ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός – Αρνιακός: Άρχισε η ανοιξιάτικη ψυχρή εισβολή και «θα κατέβει» και νοτιότερα – Πού θα «χτυπήσει»

 

Μπροστά στην διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των μετεωρολόγων ως προς την πρόβλεψη για τα χιόνια στην Αττική, ο Τάσος Αρνιακός μιλάει στο newsit.gr και ξεκαθαρίζει το πραγματικό τοπίο του επερχόμενου χιονιά σε όλη την Ελλάδα.

Ο γνωστός μετεωρολόγος κάνει λόγο για νέα ψυχρή εισβολή που έχει ήδη ξεκινήσει από την Βόρεια Ελλάδα και θα φτάσει έως και την Κρήτη.

«Μας περιμένει νέα ψυχρή εισβολή -ανοιξιάτικη αυτή τη φορά- και έχει αρχίσει ήδη από την Βόρεια Ελλάδα αφού χιονίζει, όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, ακόμα και στα ορεινά της Θεσσαλονίκης. Αυτές οι χιονονιφάδες θα πυκνώσουν και θα αρχίσουν να «κατηφορίζουν» νοτιότερα και θα επηρεάσουν την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Αργότερα θα κινηθούν στα κεντρικά ηπειρωτικά, δηλαδή την Θεσσαλία, την Στερεά Ελλάδα και περιμένουμε το βράδυ να χιονίσει και εκεί στις ορεινές περιοχές από 200 μέτρα υψόμετρο και πάνω».

Πέρα από τα χιόνια όμως, σύμφωνα με τον κύριο Αρνιακό, «περιμένουμε και βροχές και σποραδικές καταιγίδες στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές. Οι άνεμοι από δυτικοί βορειοδυτικοί θα γυρίσουν σε βοριάδες μέχρι 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα φτάσει σήμερα τους 9 μέγιστη στη Βόρεια Ελλάδα τους 15-16 στα κεντρικά και νότια».

Για αύριο Τετάρτη ο κύριος Αρνιακός επισήμανε ότι «η κακοκαιρία προχωράει ανατολικά και νοτιότερα  με τα ίδια φαινόμενα και μάλιστα με χιόνια που θα φτάσουν ακόμα και στην Κρήτη. Ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο περιμένουμε χιόνια στα γύρω ορεινά, σε ημιορεινές περιοχές, ακόμα και σε χαμηλότερα υψόμετρα χωρίς όμως μεγάλη ένταση και μεγάλη διάρκεια. Πάντα τα χιόνια του Μαρτίου είναι πρόσκαιρα και επιδερμικά».

Εκείνο που θα «μείνει» από αυτήν την κακοκαιρία, η οποία θα διατηρηθεί μέχρι και το Σάββατο, θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με ισχυρό παγετό στη Βόρεια Ελλάδα που θα κυμανθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή από -15 έως 9 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -11°C έως 13°C και νοτιότερα από 4°C έως 14°C. Το Σάββατο θα είναι η πιο ψυχρή ημέρα της εβδομάδας.

Περιμένουμε παρόμοιες καιρικές συνθήκες με ακόμα χαμηλότερες θερμοκρασίες -15°C μέχρι 7°C στη Βόρεια Ελλάδα, μέχρι 10-11°C στα κεντρικά και κυρίως στις δυτικές περιοχές. Η ελάχιστη στα βόρεια προάστια της Αττικής το Σάββατο μπορεί να φτάσει ακόμα και στους -2°C, ενώ στο κέντρο μπορεί να είναι στους 3°C. Η μέγιστη θερμοκρασία στην πρωτεύουσα το Σάββατο θα φτάσει τους 6 με 7 βαθμούς Κελσίου. Δηλαδή από την Καθαρά Δευτέρα θα έχουμε μία σημαντική υποχώρηση της θερμοκρασίας της τάξεως των 8-10 βαθμών Κελσίου».

Τέλος, ο μετεωρολόγος τόνισε ότι «περιμένουμε υποχώρηση των φαινομένων από την Κυριακή και μετά, με άνοδο της θερμοκρασίας και επιτέλους φαίνεται ότι η Άνοιξη σιγά σιγά αρχίζει να παίρνει το «πάνω χέρι».

Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

newsitΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ