ΔΙΕΘΝΗ

Κατ’ ιδίαν συνάντηση Εμανουέλ Μακρόν – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αύριο στην Πράγα

Μία συνάντηση ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πάντα εξαιρετικό ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον όταν ο Τούρκος Πρόεδρος έχει κοντραριστεί ανοιχτά με τον Γάλλο ομόλογό του, κάποιες φορές μάλιστα διόλου κόσμια.

Επιπλέον, το τετ-α-τετ του Εμανουέλ Μακρόν με τον Ταγίπ Ερντογάν έχει συνήθως και ελληνικό ενδιαφέρον. Όχι μόνο γιατί η Ελλάδα έχει στρατηγική συμμαχία με τη Γαλλία, αλλά και γιατί ο Τούρκος πρόεδρος πολλές φορές έχει κατηγορήσει – εκτός από τις ΗΠΑ – και την Ευρωπαϊκή Ένωση, «δείχνοντας» τον Γάλλο πρόεδρο, ότι βρίσκονται πίσω από αυτό που ονομάζει «ελληνική προκλητικότητα».

Αυτά αναμένονται βέβαια να φανούν στην πράξη, καθώς όπως ανέφεραν σήμερα διπλωματικές πηγές προσκείμενες στο μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να συναντηθεί αύριο, Πέμπτη, στην Πράγα, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των 44 κρατών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (ΕΠΚ), με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι έχουν ήδη συμφωνηθεί διμερείς συναντήσεις του Μακρόν με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας, της Σερβίας και του Κοσόβου, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να συμφωνηθούν εντός των ερχόμενων ωρών και άλλες διμερείς συναντήσεις. Όπως ανέφεραν μάλιστα, το γεγονός ότι στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ΕΠΚ θα υπάρξουν τέσσερις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης (εκ των οποίων οι δύο θα αφορούν το ζήτημα της ειρήνης και οι άλλες δύο το ζήτημα της ενέργειας), προσφέρει τη δυνατότητα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να έχουν κάποιες, έστω σύντομες, μεταξύ τους επαφές.

Ως προς την ουσία της συνόδου κορυφής των «44» οι γαλλικές διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι είναι η πρώτη μετά την υποβολή της πρότασης για την ΕΠΚ από τον πρόεδρο Μακρόν τον Μάιο, καθώς και ότι εκ των πραγμάτων ο χαρακτήρας της θα είναι σχετικώς «χαλαρός». Ως ένα βαθμό θα είναι και αναγνωριστικού χαρακτήρα, ούτως ώστε σταδιακά να θεσμοθετηθεί ότι μία με δυο φορές τον χρόνο οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα συνεδριάζουν από κοινού με τους άλλους 17 Ευρωπαίους ηγέτες για θέματα πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Η επόμενη σύνοδος κορυφής της ΕΠΚ εκτιμάται πως θα γίνει την Άνοιξη του 2023, κατά πάσα πιθανότητα σε χώρα εκτός της ΕΕ, με τη Βρετανία και την Μολδαβία να δηλώνουν ήδη πρόθυμες να τη φιλοξενήσουν.

Τέλος σε ό,τι αφορά την άτυπη σύνοδο κορυφής των 27 που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην Πράγα, γαλλικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι στο επίκεντρο της θα είναι το ενεργειακό, καθώς και ο συντ

newsit

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ