ΕΛΛΑΔΑ

Καμία διευκρίνιση για το SMS 4: Ο κάθε αστυνομικός θα αποφασίζει αν θα κόψει πρόστιμο

Στην κρίση του εκάστοτε αστυνομικού θα είναι το εάν θα λάβει πρόστιμο κάποιος που ελέγχεται με το SMS 4.

Συγκεκριμένα, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι οι αστυνομικοί έλεγχοι θα αυστηροποιηθούν. Κάτι που εκτός από τον κωδικό 6, θα αφορά και τον κωδικό 4.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε λοιπόν πως τα ελεγκτικά όργανα θα ζητάνε επιπλέον διευκρινήσεις κατά τον έλεγχο ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS. Κάτι που… πυροδότησε διάφορα σενάρια που έφταναν στο σημείο να μιλούν ακόμα και για το ενδεχόμενο να υπάρχουν ειδικά κλιμάκια που θα συνοδεύουν κάποιους πολίτες στον προορισμό τους, προκειμένου να δουν αν όντως ισχύουν αυτά που λένε.

Ωστόσο, τίποτα από τα παραπάνω δεν επιβεβαιώνεται από το ΦΕΚ, το οποίο ουσιαστικά αφήνει στους αστυνομικούς την ευθύνη για την αξιολόγηση της κάθε περίπτωσης, χωρίς να δίνει την παραμικρή διευκρίνηση.

Ούτε προς τους πολίτες για το τί έγγραφο ή δικαιολογητικό πρέπει να έχουν μαζί τους, ούτε προς τους αστυνομικούς για να ξέρουν τι ζητάνε.

Η απάντηση του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κάτι που ουσιαστικά επιβεβαίωσε και ο Γεώργιος Γεωργαντάς που είναι Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών και αναγνώρισε ότι είναι «δύσκολο να βάλουμε αυστηρούς κανόνες» επικαλούμενος και την ατομική συνείδηση των πολιτών.

Διευκρίνισε πάντως ότι εάν είναι 2 άτομα στο αυτοκίνητο που πρέπει να πάει να συνδράμει κι όχι 1, πρέπει να αιτιολογηθεί αυτό. «Υπάρχουν αξιολόγικα στοιχεία, αλλά σίγουρα δεν γίνεται ανακριτική διαδικασία. Έχουμε βάλει περιορισμούς πλέον στη χρήση των SMS κάτι που δεν υπήρχε πέρυσι το Μάρτιο, νομίζουμε ότι θα περιορίσουν αρκετά την άσκοπη μετακίνηση» τόνισε.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ