ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ικανοποίηση στην Περιφέρεια για την κατανάλωση αμνοεριφίων το Πάσχα

 

Απόλυτα ικανοποιητικά είναι τα στοιχεία που αποκόμισε η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας για την κατανάλωση των κρεάτων την περίοδο του Πάσχα, παρά το γεγονός της μεγάλης απαγόρευσης εξόδου και ομαδικών συναθροίσεων.

Η δε σύγκριση με τα περυσινά στοιχεία επέτρεψε και το πλατύ χαμόγελο για τους ανθρώπους που μόχθησαν να βρουν λύσεις στα πολλαπλά προβλήματα που δημιούργησαν οι μειωμένες συγκοινωνιακές μετακινήσεις. Ο απαραίτητος έλεγχος των σφαγέντων αμνοεριφίων από τους κτηνιάτρους πραγματοποιήθηκε στην ώρα τους και η διάθεση τους έγινε με όλους τους κανόνες υγιεινής.

Η Διεύθυνση Αγροτικού τομέα, η Διεύθυνση Εμπορίου και η Φυτώριο ΑΕ, η οποία είναι υπεύθυνη για την λειτουργία των σφαγείων συνεργάσθηκαν μεθοδικά σαν ομάδα και έφεραν το ποθητό αποτέλεσμα. Για την Ρόδο τα νούμερα ευημερούν.

Συγκεκριμένα είχαμε για το 2020 σφαγή 2.468 αμνοεριφίων στο Σφαγείο Ρόδου και 1.386 στο Σφαγείο Έμπωνας, ενώ τα αντίστοιχα για το 2019 ήταν 2.368 και 1557. Παράλληλα σφάγησαν και 44 χοιρινά και 15 βοδινά ενώ το 2019 είχαμε 37 και 3 σφάγεια αντίστοιχα. Θα πρέπει να σημειωθεί πως λόγω συγκοινωνιακού προβλήματος τα αμνοερίφια από τη Νίσυρο δεν εσφάγησαν στη Ρόδο, όπως άλλες χρονιές, αλλά στη Κω, κάτι που σημαίνει πως ο αριθμός θα ήταν πολύ μεγαλύτερος.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των αρμοδίων υπηρεσιών οι κτηνοτρόφοι είναι απόλυτα ικανοποιημένοι αφού διέθεσαν όλα τους τα ζώα, τα οποία και καταναλώθηκαν στην αγορά, σε σημείο, μάλιστα, να υπάρξει και μερική έλλειψη.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Παρά την παγκόσμια συγκυρία του κορωνοϊού με τα προβλήματα και τις απαγορεύσεις, παρά την τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών μας, αυτές κινήθηκαν άψογα υπέρ της προστασίας της δημόσιας υγείας, της προστασίας του καταναλωτή αλλά και την ωφέλεια των παραγωγών μας, που σημαίνει και ωφέλεια της τοπικής μας οικονομίας.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους συνεργάτες μου στις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής της ΠΝΑΙ, που παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις δυσκολίες στις μετακινήσεις και στις συγκοινωνίες, ανταποκρίθηκαν σε όλα τα αιτήματα των κτηνοτρόφων μας.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία με τους προέδρους των κτηνοτρόφων, των κρεοπωλών και των εμπόρων που είχε ως αποτέλεσμα την σωστή και έγκαιρη λειτουργία των Σφαγείων της ΠΝΑΙ αλλά και της αγοράς.

Τέλος θα ήταν παράλειψη μου να μην ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου στην Περιφερειακή Αρχή για το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τους διακατέχει και ιδιαίτερα τον αεικίνητο περιφερειάρχη για τις κατευθυντήριες υποδείξεις λειτουργίας της ομάδας, ως περιφερειακή αρχή.»

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου Γιάννης Φλεβάρης επεσήμανε τα εξής:

«Τα πάντα λειτούργησαν άψογα. Η υπηρεσία συγχρονισμένη με τις συναρμόδιες υπηρεσίες κατάφεραν να παρακάμψουν όλες τις νησιωτικές δυσκολίες και να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.

Θεωρώ υποχρέωση μου να τους ευχαριστήσω γι αυτή τους την μεγάλη προσπάθεια και να τους ζητήσω να συνεχίσουν με τον ίδιο απαράμιλλο ζήλο να ενδιαφέρονται για την ποιότητα των προϊόντων που φθάνουν στην αγορά για τους νησιώτες καταναλωτές. Απόλυτα ικανοποιημένος ήταν και ο πρόεδρος της Φυτώριο ΑΕ Σωτήρης Μαραγκός ο οποίος δήλωσε τα εξής: « Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τόσο το συμβούλιο του Φυτωρίου όσο και όλους τους εργαζόμενους σε αυτό, που παρά τις ατίξοες συνθήκες αλλά και την έλλειψη έμψυχου δυναμικού, υπερέβαλαν εαυτούς και έφεραν σε πέρας τις προσδοκίες παραγωγών και καταναλωτών.

Θέλω να επισημάνω και να ευχαριστήσω και τον περιφερειάρχη μας για τις παρεμβάσεις του στην επί μέρους επίλυση προβλημάτων που παρουσιάσθηκαν, ειδικά στις συγκοινωνίες και τις υποχρεωτικές επισκέψεις κτηνιάτρων στα νησιά.

Ευχαριστώ, τέλος, και όλους τους νησιώτες για την κατανόηση και την εμπιστοσύνη που δείχνουν.»

Το Γραφείο Τύπου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ