ΕΛΛΑΔΑ

Καταγγελία πολίτη: «Ήθελαν να μας κάψουν εδώ και 3 χρόνια. Είναι σίγουρα εμπρησμός»

Σοκ και θλίψη προκαλούν οι εικόνες καταστροφής που αντικρύζει κανείς μέσα από τους δασικούς δρόμους στα Γεράνεια Όρη.

Μιλώντας στο ethnos.gr που πραγματοποίησε οδοιπορικό στις πυρόπληκτες περιοχές, οι κάτοικοι αναφέρουν πως η φωτιά ήταν 100% εμπρησμός καθώς είναι η τρίτη σε τρία χρόνια καταστρέφοντας το 80% του Εθνικού Δρυμού.

Παράλληλα, οι κάτοικοι εξέφρασαν την απόγνωση και την απογοήτευση τους για το παρόν και το μέλλον τους και διατύπωσαν παράπονα για την απουσία της πυροσβεστικής την πρώτη ημέρα και κυρίως για την παντελή απουσία του Δήμου Μεγάρων.

Σε απόγνωση οι πυρόπληκτοι στα Γεράνεια Όρη: «Από παράδεισος γίναμε κόλαση. Δεν υπάρχει μέλλον»

Με δάκρυα στα μάτια ο κύριος Κώστας δείχνει το σημείο που είχε τη στάνη του του στον Πευκενέα Μεγάρων: «Εδώ είχα τα πρόβατα, κοιμόντουσαν στη δροσιά τους. Έρχονταν τα παιδάκια και παίζανε. Ήταν παράδεισος, μία ομορφιά. Τώρα είναι ένα τίποτα. Ποιος είναι αυτός που θα αναλάβει την ευθύνη; Με τι αποζημίωση; Με 600 Ευρώ; Πως θα ζήσω τρία παιδιά; Είναι μία μεγάλη καταστροφή. Παντού βλέπεις μία καταστροφή. Ότι είχε απομείνει για τον τόπο και για τα Μέγαρα κάηκε. Δεν υπάρχει πλέον μέλλον. Έληξαν όλα την Πέμπτη το μεσημέρι 20 Μαΐου 2021. Είμαι σε απόγνωση. Με πνίγει το δίκιοΚλαίω τέσσερις μέρες τώρα. Δεν ξέρω τι θα γίνουμε. Πάει το δάσος, πάει η περιουσία μας, πάνε και τα κτήματα του κόσμου. Ποιος είναι αυτός που θα αναλάβει την ευθύνη; Ας έρθει εδώ κάποιος παλικαράς να μας αντικρίσει».

 

«Έτρεχα με τα γίδια μέσα στο δάσος να σωθώ»

Ο 75χρονος κ. Χρήστος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην περιοχή περιγράφει: «Εδώ είμαστε γύρω στα 1.200 μέτρα υψόμετρο. Το κακό ξεκίνησε τα ξημερώματα της Πέμπτης. Κοιμόμουν και μόλις είδα τον καπνό πήρα τα γίδια και έτρεχα για την Κινέτα. Μετά γύρισα και βρήκα το σπίτι καμένο. Τα παιδιά μου ήρθα και έριξαν λίγο νερό αλλά που να σβήσει η φωτιά. Πυροσβεστικό δεν ήρθε εδώ. Κάηκε όλο το δάσος. Τελείωσε. Τώρα μας είπαν θα δώσουν 600 Ευρώ. Τι να μου κάνουν 600 Ευρώ; Ποιος θα μου φτιάξει το σπίτι που κάηκε; Εδώ έχω 75 χρόνια. Έχω 100 ζωντανά και με μεγάλο ρίσκο και φόβο τα έσωσα. Πήρα τα γίδια και τα πρόβατα και έτρεχα μέσα στο δάσος προς την Κινέτα. Δεν ήρθε κανείς εδώ πάνω. Δεν είχαμε καμία βοήθεια. Ακόμα καπνίζουν οι φωτιές. Που είναι τα πυροσβεστικά και ο Δήμος; Δεν έχω με κανέναν τίποτα αλλά εδώ δεν ήρθε κανείς. Να τα πείτε αυτά παρακαλώ. Πιο πάνω στη στροφή είναι το μαντρί του γιου μου. Κάηκαν τα αυτοκίνητα του. Τους καλούσε στο τηλέφωνο και του έλεγαν να αφήσουμε τα ζώα και να φύγουμε. Και που να πάμε; Πως θα επιβιώσουμε;»

 

«Ήταν εμπρησμός 100%»

Η κυρία Ευγενία από την πλευρά της έκανε λόγο για εμπρησμό. «Τη νύχτα που ξέσπασε η φωτιά με πήραν αμέσως γιατί έχω αναπνευστικό πρόβλημα. Έχουμε 350 γίδια και κατσίκια. Δεν είχαμε που να πάμε. Το κομμάτι γύρω από το σπίτι μας σώθηκε αλλά τέσσερις ημέρες μετά ακόμα καπνίζει το δάσος. Μας ανησυχεί γιατί εάν γυρίσει ο αέρας θα καούμε. Αρχικά την πρώτη μέρα της πυρκαγιάς την Πέμπτη δεν ήρθε κάποιο πυροσβεστικό. Τα παιδιά μου έδωσαν μάχη με τους κουβάδες και σταμάτησαν τη φωτιά να μην κάψει το σπίτι και τα γίδια. Τα παιδιά της πυροσβεστικής ήρθαν από την Παρασκευή το απόγευμα. Εχουν εγκατασταθεί εδώ και νιώθουμε ασφάλεια. Δουλειά πολύ έκαναν τα αεροπλάνα. Δε μπορούμε να φύγουμε. Που να πάμε; Το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής είναι περίπου ένα χιλιόμετρο από εδώ. Ηρθαν και με πήραν οι καλόγεροι και με πήγαν στα Μέγαρα. Να ναι καλά οι άνθρωποι. Εδώ είμαστε παράδεισος αλλά δυστυχώς δεν τον αφήνουν να ζήσει. Η φωτιά ήταν σκόπιμη. Με τίποτα δεν ήταν τυχαία. Έκαψαν την Κινέτα, και μετά έπρεπε να κάψουν και τη βορεινή πλευρά και τώρα έβαλαν φωτιά και από εδώ. Είναι εμπρησμός 100%».

 

Πηγή: ethnos.gr ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ