ΔΙΑΦΟΡΑ

Κατεβάζουν ξανά ρολά: Οι 4 περιοχές που απειλούνται με lockdown εν μέσω καλοκαιριού

Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει η πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Τα κρούσματα που ανακοινώνονται είναι λιγότερα σε σχέση με κάποιες εβδομάδες ενώ μειωμένος είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένων και των εισαγωγών καθημερινά.

Ωστόσο υπάρχουν περιοχές όπου η επιδημιολογική εικόνα δεν είναι καλή. Το ιικό φορτίο σε αυτές είναι ιδιαίτερα αυξημένο, γεγονός που κρούει καμπανάκια στην επιστημονική κοινότητα αλλά και την κυβέρνηση.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η επιτροπή των ειδικών δεν αποκλείει τοπικά lockdown στις συγκεκριμένες περιοχές.

Κάποιες από αυτές είναι τουριστικές, γεγονός που θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού. Οι περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς είναι οι Σύρος, Τροιζηνία, Χανιά και Λέσβος.

Δεν αποκλείεται την Τετάρτη, ημέρα που συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων να αποφασιστούν έκτακτα μέτρα για τις περιοχές αυτές. Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι εικόνες χαλάρωσης έφεραν τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η ζέστη και οι υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν πολλούς πολίτες να πετάξουν τη μάσκα. Έτσι, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που συνέχισαν τις κοινωνικές συναναστροφές τους χωρίς την απαιτούμενη προφύλαξη.

Τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ σε περίπτωση τοπικού lockdown

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 06.00 το πρωί.
  • Η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα περιορίζεται αποκλειστικά σε ανοιχτό, υπαίθριο χώρο, με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο. Υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους, απολύμανση καταλόγων στην εναλλαγή των πελατών, απολυμαντικό σε κάθε τραπέζι, υποχρεωτική μάσα από προσωπικό και πελάτες.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές, συναυλίες, απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο σε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο.
  • Στην εστίαση ως 4 άτομα στο κάθε τραπέζι εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (εκεί θα επιτρέπονται 6 άτομα).
  • Αναστολή των οικοδομικών εργασιών.
  • Αναστολή των θρησκευτικών τελετών με εξαίρεση τις κηδείες ως 9 άτομα και τέλεση λειτουργιών μόνο από τους λειτουργούς.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ