ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΙΣΡ: “Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης κατά της εποχικής γρίπης”

Φωτογραφία αρχείου
 

Αγαπητοί συμπολίτες μας,

Διανύουμε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για τη δημόσια υγεία λόγω της πανδημίας αλλά και της αλλαγής των καιρικών συνθηκών που θα επηρεάσουν αισθητά τη νοσηρότητα στον γενικό πληθυσμό για το επόμενο διάστημα.

Δεν αναφερόμαστε μόνο στον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο από κορωνοϊό-2019 (COVID-19)αλλά και στον ιό της γρίπης που θα κυκλοφορήσει παράλληλα. Η ιδιαίτερη αυτή συγκυρία απαιτεί την πλήρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού κατά την προσεχή περίοδο με προτεραιότητα τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Στόχος είναι, η μείωση των πιθανοτήτων ταυτόχρονης προσβολής και με τους δύο ιούς, που μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση των ασθενών καθώς και η αποφυγή επιπλέον επιβάρυνσης του συστήματος υγείας.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και κατά επέκταση στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.

Για τη φετινή περίοδο η απόκτηση του αντιγριπικού εμβολίου πραγματοποιείται από τα φαρμακεία, αποκλειστικά και μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες όπως περιγράφονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Σημειώνεται ότι βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

• Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα , χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

• Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

• Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

• Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών

• Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

• Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

• Χρόνια νεφροπάθεια

• Χρόνιες παθήσεις ήπατος

• Νευρολογικά -νευρομυΐκά νοσήματα

• Σύνδρομο Down

3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .

8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

9. Άστεγοι.

10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προς της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή μέσα έως το τέλος Νοεμβρίου).

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως.

Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι εξίσου σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.

 

Επειδή υπάρχει ο φόβος από μερίδα του πληθυσμού για τυχόν παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου, επισημαίνεται ότι, μέσω των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνισης που λειτουργούν διεθνώς, δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του.

Για τυχόν απορίες, ενδοιασμούς ή ερωτήσεις που μπορεί να υπάρχουν, συστήνουμε να απευθύνεστε στον θεράποντα ιατρό σας και μόνο.

 

Για τον Ι.Σ.Ρ.

Ο Πρόεδρος

Ι. Τσέρκης

O Γεν. Γραμματέας

Ηλίας Μιχαήλ Ν. Βολονάκης



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ