ΕΛΛΑΔΑ

Ιανός: Από 600€ έως 6.000€ οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες

Περισσότερα από 37 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το κράτος για την για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο Ιανός στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και το Ιόνιο. Το ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος. Τα ποσά που θα πάρουν οι πληγέντες.

Άμεσα θα εκταμιευθούν 12 εκατ. ευρώ για τις πρώτες αποζημιώσεις είπε στην ΕΡΤ1 ο Θοδωρής Λιβάνιος, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών εγκρίνει έκτακτη επιχορήγηση ακόμη 25 εκατ. ευρώ προς τους δήμους και τις περιφέρειες των περιοχών που επλήγησαν από το πέρασμα της κακοκαιρίας “Ιανός”.

Τα μέτρα στήριξης προβλέπουν:

  • 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί για την κάλυψη των πρώτων αναγκών – επιπλέον 600 ευρώ για πολύτεκνες οικογένειες ή οικογένειες που έχουν κάποιο μέλος τους ΑΜΕΑ
  • 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό για την αντικατάσταση οικοσκευής σε κύρια κατοικία
  • 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν τραυματισμό ή αναπηρία στη φυσική καταστροφή
  • Επίδομα 5.000 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα για κατοικία και 8.000 για κάθε επιχείρηση που επλήγη.
  • Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης
  • 1 εκ. ευρώ από το υπουργείο Υποδομών σε κάθε δήμο που έχει πληγεί για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου

Ο ΕΛΓΑ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρούν άμεσα στην καταγραφή των ζημιών προκειμένου να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

«Ο πρωθυπουργός μας ζήτησε όχι μόνο να βρεθούμε άμεσα στις περιοχές που έχουν πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά να είναι γρήγορη η αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και οι αποζημιώσεις για την αγροτική παραγωγή» δήλωσε ο Θοδωρής Λιβάνιος, σημειώνοντας ότι η εικόνα κυρίως στον νομό Καρδίτσας είναι αποκαρδιωτική.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ