ΕΛΛΑΔΑ

Καφές: Πιο “πικρός” από τη νέα καλλιεργητική περίοδο με ράλι στις τιμές

 

Πόσο θα σας κοστίζει ο πρωινός σας καφές φέτος ή του χρόνου; Μάλλον πολύ περισσότερο από ό,τι σήμερα.

“Στην αγορά του καφέ έχει διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για ιστορικά υψηλά στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο”, επισημαίνει σε έκθεσή του για τα αγροτικά προϊόντα ο Shawn Hackett.

Τον Μάρτιο του 1977 η τιμή του καφέ έφτασε στο επίπεδο-ρεκόρ των 3,11 δολαρίων η λίβρα, σύμφωνα με την Trading Economics. Τιμή που μπαίνει πλέον σε αντιπαραβολή με την τρέχουσα των 2,29 δολ. η λίβρα.

Εν ολίγοις, φαίνεται πως δεν αργήσετε να πληρώνετε περισσότερο για έναν καπουτσίνο ή έναν εσπρέσο. Ή θα πρέπει να κόψετε έξοδα από αλλού, ή να αυξήσετε τα έσοδά σας ή να προσευχηθείτε για ένα μικρό θαύμα. Στο χειρότερο σενάριο θα πρέπει να απαρνηθείτε την αγαπημένη συνήθειά σας του πρωινού καφέ, αλλά αυτό δεν νομίζω ότι είναι εφικτό για τους περισσότερους.

Σε χαμηλό δύο δεκαετιών τα αποθέματα του καφέ

Η παγκόσμια ισορροπία ζήτησης και προσφοράς για τους κόκκους καφέ δέχεται κλυδωνισμούς αυτή την περίοδο. Σύμφωνα με ανάλυση του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας, η παγκόσμια κατανάλωση για την περίοδο 2023-24 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στους 170 εκατ. 60κιλους σάκκους. Ποσότητα ρεκόρ σε ετήσια βάση για τα τελευταία 20 χρονιά, με το προηγούμενο ρεκόρ να εντοπίζεται την καλλιεργητική περίοδο 2005-2006, στους 125 εκατ. σάκκους.

Στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου 2023-2024, τα αποθέματα καφέ έχουν συρρικνωθεί δραματικά στο 16% της κατανάλωσης. Δεν πρόκειται απλώς για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον δύο δεκαετιών, αλλά για ένα απόθεμα που υπολείπεται κατά πολύ από το 33% της περιόδου 2005-2006. Αναλογικά, αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα αποθεμάτων έχουν μειωθεί περισσότερο άνω του 50% ως προς την κατανάλωση.

Δύσκολη η κατάσταση στις περιοχές καλλιέργειας καφέ

Τα περιθώρια για να βελτιωθεί η φετινή προσφορά κόκκων καφέ είναι πολύ μικρά. Και αυτό δεδομένου ότι οι δύο από τις μεγαλύτερες χώρες σε παραγωγή είχαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά την καλλιεργητική περίοδο.

Η έκθεση του Hackett αναφέρει τα εξής:

“Οι ιστορικές υψηλές θερμοκρασίες στα υψίπεδα του Βιετνάμ και η ξηρασία έχουν πλήξει την ανθοφορία των κερασιών”. Τα κεράσια είναι απαραίτητα για την παραγωγή κόκκων καφέ. Και το φετινό πρόβλημα στο Βιετνάμ μοιάζει πολύ με την κατάσταση που αντιμετώπισε η Βραζιλία πέρυσι.

Θα μπορούσε να γίνει ακόμη χειρότερο; Ναι. Η έκθεση του Hackett εξηγεί:

“Ο κίνδυνος παγετού τον προσεχή Ιούνιο/Ιούλιο δεν είναι πολύ πιθανός, ωστόσο η απειλή της κακοκαιρίας αναμένεται να δημιουργήσει βαθύτερα προβλήματα”.

Δεν χρειάζεται να έρθει όντως η κακοκαιρία για να τρομάξουν οι επενδυτές και να ανεβάσουν τις τιμές των futures. Μια απλή υπόνοια για δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην καλλιεργητική περίοδο αρκεί για να προκαλέσει τον απαραίτητο φόβο για ένα μεγάλο ράλι.

Οι επενδυτές που θέλουν να στοιχηματίσουν στις υψηλότερες τιμές του καφέ ίσως να θέλουν απλώς να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στο εμπόρευμα. Εναλλακτικά, πιθανώς έχει νόημα να επενδύσει κάποιος σε futures του καφέ μακράς διάρκειας, μολονότι μπορεί να είναι αρκετά ευμετάβλητα, δεδομένων ιδίως των ακραίων καιρικών φαινομένων που παρατηρήθηκαν πρόσφατα στις βασικές περιοχές καλλιέργειας καφέ.

 

 

forbesgreece



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ