ΔΙΕΘΝΗ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε πακέτο βοήθειας 61 δισεκ. στην Ουκρανία – Κίνηση ματ, δημιουργεί νέα δεδομένα

 

Μετά από μήνες κωλυσιεργίας, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε τελικά στρατιωτική βοήθεια αξίας άνω των 61 δισ. δολαρίων για να βοηθήσει την Ουκρανία στην απελπισμένη άμυνά της κατά της Ρωσίας.

Κατά τη διακομματική ψηφοφορία, 210 Δημοκρατικοί και 101 Ρεπουμπλικάνοι συμφώνησαν να στηρίξουν την Ουκρανία, ενώ 112 Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν κατά.

Η ψηφοφορία άρχισε ώρες νωρίτερα από το πρόγραμμα σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Σαββάτου που καθυστέρησε την προγραμματισμένη διακοπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η δραματική έκκληση της Πελόζι: «Αν επιλέξετε την οδό Πούτιν, θα έχετε αίμα στα χέρια σας»
Σε μια ισχυρή προσπάθεια να συνοψίσει το διακύβευμα πριν από την ψηφοφορία, η πρώην πρόεδρος των Δημοκρατικών, Νάνσι Πελόζι, απηύθυνε μια έντονα γραφική έκκληση: «Ελπίζω ότι οι συνάδελφοί μας θα επιλέξουν τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια αντί της απολυταρχίας και του κακού, διότι φοβάμαι ότι αν επιλέξετε την οδό Πούτιν, θα έχετε αίμα στα χέρια σας, αίμα των παιδιών, αίμα των μητέρων τους που βιάστηκαν μπροστά στους γονείς τους, που βιάστηκαν μπροστά στα παιδιά τους», είπε.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, προειδοποίησε πρόσφατα ότι η χώρα του «θα χάσει τον πόλεμο» χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ, καθώς ο στρατός της αγωνίζεται με ελλείψεις πυρομαχικών και αεράμυνας και η Ρωσία έχει πιέσει ένα αυξανόμενο πλεονέκτημα σε δύναμη πυρός, καθώς το Κογκρέσο υπεκφεύγει.

Πακέτο συνολικής αξίας σχεδόν 95 δισεκατομμυρίων – Χωρίστηκε σε 4 ξεχωριστά νομοσχέδια
Τα μέλη ψήφιζαν για ένα πακέτο συνολικής αξίας σχεδόν 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο όμως είχε χωριστεί σε τέσσερα ξεχωριστά νομοσχέδια, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον αποσύνδεσε ουσιαστικά την ψηφοφορία για την Ουκρανία από τη χρηματοδότηση του Ισραήλ, η οποία υποστηρίζεται ευρύτερα τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους.

Με τη διάσπαση του νομοσχεδίου στα τέσσερα, ο Τζόνσον επεδίωξε να δώσει στα απείθαρχα ακροδεξιά μέλη του δικού του συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών την ευκαιρία να ψηφίσουν κατά συνείδηση για τα μέρη που δεν τους άρεσαν.

ADVERTISEMENT
Πρώτο προς ψήφιση ήταν ένα νομοσχέδιο που περιλάμβανε νομοθεσία για την ασφάλεια των συνόρων, το οποίο απέτυχε, όπως αναμενόταν. Πολλοί δεξιοί Ρεπουμπλικανοί δεν θέλουν η κυβέρνηση Μπάιντεν να κερδίσει τα εύσημα για την επίλυση της κρίσης στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, όπου παρατηρείται έξαρση των αιτούντων άσυλο, κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς εκλογών. Ο πιθανός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ, επιδιώκει να καταστήσει τα σύνορα προεκλογικό ζήτημα.

61 δισεκ. για την Ουκρανία
Η συνολική χρηματοδότηση των 95 δισ. δολαρίων περιλαμβάνει περίπου 26 δισ. δολάρια για το Ισραήλ, 61 δισ. δολάρια για την Ουκρανία (με μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης να πηγαίνει για την αναπλήρωση των αμερικανικών πυρομαχικών), 8 δισ. δολάρια για τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, και 9 δισ. δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια προς τους αμάχους σε εμπόλεμες ζώνες, όπως η Γάζα.

Στο νομοσχέδιο για την Ουκρανία, από τα 60,7 δισ. δολάρια, συνολικά περίπου 23 δισ. δολάρια θα χρησιμοποιηθούν από τις ΗΠΑ για την αναπλήρωση των στρατιωτικών τους αποθεμάτων, ανοίγοντας την πόρτα για μελλοντικές αμερικανικές στρατιωτικές μεταφορές στην Ουκρανία. Άλλα 14 δισ. δολάρια θα πήγαιναν στην Πρωτοβουλία Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας, στο πλαίσιο της οποίας το Πεντάγωνο αγοράζει προηγμένα νέα οπλικά συστήματα για τον ουκρανικό στρατό απευθείας από αμερικανικούς αμυντικούς εργολάβους.

Υπάρχουν επίσης περισσότερα από 11 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση των τρεχουσών στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην περιοχή, την ενίσχυση των δυνατοτήτων του ουκρανικού στρατού και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Κιέβου και Ουάσινγκτον στον τομέα των πληροφοριών, και περίπου 8 δισ. δολάρια σε μη στρατιωτική βοήθεια, όπως η παροχή βοήθειας στην κυβέρνηση της Ουκρανίας για τη συνέχιση βασικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής μισθών και συντάξεων.

Το πακέτο αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την πρόταση εξωτερικής βοήθειας που εγκρίθηκε από τη Γερουσία τον Φεβρουάριο, αν και ορίζει 10 δισ. δολάρια από τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας ως επιστρεπτέο δάνειο για να κατευνάσει ορισμένα ρεπουμπλικανικά μέλη.

Ένα από τα νομοσχέδια που πέρασε επικεντρώθηκε στην υποστήριξη των Αμερικανών συμμάχων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, κυρίως της Ταϊβάν, περιλαμβάνοντας περισσότερα από 8 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση των κινεζικών δραστηριοτήτων, περίπου 3,3 δισ. δολάρια για υποβρύχια και 2 δισ. δολάρια στρατιωτικής βοήθειας προς την Ταϊβάν.

Νομοσχέδιο και για το TikTok
Ένα άλλο από τα νομοσχέδια περιελάμβανε διάταξη που θα ανάγκαζε την κινεζική εταιρεία ByteDance να πουλήσει τη δημοφιλή εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης TikTok, η οποία, όπως ανησυχεί το Κογκρέσο, δίνει στην Κίνα τη δυνατότητα να αποκτά πληροφορίες για τους Αμερικανούς πολίτες. Αυτό το νομοσχέδιο – ο νόμος για την ειρήνη μέσω της δύναμης του 21ου αιώνα – περιλάμβανε επίσης την κατάσχεση δεσμευμένων ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων και περισσότερες κυρώσεις στο Ιράν.

Τα ψηφισμένα νομοσχέδια θα συνδυαστούν σε ένα ενιαίο πακέτο για να απλοποιηθεί η διαδικασία ψηφοφορίας για τη Γερουσία, η οποία θα πρέπει να εγκρίνει εκ νέου την πρόταση προτού πάει στο γραφείο του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την υπογραφή του.

Ο Ζελένσκι εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στην αμερικανική Βουλή για την ψήφιση του νομοσχεδίου βοήθειας
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενός νομοσχεδίου βοήθειας προς τη χώρα του στον πόλεμο της κατά της Ρωσίας.

«Είμαι ευγνώμων στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, και στα δύο κόμματα, και προσωπικά στον πρόεδρο (σ.σ. της Βουλής) Μάικ Τζόνσον για την απόφαση να παραμείνουν στη σωστή πλευρά της ιστορίας», έγραψε ο Ζελένσκι στο X.

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι το νομοσχέδιο, το οποίο θα μεταβεί προς ψήφιση από την αμερικανική Γερουσία «θα εμποδίσει την επέκταση του πολέμου, θα σώσει χιλιάδες και χιλιάδες ζωές και θα βοηθήσει και τα δύο έθνη μας να γίνουν ισχυρότερα».

 

iefimeridaΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ