ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καταργείται το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης! Χωρίς όρους τα 600€

Με εντολή Μητσοτάκη ο Γιάννης Βρούτσης πήρε πίσω το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για τους επιστήμονες που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Τα voucher που προκάλεσαν οργή, η τηλεκατάρτιση που έφερε θύελλα αντιδράσεων, οι αστοχίες που σήμαναν την αρχή ενός ανελέητου και ατελείωτου “πάρτι” στα social media για τις… ακατανόητες εκφράσεις ήταν, μερικοί μόνο, από τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση για την τελεκατάρτιση ώστε οι επιστήμονες να πάρουν τα 600€. Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Η απόφαση που ανακοινώθηκε αιφνιδίως το απόγευμα της Τετάρτης (22.04.2020) προκάλεσε χαμόγελα στους επιστήμονες που έπρεπε να απαντήσουν σε φράσεις που… κανείς δεν καταλάβαινε για να πάρουν τα 600€. Την ανακοίνωσε μεν ο Γιάννης Βρούτσης, αλλά η εντολή είχε δοθεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αυτό άλλωστε αναφέρει ο Γιάννης Βρούτσης στη δήλωσή του: πως το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για τους επιστήμονες καταργείται με απόφαση του πρωθυπουργού. Ο υπουργός Εργασίας, αν και υπερασπίστηκε σθεναρά το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, στη δήλωσή του παραδέχεται ότι “το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα” και “δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την κυβέρνηση”.

Και αφού παραδέχεται τον λάθος χειρισμό, ο Γιάννης Βρούτσης παραδέχεται επίσης ότι η απόφαση για κατάργηση του προγράμματος ήταν πρωθυπουργική εντολή. “Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται“.

Μετά την εξέλιξη αυτή, οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το πρόγραμμα, θα πάρουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.

Έδωσε όμως και μια δεύτερη εντολή ο Κυριάκος Μητσοτάκης: “ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού”.

Όλη η δήλωση του Γιάννη Βρούτση

Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher).

Στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία.

Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ