ΥΓΕΙΑ

Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου: «Δεν έχουν καλυφθεί τα κενά από τις αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών»

 

Προβλήματα και κενά έχουν δημιουργήσει οι αναστολές εργασίας -λόγω των ανεμβολίαστων υγειονομικών κατά του κορονοϊού– στα Κέντρα Υγείας και τα Αγροτικά Ιατρεία της Αιτωλοακαρνανίας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Εργαζομένων του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου και Άνω Χώρας, Άρη Παπανδρέου, έχουν αναχωρήσει ήδη εξειδικευμένοι γιατροί, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη αντικατασταθεί.

«Σε περίοδο πανδημίας που τα νοσοκομεία γεμίζουν με περιστατικά κορονοΐού, αντί να προσθέσουν δυνάμεις στο σύστημα έχουμε την μεγαλύτερη φυγή εργαζομένων με αναστολή εργασίας στην ιστορία του υγειονομείου συστήματος, εξαιτίας μη εμβολιασμού και μάλιστα πολλοί εξ αυτών εξειδικευμένου προσωπικού πρώτης γραμμής, που δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Αυτό είναι το “ευχαριστώ” της πολιτείας, μετά από 18 μήνες συνεχούς εργασίας χωρίς άδειες, στην πρώτη γραμμή του υγειονομικού πολέμου. Στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου στις 6 του μηνός, Δευτέρα, δόθηκαν σε τέσσερις συναδέλφους χαρτιά αναστολής, ενώ ακόμη τρεις υγειονομικοί είναι σε άδεια και δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι αναστολές δημιουργούν πολύ μεγάλο πρόβλημα στην λειτουργία των δομών», τονίζει ο κ. Παπανδρέου.

Και συνεχίζει: «Στον Δήμο Ναυπακτίας, στο περιφερειακό ιατρείο του Αντιρρίου που έχει περίπου 2.500 κατοίκους, με τα περιφερειακά αγροτικά ιατρεία Ρίζα, Μακύνεια, Μολύκρειο, Άνω και Κάτω Πλατανίτης, από τις 7 του μηνός δεν έχουν γιατρό. Δεν έχει γίνει η αντικατάστασή του με άλλο γιατρό, όπως μας έχουν πει. Στον δήμο Δωρίδος το περιφερειακό ιατρείο Γλυφάδας, που έχει και 1.500 κατοίκους, με τα περιφερικά ιατρεία Άνω και Κάτω Σεργούλας, Αγίου Σπυρίδωνος, Ελαίας, Τριζονίων, Χανίων – Σπηλιάς μένουν ακάλυπτα, λόγω αναστολής. Πήγα να ενημερωθώ από την επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου, αν θα αντικατασταθούν, και μου απάντησε “έχουν γνώση οι φύλακες”. Χθες ανακοίνωσε η επιστημονικά υπεύθυνη Βάσω Μουσγά προφορικά στην επικουρική εργαζόμενη που δεν είναι εμβολιασμένη ότι έχει αναστολή εργασίας 4/9. Η εργαζόμενη ζήτησε γραπτώς την αναστολή της και της ανέφερε ότι η εντολή είναι προφορική από την διοίκηση προσωπικού. Της είπε να παραμείνει στο Κέντρο Υγείας χωρίς να ασκεί τα καθήκοντά της. Βάσει ποιας νομοθεσίας μπορεί να ισχύει προφορική εντολή και όχι γραπτή που γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις;».

Ο Άρης Παπανδρέου αναφέρει πως «συνολικά για όλες αυτές τις δομές υπάρχουν 14 γενικοί γιατροί, εξ αυτών έχουν βγει δύο σε αναστολή και ένας σε αναρρωτική άδεια και ανεμβολίαστος, και όταν επιστρέψει θα πάρει αναστολή. Οπότε ουσιαστικά 11 γιατροί θα πρέπει να καλύψουν βάρδιες και εφημερίες σε τόσες δομές. Εμείς καλούμε τον κόσμο να εμβολιαστεί. Είμαστε υπέρ του εμβολιασμού και το λέμε στους συναδέλφους. Δεν μπορούμε όμως να δεχτούμε την υποχρεωτικότητα» καταλήγει.

Να σημειωθεί ότι σε αναστολή βγήκε και η επισκέπτρια Υγείας, μία εκ των τριών που εργάζονται στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου. Η άλλη είναι σε αναρρωτική άδεια και η τρίτη δουλεύει χωρίς ρεπό, λόγω των εμβολιασμών. Ούτε σε αυτή την περίπτωση έχει γίνει αντικατάσταση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

newsit



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ