ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

K.Σαρρής: “Ερώτημα προς τους Αποφασίσαντες την μεταφορά του Κτηματολογίου στο Παλαιό Νοσοκομείο της Ρόδου μέχρι τούτο να επισκευασθεί”

Φωτογραφία αρχείου

Είναι αυτονόητο ότι για να επισκευαστεί το κτίριο του Κτηματολογίου είναι απαραίτητο τα υπάρχοντα εντός αυτού έγγραφα τα οποία ανέρχονται σε 1 εκατομμύριο περίπου όπως υπολογίζει ο Διευθυντής του Κτηματολογίου, να μεταφερθούν κατά τον πλέον ασφαλή τρόπο ούτως ώστε να μην απολεσθεί κανένα από αυτά .

Το ερώτημα το οποίο τίθεται στους Αποφασίσαντες την μεταφορά του και όχι την επισκευή εκάστης αίθουσας είναι να δηλώσουν δημόσια ποιο είναι το χρονικό διάστημα το οποίο θα απαιτηθεί για την μεταφορά και επαναλειτουργία του Κτηματολογίου. Τούτο δε διότι κατά την διάρκεια της μεταφοράς εκ των πραγμάτων είναι αδύνατη η οποιαδήποτε συναλλαγή με εμπράγματο περιεχόμενο .Ως εκ τούτου θα πρέπει να ενημερώσουν το ροδιακό κοινό εάν θα απαιτηθεί να παραμείνει κλειστό μία εβδομάδα ή εβδομάδες , ή μήνα ή μήνες, ή χρόνο ή χρόνια για να έχουν και την επιδοκιμασία ή σε αντίθετη περίπτωση την αποδοκιμασία της μεταφοράς του. Εκείνο το οποίο εγώ γνωρίζω και το μεταφέρω δημόσια είναι ότι ο Διευθυντής του Κτηματολογίου προκρίνει ορθή και κατά την γνώμη μου λύση της επισκευής αίθουσας ανά αίθουσα όπου η μεταφορά των εγγράφων από αίθουσα σε αίθουσα δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο.

Ένα άλλο ερώτημα το οποίο θα ανακύψει σε περίπτωση μεταφοράς για όσο χρόνο απαιτηθεί είναι ότι οι υπάλληλοι του Κτηματολογίου φυσικά θα κάθονται και θα πληρώνονται κανονικά από το Δημόσιο Ταμείο στο οποίο όπως φαίνεται «περισσεύουν τα χρήματα» .Μήπως η ταύτιση μερικών υπαλλήλων για την προσωρινή έστω μεταφορά έχει κίνητρο και αυτή την παράμετρο;Ο καθένας από μας ας δώσει την δική του απάντηση.

Σε σχέση τώρα με την υποτιθέμενη ασφαλή μεταφορική εταιρεία η οποία θα αναλάβει την μεταφορά του ενός εκατομμυρίου εγγράφων, ποιος είναι εκείνος ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνη της μεταφοράς και από ποιον και με ευθύνη ποίου θα φυλάσσονται τα έγγραφα του Κτηματολογίου όταν αυτά μεταφερθούν στο Παλαιό Νοσοκομείο;

Πέραν δε του ζητήματος της σύννομης παραχώρησης της χρήσης του Παλαιού Νοσοκομείου στον Δήμο Ρόδου διερωτώμαι εάν έχει διαμορφωθεί ο χώρος κατάλληλα για την εναπόθεση για όσο χρόνο απαιτηθεί των βιβλίων και εγγράφων του Κτηματολογίου;

Βέβαια για την παράλυση της οικονομίας του τόπου αφού δεν θα μπορεί εξ αντικειμένου να γίνει η οποιαδήποτε συναλλαγή εμπράγματου περιεχομένου, ας μη γίνεται λόγος .Φαίνεται ότι δεν είναι και τόσο σπουδαίο ζήτημα και δεν απασχολεί τους αποφασίσαντες. Απασχολεί όμως όσους έχουν ανάγκη της λειτουργίας του Κτηματολογίου.

Το ζητούμενο φαίνεται για αυτούς είναι να γίνει η μεταφορά όπως την είχαν αποφασίσει και από κει και πέρα «Γαία πυρί μιχθήτω » .

Όμως στον Δήμαρχο ο οποίος φέρει και την ιδιότητα του δικηγόρου θα πρέπε να είναι γνωστός ο όγκος των πολύτιμων εγγράφων του Κτηματολογίου και ο ενδεχόμενος κίνδυνος απώλειας κάποιων από αυτών, εκτός και εάν σαν δικηγόρος δεν είχε επισκεφθεί επισταμένως το Κτηματολόγιο.

Τέλος να αναφέρω ότι και οι τοπογράφοι και οι πολιτικοί μηχανικοί θα πρέπει να πάρουν θέση επί του προβλήματος της μεταφοράς του Κτηματολογίου και των προβλημάτων τα οποία ανακύπτουν ως εκπρόσωποι των πολιτών οι οποίοι προσφεύγουν σε αυτούς για τα τεχνικά ζητήματα των ακινήτων τους.Εκτός και εάν δεν τους απασχολεί.

Ρόδος 1 Απριλίου 2021

Και με την διαβεβαίωση ότι όσα γράφω παραπάνω δεν αποτελούν πρωταπριλιάτικο ψέμα

Κων/νος Σαρής

ΔικηγόροςΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ