ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ηλεκτρονικό εισιτήριο στους αρχαιολογικούς χώρους: διαφάνεια εσόδων, ταχύτερη εξυπηρέτηση επισκεπτών, δυνατότητα διαχείρισης κινδύνων

 

Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και η Ακρόπολη της Λίνδου, δύο ακόμα από τους πιο αναγνωρίσιμους και δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος, συμπεριλαμβάνονται εδώ και λίγες ημέρες στη λίστα των αρχαιολογικών χώρων όπου τέθηκε σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Μια πρακτική που στο εξωτερικό εφαρμόζεται εδώ και χρόνια για την είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία κλπ, ξεκίνησε να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, από το 2018, με την αρχική φάση του έργου να  περιλαμβάνει την Ακρόπολη και αρχαιολογικούς χώρους του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, την Κνωσό και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης και κάθε χρόνο να επεκτείνεται σταδιακά και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους, όπως  Ολυμπία, Δελφοί, Λίνδος, Καστέλλο της Ρόδου, Δήλος, Ακρωτήρι, Βεργίνα, μουσεία της Θεσσαλονίκης κ.α.

Υλοποιήθηκε με τη συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, δηλαδή του Υπουργείου Πολιτισμού με την Εθνική Τράπεζα και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε ένα κοινό σχήμα δωρητών και στη συνέχεια (από το 2021) με το Ίδρυμα Ωνάση, με ενδιάμεσο φορέα την Εταιρεία Υλοποίησης Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών υπό τον καθηγητή Π. Θέμελη.

Η Πρόεδρος του Οργανισμού  Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) και πρώην Τ.Α.Π., Νικολέττα Βαλάκου, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Real Voice 99,5 με την Ρένα Παυλάκη, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που παρέχει το ηλεκτρονικό εισιτήριο, το οποίο, εκτός από την προφανή βελτίωση της εξυπηρέτησης των επισκεπτών, η είσοδος των οποίων γίνεται πιο γρήγορα, με το απλό σκανάρισμα του barcode, δίνει τη δυνατότητα για πλήρη διαφάνεια ως προς τα έσοδα καθώς και άμεση πληροφόρηση για τον κόσμο που βρίσκεται εντός των αρχαιολογικών χώρων, μουσείων κλπ, παράμετρος πολύ σημαντική όσον αφορά την διαχείριση κινδύνων.

Η κα Βαλάκου είπε ακόμη πως, ακριβώς επειδή η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στη Λίνδο και στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου μετρά μόνο λίγες ημέρες, δεν έχει γίνει ακόμη ευρέως γνωστή, με αποτέλεσμα μόνο ένας μικρός αριθμός επισκεπτών να το χρησιμοποιεί, τουλάχιστον προς το παρόν.

Κατά συνέπεια, οι «ουρές» αναμονής που σχηματίζονται στην Ακρόπολη της Λίνδου δεν σχετίζονται με το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Η κα Βαλάκου εξήγησε ότι στη Λίνδο, όπως και στην Ακρόπολη, οι «ουρές», είναι αναπόφευκτες αφού πρόκειται για δύο συγκλονιστικά μνημεία. Επιπλέον, η τουριστική κίνηση είναι φέτος εντυπωσιακά αυξημένη αλλά και γιατί η πρόσβαση προς αυτά γίνεται μόνο από ένα σημείο, σαν τον λαιμό ενός μπουκαλιού.

Η Πρόεδρος του ΟΔΑΠ είπε ακόμη ότι βαθμιαία η κατάσταση θα βελτιωθεί, όσο αυξάνεται ο αριθμός των επισκεπτών που κάνουν χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Παράλληλα είπε πως βελτιώνεται και η πλατφόρμα έκδοσης εισιτηρίων στο διαδίκτυο.

Συμπερασματικά, η κα Βαλάκου είπε ότι από το 2018 που εφαρμόζεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε αρχαιολογικούς χώρους, ουδέποτε και σε καμία περιοχή της χώρας ανέκυψαν  ζητήματα δυσλειτουργίας του συστήματος, αντιθέτως παρέχεται βελτιωμένη εξυπηρέτηση στους επισκέπτες, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας στους αρχαιολογικούς χώρους και στην συνακόλουθη αύξηση των εσόδων.

Ακούστε την εδώ

realvoice995.gr



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ