ΔΙΑΦΟΡΑ

«Καμπανάκι» μεταπτυχιακών Ψυχολογίας για την αναστολή της πρακτικής

Την άμεση επανέναρξη των δια ζώσης πανεπιστημιακών δραστηριοτήτων και κυρίως της πρακτικής άσκησης ζητούν μεταπτυχιακοί φοιτητές Κλινικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν μεταπτυχιακοί φοιτητές Κλινικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας αναφορικά με την αναστολή των δια ζώσης εκπαιδευτικών διαδικασιών και κυρίως της πρακτικής άσκησης.

Σε ανοιχτή επιστολή τους προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων και τους διευθυντές των Π.Μ.Σ., τονίζουν ότι «η κατάσταση αυτή αφενός αποτελεί κώλυμα στην εξέλιξη των διαφόρων επιστημών, της έρευνας και της ανάπτυξης της επιστημονικής γνώσης, αφετέρου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους μεταπτυχιακούς φοιτητές».

Σύμφωνα με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές «θα υπάρξει καθυστέρηση στη περάτωση σπουδών και στην είσοδο μας στην αγορά εργασίας, ενώ παράλληλα παρατείνεται η οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών και ημών.

Επίσης, η πρακτική άσκηση και οι εργαστηριακές ασκήσεις αποτελούν την πεμπτουσία της εκμάθησης των εφαρμοσμένων επιστημών και είναι αδύνατον να υποκατασταθούν διαδικτυακά».

«Όσον αφορά το αντικείμενο της Κλινικής και της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας η δια ζώσης παρουσία είναι επιβεβλημένη», υπογραμμίζουν παράλληλα.

Αναλυτικά η επιστολή τους:

Προς: 

Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Υφυπουργό Υγείας – υπεύθυνη για θέματα ψυχικής υγείας

Πρύτανη Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Πρύτανη Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Πρύτανη Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι, είμαστε φοιτητές των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Κλινική Ψυχολογία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), στην Κλινική Ψυχολογία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), στη Συμβουλευτική Ψυχολογία και Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στην Κλινική Ψυχολογία, του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης. Αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή με σκοπό να σας επιστήσουμε τη προσοχή όσον αφορά στα εξής ζητήματα:

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.: 71342 Κοινή Υπουργική Απόφαση έχει ανασταλεί από 7/11/2020 η πρακτική άσκηση αλλά και κάθε δραστηριότητα εντός του πανεπιστημίου με φυσική παρουσία των φοιτητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανεξαρτήτως κύκλου σπουδών, πρακτικά επ’ αόριστον. Παρόλα αυτά από την απόφαση αυτή εξαιρούνται φοιτητές ιατρικής τελευταίου έτους σπουδών.

Η κατάσταση αυτή αφενός αποτελεί κώλυμα στην εξέλιξη των διαφόρων επιστημών, της έρευνας και της ανάπτυξης της επιστημονικής γνώσης, αφετέρου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Συγκεκριμένα:

Θα υπάρξει καθυστέρηση στη περάτωση σπουδών και στην είσοδο μας στην αγορά εργασίας, ενώ παράλληλα παρατείνεται η οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών και ημών.

Επίσης, η πρακτική άσκηση και οι εργαστηριακές ασκήσεις αποτελούν την πεμπτουσία της εκμάθησης των εφαρμοσμένων επιστημών και είναι αδύνατον να υποκατασταθούν διαδικτυακά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) η «Υγεία είναι μία κατάστασης πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευημερίας και όχι μόνο η απουσία  νόσου ή ασθένειας».

Όσον αφορά το αντικείμενο της Κλινικής και της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας η δια ζώσης παρουσία είναι επιβεβλημένη. Κατά τη πρακτική μας άσκηση απασχολούμαστε σε δομές ψυχικής υγείας, ψυχιατρικά και νοσοκομειακά πλαίσια -δομές ήδη υποστελεχωμένες- όπου παρέχουμε αμισθί κλινικό και θεραπευτικό έργο συμβάλλοντας σημαντικά στην κάλυψη των αναγκών για υπηρεσίες ψυχικής υγείας του πληθυσμού. Μέσα στο γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας, με σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές και ψυχικές επιπτώσεις και λαμβάνοντας υπόψιν την έντονη ψυχολογική επιβάρυνση του πληθυσμού, η παρουσία μας στα προαναφερθέντα πλαίσια κρίνουμε πως είναι απαραίτητη.

Σημαντικό και κρίσιμο είναι πως οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας πρέπει να παρέχονται με συνέπεια και σταθερότητα, καθώς η διακοπή τους μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα τραυματική για τους αποδέκτες αυτών. Αυτό έχει ήδη συμβεί στην περίπτωση μας λόγω της αναστολής της πρακτικής άσκησης, με αποτέλεσμα άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας να μην λαμβάνουν την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη και φροντίδα.

Για τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε την επανέναρξη των δια ζώσης πανεπιστημιακών δραστηριοτήτων και κυρίως της πρακτικής μας άσκησης. Το παρόν αίτημα εξυπηρετεί το έργο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της μείωσης των συνεπειών της πανδημίας και ενίσχυσης των δομών και υπηρεσιών υγείας.

Με εκτίμηση,

Οι φοιτητές των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών:

Κλινικής Ψυχολογίας και Νευροψυχολογίας, Κατεύθυνση Κλινικής Ψυχολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Κλινικής Ψυχολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Συμβουλευτική Ψυχολογία και Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Κλινικής Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ