ΔΙΑΦΟΡΑ

Η σοκαριστική αλήθεια που δεν μάθαμε για τα ζώα που σώθηκαν από τις πυρκαγιές

Κι όμως, είναι αλήθεια.

Είναι από τις φορές που τα λόγια περισσεύουν. Από εκείνες που δύσκολα πιστεύεις τι έχει συμβεί, τι μας περιμένει στη συνέχεια και πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα.

Η καταστροφική φωτιά που κατέκαψε την Ελλάδα άφησε πίσω της εκτός από χιλιάδες καμένα στρέμματα γης και εκατοντάδες αθώα θύματα ανήμπορα να υπερασπιστούν τον εαυτούς τους.

Εδώ, όμως, υπάρχει και κάτι ευχάριστο που μας κάνει να ελπίζουμε ακόμα για τη  δύναμη του ανθρώπινου είδους. Μέσα σε ελάχιστες ώρες, ο αριθμός των εθελοντών για προσφορά βοήθειας σε πυρόπληκτους ανθρώπους και ζώα ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Χιλιάδες συμπολίτες μας έσπευσαν όχι μόνο να συγκεντρώσουν χρήματα, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα μα και να εργαστούν εθελοντικά σε ομάδες που δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν τις οικογένειες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τα ζώα που βρέθηκαν εγκλωβισμένα σε δρόμους και αυλές.

Και κάπως έτσι ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία φρικτή διαπίστωση. Μία διαπίστωση που γνωστοποίησαν οι ίδιοι εθελοντές που βρέθηκαν στα σημεία περίθαλψης τραυματισμένων ζώων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Εθελόντρια που βρέθηκε στη Βούλα να φροντίζει ζώα που έφτασαν από την περιοχή του Καλάμου, μας μετέφερε πως η εικόνα που αντίκρυσε ήταν αποκαρδιωτική. Όχι σε ό,τι αφορά στην κατάσταση των ζώων -που ήταν μεν δύσκολη λόγω εγκαυμάτων κυρίως στα αυτά, τις μύτες, τα πόδια και τις πατούσες τους, αλλά διαχειρίσιμη- μα… στο γεγονός πως επρόκειτο για οικόσιτα ζώα.

Τι εννοούμε; Ότι περισσότερα από τα μισά σκυλάκια που έσωσαν εθελοντές δεν ήταν αδέσποτα αλλά κατοικίδια οικογενειών, τα οποία οι κηδεμόνες τους έφυγαν και άφησαν ελαφρά τη καρδία πίσω τους – κάποια ακόμα και ΔΕΜΕΝΑ! Πιτμπουλάκια, Τζακ Ράσελ, Κανίς, ημίαιμα φροντισμένα και περιποιημένα, με τα λουράκια και τους φιόγκους τους έκαναν την εμφάνισή τους στρεσαρισμένα και φοβισμένα, έχοντας εγκαταλειφθεί και σωθεί σχεδόν από θαύμα.

Πρόκειται για εικόνα που ούτε οι ίδιοι οι εθελοντές δεν μπορούσαν να πιστέψουν.

Να σημειωθεί πως ναι μεν έχει γίνει καταγραφή των ζώων προκειμένου να δημοσιευτούν στοιχεία και φωτογραφίες τους στην περίπτωση που τα αναζητήσουν οι ιδιοκτήτες τους, αλλά πολλοί εθελοντές έχουν εκφράσει την επιθυμία να υιοθετήσουν ζώα που άφησαν πίσω τους στη φωτιά οι ιδιοκτήτες – κηδεμόνες.

Όπως μαθαίνουμε, εθελοντές έχουν ήδη πάρει στο σπίτι τους πολλά ζώα, αρνούμενοι να τα επιστρέψουν.

Αλήθεια, πόσο άδικο μπορεί να έχουν;

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ