ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καιρός: Εκρηκτικός συνδυασμός σήμερα Hot, Dry, Windy – Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε όλη τη χώρα

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς ελλοχεύει και σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς την Παρασκευή επικρατούν και πάλι συνθήκες καιρού Hot, Dry, Windy.

Έτσι, για ακόμη μία ημέρα ο καιρός βοηθά την εξάπλωση πυρκαγιών και ο κίνδυνος πυρκαγιάς διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα ειδικά για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία σε Αττική, Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα και Λακωνία. Επίσης σε Έβρο, Χίο, και τοπικά σε Ροδόπη, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Ηλεία, Μεσσηνία, Αχαΐα, Λέσβο, και Ανατολική Σάμο, αλλά και σε Κυκλάδες, Κάσο, Κάρπαθο και Ν. Κρήτη.

Τονίζεται πως ο χειρότερος συνδυασμός για εξάπλωση των πυρκαγιών είναι ο ζεστός και ξηρός καιρός σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους (στα αγγλικά αποτυπώνεται ως Hot Dry Windy Weather).

Σύμφωνα με το meteo ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα “ευθυγραμμίζονται” με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Tα προγνωστικά στοιχεία υποδεικνύουν συνέχιση των δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών και το Σαββατοκύριακο 30-31.07.2022 στην ανατολική και νότια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, της Εύβοιας και τμημάτων της Πελοποννήσου και των νησιών του Αιγαίου.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σύμφωνα με τον χάρτη επικινδυνότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε Περιφέρεια Αττικής, σε Κύθηρα, Εύβοια Βοιωτία Φθιώτιδα Φωκίδα, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία Λακωνία, Αχαϊα, Ηλεία, αλλά και στη Ζάκυνθο στον Έβρο, στη Σαμοθράκη καθώς και στην περιφέρεια βορείου Αιγαίου και στις Κυκλάδες.

newsitΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ