ΔΙΕΘΝΗ

«Κεραυνοί» Ερντογάν: Είμαστε πολύ μεγάλοι για εσάς, δεν μπορείτε να μας φάτε

Την οργή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως έφερε η ελληνογαλλική συμμαχία κατά της τουρκικής προκλητικότητας, με τον Τούρκο πρόεδρο να απαντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον Εμανουέλ Μακρόν με ένα βίντεο από το παρελθόν.

Το εν λόγω βίντεο διαρκεί μόλις 10 δευτερόλεπτα και είναι τραβηγμένο την περίοδο που ο Ερντογάν ήταν δήμαρχος.

Ο Τούρκος πρόεδρος ακούγεται να λέει απευθυνόμενους στους «λύκους», όπως αναφέρει:

 

Μετά την ολομέλεια της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, ο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα τόσο για τις τουρκικές προκλήσεις όσο και για τη Μόρια.

Μάλιστα, στο κείμενο των συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) και στην παράγραφο 6 που αφορά την Ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Εκνευρισμός στην Άγκυρα για τις δηλώσεις Μακρόν

Χθες, η Άγκυρα εξαπέλυσε επίθεση κατά της Γαλλίας καταγγέλλοντας ως «αλαζονικές» τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου.

«Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έκανε για μία ακόμη φορά αλαζονικές δηλώσεις, με ένα παλιό αποικιοκρατικό αντανακλαστικό», τόνιζε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία προστίθετο ότι ο αρχηγός του γαλλικού κράτους «ενθαρρύνει τις εντάσεις και θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Eπίθεση εναντίον του Γάλλου προέδρου είχε εξαπολύσει και ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος AKP Ομέρ Τσελίκ, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιεί την Ελλάδα για να «παίξει το ρόλο του αποικιοκράτη στην Ανατολική Μεσόγειο».

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Ήταν ο Μακρόν που έφερε μία χώρα σαν τη Γαλλία στη σημερινή θλιβερή κατάστασή της. Ο Μακρόν προσπαθεί να καλύψει την ανικανότητά του να ηγηθεί της Γαλλίας με μία επιθετική εξωτερική πολιτική. Ο Μακρόν είναι υπεύθυνη για τους μαζικούς τάφους του Χαφτάρ. Ο Μακρόν χρησιμοποιώντας την Ελλάδα προσπαθεί να παίξει τον ρόλο του αποικιοκράτη στην Ανατολική Μεσόγειο. Και επιτίθεται στον Πρόεδρο (σ.σ. Ερντογάν) γιατί ο Πρόεδρός μας δεν του επιτρέπει να διεξάγει την επιθετική πολιτική του στην περιοχή… Μην μας μπερδεύετε με άλλες χώρες που μπορείτε εύκολα να ξεγελάσετε. Η Τουρκία δεν δώσει την πιο κατάλληλη απάντηση στις απειλές σας».ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ