ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Η ΡΟΔΟΣ ΣΤΟ « ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ»: ΩΡΕΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

 

-Η Περιφέρεια συνέδραμε από την αρχή της πανδημίας με ενίσχυση εξοπλισμού των δομών υγείας

-Ο Δήμος και τα νησιά ανταποκρίθηκαν άμεσα

-Εναπόκειται στην προσωπική ευθύνη του καθενός από εμάς η προστασία της υγείας

 

Άναυδοι έμειναν οι Ροδίτες όταν άκουσαν τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, να ανακοινώνει πριν λίγες ημέρες ότι η Ρόδος μαζί με άλλες περιοχές της χώρας, μπαίνει στο «βαθύ κόκκινο» λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού που σημειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες στο νησί.
Ήταν κάτι που αναστάτωσε όλους τους κατοίκους αλλά πολλοί δεν το περίμεναν. Η κατάσταση ήταν διαχειρίσιμη και μάλιστα σε άριστο τρόπο αφού η Ρόδος μαζί με άλλα μικρά νησιά του νομού Δωδεκανήσου, ήταν στις «πράσινες» περιοχές της χώρας.
Η έξαρση των κρουσμάτων, οφείλεται σε πολλούς λόγους αλλά ο βασικότερος και κυριότερος είναι η προσωπική ευθύνη που βαραίνει τον καθένα μας.
Ο συνωστισμός, η χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν πολλοί συμπολίτες μας την εφαρμογή των μέτρων και ίσως το γεγονός ότι η κατάσταση ήταν διαχειρίσιμη χωρίς πολλά κρούσματα, χωρίς πολλούς βαριά ασθενείς – διασωληνωμένους και φυσικά χωρίς θανάτους, επέφερε τον εφησυχασμό.
Αυτό όμως, δεν άργησε να φέρει τα αρνητικά αποτελέσματα.
Μπήκαμε στο «Βαθύ κόκκινο» με βαριά μέτρα, με ακόμη πιο βαριά πρόστιμα και πολλές περιπολίες της αστυνομίας ακόμη και πάνω στα παγκάκια, στο Μαναδράκι για να μην σημειώνεται συνωστισμός.
Τα καταστήματα του λιανεμπορίου έκλεισαν, τα εστιατόρια και τα καφέ παραμένουν κλειστά και λειτουργούν μόνον τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, τα κρεoπωλεία, τα γυράδικα – fast food, μόνο με delivery και take away.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας καθορίστηκε μέχρι τις 7 το απόγευμα και σημειώθηκαν αλλαγές στον τρόπο μετακίνησης με τα SMS.
Επίσης απαγορεύτηκαν οι λειτουργίες, τα μυστήρια και οι θείες τελετές στις εκκλησίες και όπως φαίνεται ούτε και φέτος θα πάμε να ακούσουμε τους Χαιρετισμούς και να κάνουμε Σαρακοστή. Χάσαμε την Τσικνοπέμπτη, θα χάσουμε και την Καθαρά Δευτέρα. Μια μικρή ελπίδα, μας απομένει μέχρι το Πάσχα μήπως και γιορτάσουμε διαφορετικά σε σχέση με πέρσι.
Όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση όλοι αναζητούν ευθύνες . Αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε όλοι είναι στις πολύ κρίσιμες ώρες της «Προσωπικής Ευθύνης» που βαραίνει τον καθένα μας.
Όταν συνεχίζουμε τα ταξίδια και τις μετακινήσεις εντός και εκτός νομού, χωρίς να έχουμε υποβληθεί σε τεστ για κορωνοϊό είναι δική μας ευθύνη.
Η ενίσχυση των δομών υγείας με γιατρούς
και των Μονάδων για Covid-19 δεν είναι ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης αλλά του υπουργείου.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από την πρώτη στιγμή της έκρηξης της πανδημίας του κορωνοϊού και χωρίς σταματημό, ενίσχυσε και ενισχύει όλα τα νησιά στην περιοχή ευθύνης της με ιατρικό και νοσοκομειακό εξοπλισμό, και χωρίς να έχει αρμοδιότητα, διαθέτοντας πάρα πολύ μεγάλα κονδύλια.
Οι δήμοι στα νησιά, επίσης κινητοποιήθηκαν ζητώντας να τους δοθούν rapid tests ενώ ο ΕΟΔΥ μαζί με την Περιφέρεια διενεργούν τα τεστ αυτά σε καθημερινή βάση σε όλη τη Ρόδο. και τα νησιά
Με το που εμφανίσθηκαν τα κρούσματα στο Δήμο Ρόδου σε αντιδημάρχους, το δημαρχείο έκλεισε και έγιναν απολυμάνσεις.
Το ίδιο ζητήθηκε αμέσως μόλις σημειώθηκαν κρούσματα σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Άραγε ποιος φέρει την ευθύνη, όταν δεν προνοεί για την προσωπική του υγεία και κυρίως απέναντι στον συμπολίτη του, στον γείτονά του, στα μέλη της οικογένειας του;
Η πανδημία του κορωνοϊού επέφερε μια άνευ προηγουμένου κρίση στην υγεία και στην οικονομία.
Οι πολιτικές ευθύνες πρέπει να αναζητώνται όπου υπάρχουν, αλλά πρέπει να κοιτάξουμε και την ατομική, την προσωπική ευθύνη που έχει ο καθένας από εμάς.

#pressgreece-   #eΑΠΟΨΕΙΣ



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ