφίξεις, αριθμός απλησίαστος για τη φετινή σεζόν. Ικανοποιητικό για φέτος θα είναι αν καταφέρουμε να έχουμε τουρισμό από την 1η Ιουλίου που θα λειτουργήσουν τα εποχικά ξενοδοχεία, μέχρι και τέλος Οκτωβρίου. Σε μία ονειρεμένη πρόβλεψη, θα ήμουν ευτυχισμένος αν καταφέρουμε να έχουμε 400.000 αφίξεις για διακοπές. Μιλάμε για αριθμούς που δεν θα επιτρέψουν την κερδοφορία, ωστόσο θα καλύψουν λειτουργικά έξοδα και μισθούς εργαζόμενων.

Με τα σημερινά δεδομένα, στόχος μας δεν είναι το κέρδος, αλλά να μη χαθεί εντελώς η Ρόδος ως προορισμός. Για να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστική, θα πρέπει να έχει κίνηση και φέτος. Να σημειωθεί ότι το 95% της οικονομίας της Ρόδου είναι άμεσα ή έμμεσα εξαρτώμενο από τον τουρισμό».

Ο κύριος Ταρασλιάς εκφράζει τον προβληματισμό του αναφορικά με την εισροή τουριστών από χώρες που κατέγραψαν μεγάλη έξαρση της COVID-19.

«Η Ρόδος δουλεύει κυρίως με Γερμανούς, Άγγλους, Βέλγους, Ολλανδούς και Σκανδιναβούς. Είμαστε προβληματισμένοι για την υποδοχή τουριστών από χώρες όπως η Βρετανία, που δεν έκαναν ενδελεχείς ελέγχους για τον νέο κορονοϊό. Πιθανώς, με την υλοποίηση του λεγόμενου υγειονομικού διαβατηρίου, να αποφύγουμε τυχόν προβλήματα. Είναι μείζον ζήτημα ο τουρισμός του νησιού, ωστόσο δεν επιθυμούμε να βάλουμε τους κατοίκους σε νέες περιπέτειες. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, φροντίζουμε να εξοπλιστεί το νοσοκομείο μας κατάλληλα, ώστε να μπορεί να διεξάγει τεστ για κορονοϊό. Προσανατολιζόμαστε να έχουμε θερμικές αψίδες σε αεροδρόμιο και λιμάνι. Οι οργανωμένες παραλίες θα προσαρμοστούν στους νέους κανόνες, αλλά αναζητούμε τρόπους διαμόρφωσης και για τους ελεύθερους χώρους. Δεν θα θέλαμε να τοποθετηθεί πλεξιγκλάς στις παραλίες, γιατί δίνει μία αίσθηση ανελευθερίας. Μάλλον θα βάλουμε κάποια σημάδια ώστε να πετύχουμε μια χωροταξία στο μέτρο του εφικτού».

Αδύνατο εκτιμά ότι θα είναι να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία του νησιού στο σύνολό τους.

«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει πλήρης λειτουργία για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Είναι μια ευκαιρία να δουλέψουν σημαντικά μικρές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία δυνατότητας 30 κλινών» όπως λέει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού της Ρόδου.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ