OIKONOMIA

Καθαρά Δευτέρα: Στα ύψη η τιμή της λαγάνας – Γεμάτα θα είναι τα εστιατόρια

 

ΗΚαθαρά Δευτέρα είναι προ των πυλών και ήδη τα στοιχεία δείχνουν πως η τιμή της λαγάνας έχει «εκτοξευθεί» καθώς αναμένεται να φτάσει μέχρι και τα… 5 ευρώ! Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με τους αρτοποιούς, για να έχουν κέρδος η λαγάνα θα έπρεπε να φτάσει ακόμα και τα 7 με 8 ευρώ, λόγω του αυξημένου κόστους για να παρασκευαστεί.

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ της εκπομπής «Live News», από τα 2,30 με 3 ευρώ που κόστιζε μία λαγάνα, η πρόβλεψη για φέτος είναι πως η τιμή θα απογειωθεί κανονικά. Ο λόγος είναι τα αυξημένα κόστη καθώς έχουν ανέβει οι τιμές στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες. «Το αλεύρι από 10 -12 ευρώ έφτασε στα 22 με 24 ευρώ και το φυσικό αέριο από 25 στα 90».

Μάλιστα, σοκ προκαλεί η παραδοχή των αρτοποιών πως για να έχουν κέρδος η λαγάνα θα έπρεπε να φτάσει ακόμα και τα 7-8€. «Έπρεπε να πάει 7-8 και θα πάει από 3.80 έως 5 ανάλογα τη γεύση». Η αύξηση είναι αλματώδης ακόμα και στο καλό σενάριο του 3,80.

  • 2020: 2.30€
  • 2021: 2.80€
  • 2022: 3€
  • 2023: 3.80€ – 5€

Στους φούρνους ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει να ψήνουν λαγάνες, τα μολύβια όμως και τα κομπιουτεράκια έχουν πάρει «φωτιά» αφού υπολογίζουν τα κόστη για να δουν πως μπορούν να πουλήσουν σε τιμή που αντέχει ο καταναλωτής χωρίς να μπουν μέσα. Και στην Πάτρα, οι αρτοποιοί προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο όμως η αύξηση είναι αναπόφευκτη, ενώ προσπαθούν όσο μπορούν να τις κρατήσουν στα περσινά επίπεδα. Οπως ανέφερε στο Mega ο πρόεδρος συντεχνίας αρτοποιών, Παναγιώτης Σαχινίδης «όταν πέρσι το αλεύρι είχε 12 και φέτος έχει 24, είναι λογικό η τιμή να είναι μεγαλύτερη. Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με τις γεύσεις. Η απλή λαγάνα θα κυμαίνεται από 4 μέχρι 4.5 ευρώ από 3.80 που είχε πέρσι».

Στο 100% οι πληρότητες στα εστιατόρια

Την ίδια ώρα οι πληρότητες στα εστιατόρια ενόψει της Καθαράς Δευτέρας «αγγίζουν» ακόμη και το 100%, με τους πολίτες να έχουν αρχίσει ήδη να μεριμνούν για το σαρακοστιανό τους γεύμα. Οι κρατήσεις ήδη είναι πάρα πολλές και πλέον τα ελεύθερα τραπέζια είναι σίγουρο πως τις επόμενες ώρες θα εξαφανιστούν και η σχετικά χαλαρή ατμόσφαιρα στην κουζίνα θα δώσει τη θέση στον πανικό του γεμάτου μαγαζιού.

Παρά το κόστος, οι Έλληνες έχουν αποφασίσει να το ρίξουν έξω ακόμα και σε έναν δύσκολο μήνα που πολλοί θα κληθούν να πληρώσουν και τέλη κυκλοφορίας.

Το τραπέζι, ανάλογα με το τι θα επιλέξει ο πελάτης, θα κοστίσει:

  • Χταπόδι βραστό 10,50 – 12 €
  • Γαρίδα ψητή 60 – 65 €/ κιλό, 20 – 25 ευρώ το άτομο

Δίνουν μάχη για ένα τραπέζι

Στην Πάτρα θα πάνε για το τριήμερο όσοι θέλουν να χαρούν τη μοναδική εμπειρία που προσφέρει η πόλη το Καρναβάλι. Αποτέλεσμα της μαζικής κίνησης εκδρομέων, πολλοί Πατρινοί να μην βρίσκουν τραπέζι, ενώ οι εστιάτορες ανησυχούν μόνο αν θα βρεθούν αρκετά ψάρια για όλους.

Οι τιμές και στην Πάτρα έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρσι, με τους εστιάτορες να επισημαίνουν το μεγάλο κόστος των πρώτων υλών. Οι αυξημένες τιμές από τον ψαρά αλλά και οι ελλείψεις, θα κάνουν πολλά μαγαζιά να ψαχτούν για κατεψυγμένες επιλογές. Σε κάθε περίπτωση όσο και να συγκρατηθεί η τιμή, το κόστος θα ανέβει. Οι καταναλωτές πάντως για να ξεδώσουν, είναι αποφασισμένοι να πληρώσουν όσο όσο όπως μαρτυράνε οι αυξημένες κρατήσεις.

reader.grΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ