ΕΛΛΑΔΑ

Κέντρα Υγείας για τον κορονοϊό – Τι θα ισχύσει με τα 10 και 30 ευρώ στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

 

Πως θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Υγείας που θα γίνονται κέντρα αναφοράς για τον κορονοϊό. Πως θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέσω τηλεσυμβουλευτικής οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ. Πως θα αμείβονται.

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για να έχουν πρόσβαση στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για τον κορονοϊό ανακοινώθηκε σήμερα. Ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, ανέλυσε πως θα γίνεται αυτό. Τι θα ισχύσει για τις αμοιβές των 10 και των 30 ευρώ και ποιος θα τα πληρώνει.

Τέθηκαν σε λειτουργία 5 Κέντρα Υγείας στην Αττική τα οποία θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση και 7 ημέρες την εβδομάδα. Σε αυτά θα μπορούν να προσέρχονται ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα που δυνητικά έχουν προσβληθεί από το νέο κορονοϊό. Και αυτό γίνεται για να αποφορτιστούν τα νοσοκομεία αναφοράς και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στα επείγοντα.

Τα πρώτα Κέντρα Υγείας που θα λειτουργήσουν για ασθενείς με κορονοϊό είναι τα:

1η ΥΠΕ: Κ.Υ. Αλεξάνδρας, Κ.Υ. Καλυβίων, Κ.Υ. Ραφήνας.
2η ΥΠΕ: K.Y. Καμινίων, Κ.Υ. Περιστερίου

Παρόμοια κέντρα υγείας θα λειτουργήσουν και σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Σε αυτά οι πολίτες θα μπορούν να εξετάζονται από τους γιατρούς και αν χρειαστεί να κάνουν και διαγνωστικές εξετάσεις.

Όσοι διαγνωστούν με κορονοϊό και επιστρέψουν στο σπίτι τους και δεν χρειαστεί να γίνει εισαγωγή σε νοσοκομείο, θα είναι δυνατή η παρακολούθηση κατ’ οίκον μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας.

Η υπηρεσία τηλεσυμβουλευτικής

Αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή τις αμέσως επόμενες ημέρες η οποία αναπτύσσεται με την συμβολή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Θα μπορούν να την χρησιμοποιήσουν όσοι ασθενείς νοσούν και χρειάζονται υποστήριξη.

Όλες οι παραπάνω υπηρεσίες θα είναι δωρεάν για όλους. Επίσης, οι γιατροί των Κέντρων Υγείας και οι ιδιώτες γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να επισκέπτονται κατ’ οίκον τους ασθενείς που έχουν αναπνευστικά προβλήματα και ιδίως εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένους και ανθρώπους που ζουν μόνοι τους σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Όσοι έχουν χρόνια νοσήματα σήμερα έχουν την δυνατότητα να ανανεώσουν τις συνταγές τους μέσω ενός τηλεφωνήματος στον γιατρό τους. Οι οικείοι τους μπορούν να παραλαμβάνουν την φαρμακευτική αγωγή του από οποιοδήποτε φαρμακείο της επιλογής του επιδεικνύοντας μόνο το μήνυμα στο κινητό του.

Οι γιατροί όλων των άλλων ειδικοτήτων της πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τόσο τηλεφωνικά, όσο και δια ζώσης στις δομές που λειτουργούν κανονικά.

Καμία επιβάρυνση για τους πολίτες

Στο δίκτυο της τηλεσυμβουλευτικής θα συμμετάσχουν ιδιώτες γιατροί, με αποζημίωση 10 ευρώ ανά κλήση.

Επίσκεψη κατ’ οίκον από ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, με αποζημίωση 30 ευρώ ανά επίσκεψη.  Όπως διευκρίνισε ο κ. Κωτσιόπουλος, τα 10 ευρώ αλλά και τα 30 ευρώ για την κατ’ οίκον φροντίδα αφορούν αποζημίωση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και σε καμία περίπτωση δεν θα επιβαρύνουν τους πολίτες. Οι πολίτες θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες υγείας.

Ιδιώτες Γιατροί θα μπορούν να ενισχύσουν τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ με αμοιβή 2000 ευρώ

Με νομοθετική ρύθμιση θα προβλεφθεί ότι:

Όλα τα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούν να συνεργάζονται με ιδιώτες ιατρούς παθολόγους, λοιμωξιολόγους, γενικούς ιατρούς, ωτορινολαρυγγολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους, εντατικολόγους, καρδιολόγους και παιδιάτρους με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών. Η αμοιβή των ιατρών αυτών καθορίζεται σε 2.000 ευρώ. Οι εν λόγω ιατροί σε περίπτωση μελλοντικής αίτησής τους για επικουρικό ή μόνιμο προσωπικό, θα λαμβάνουν την ειδική μοριοδότηση που ισχύει για τους επικουρικούς ιατρούς στις δημόσιες δομές υγείας σε άγονες, νησιωτικές, προβληματικές ή απομακρυσμένες περιοχές.

Οι ιδιώτες ιατροί των παραπάνω ειδικοτήτων θα μπορούν με απόφαση του Διοικητή νοσοκομείου να παρέχουν υπηρεσίες μόνο κατά την εφημερία του νοσοκομείου. Η αποζημίωσή τους για την εφημεριακή απασχόληση θα αντιστοιχεί σε αυτή του επιμελητή Α’. Οι εν λόγω ιατροί σε περίπτωση μελλοντικής αίτησής τους για επικουρικό ή μόνιμο προσωπικό, θα λαμβάνουν την ειδική μοριοδότηση που ισχύει για τους επικουρικούς ιατρούς στις δημόσιες δομές υγείας σε άγονες, νησιωτικές, προβληματικές ή απομακρυσμένες περιοχές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ