ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Η Τήλος στην τρίτη θέση της ΕΕ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – Έπαθλο 100.000 ευρώ από την Κομισιόν

To νησί εισήγαγε ένα καινοτόμο ενεργειακό μοντέλο βασισμένο στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια

Το ελληνικό νησί της Τήλου κέρδισε το τρίτο βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ενεργειακά υπεύθυνα νησιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το νησί των Δωδεκανήσων των περίπου 400 κατοίκων κατάφερε τα τελευταία χρόνια να πρωτοστατήσει στην μετάβαση σε μια ενεργειακή πολιτική περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον.

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Τήλος, χάρη στη δέσμευση του Δήμου αλλά και την κουλτούρα των κατοίκων της, εισήγαγε ένα καινοτόμο ενεργειακό μοντέλο βασισμένο στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια και την αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες, αποτελώντας πρότυπο για άλλα νησιά και τοπικές κοινότητες.

Το βραβείο που θα λάβει η Τήλος συνοδεύεται από το ποσό των 100.000 ευρώ που προέρχεται από το πρόγραμμα Horizon 2020. Πρωταθλητής στην ΕΕ για το 2020 ήταν το νησί Aero της Δανίας που έχει καταφέρει να συνδυάσει την ηλιακή και την αιολική ενέργεια για την ηλεκτροδοτηση του, ενώ όλα τα δημόσια κτήρια της νήσου χρησιμοποιούν βιομάζα και ηλιακή ενέργεια για ψύξη και θέρμανση.

Το δανικό νησί αναμένεται να απεξαρτηθεί πλήρως από ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2030. Το βραβείο που θα λάβει το Aero συνοδεύεται από το ποσό των 500.000 ευρώ

.

Το δεύτερο έπαθλο των 250.000 ευρώ πήγε στο νησί El Hierro, των Καναρίων Νήσων στην Ισπανία, το οποίο καλύπτει το 60% των ενεργειών του αναγκών από ανανεώσιμες πηγές, ενώ οι τοπικές αρχές προσφέρουν δωρεάν φόρτιση σε ηλεκτρικά οχήματα.

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ