ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε το βέτο του Τραμπ – Κανονικά οι κυρώσεις στην Τουρκία

Η αμερικανική Γερουσία ψήφισε υπέρ της αναίρεσης του βέτο του Ντόναλντ Τραμπ. Θα επιβληθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S-400.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε θέσει βέτο, όπως είχε προαναγγείλει ότι θα κάνει, στον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) για το οικονομικό έτος 2021, ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

Οι πληροφορίες ανέφεραν πως το βέτο του απερχόμενου προέδρου δεν αφορούσε τις κυρώσεις αλλά ζητήματα που σχετίζονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και την αλλαγή ονομάτων σε στρατιωτικές βάσεις, ωστόσο εν τέλει αυτό απορρίφθηκε και από τη Γερουσία.

Είχε προηγηθεί η απόρριψη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και την Πρωτοχρονιά έγινε γνωστό πως και η Γερουσία ψήφισε υπέρ της αναίρεσης του βέτο που είχε θέσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Η Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, υιοθέτησε με τα 2/3 και πλέον των ψήφων τον προϋπολογισμό παρά τις «ενστάσεις του προέδρου».

Η ψηφοφορία αυτή σηματοδοτεί την πρώτη ακύρωση βέτο της προεδρίας του Τραμπ και θεωρείται ευρέως ως μια οξεία κριτική σε βάρος του, τις τελευταίες ημέρες της θητείας του. Καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, έκανε το ίδιο τη Δευτέρα, το κείμενο υιοθετείται οριστικά.

Η Πράξη Εξουσιοδότησης της Εθνικής Άμυνας (National Defense Authorization Act- NDAA), που ορίζει την πολιτική του υπουργείου Άμυνας της χώρας, υπερψηφίζεται κάθε χρόνο από το 1960 και αυτό ίσχυσε και τώρα. Συνεπώς, με την κύρωση της εν λόγω πράξης αναμένεται σύντομα να τεθούν σε ισχύ και οι κυρώσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία για την απόκτηση των ρωσικών πυραύλων S-400.

* Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ