ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κεταμίνη: Το ναρκωτικό του πολέμου του Βιετνάμ στο αίμα της Τζωρτζίνας από την Πάτρα

 

Μια ουσία που χρησιμοποιείται σήμερα κυρίως στην κτηνιατρική είναι η κεταμίνη που φέρεται να έχει εντοπιστεί στο αίμα της Τζωρτζίνας, της μεγαλύτερης κόρης του ζευγαριού από την Πάτρα, η οποία όπως και οι δύο μικρές αδερφές της πέθαναν (σ.σ. με τον θάνατό της να είναι ο τελευταίος χρονικά).

Την ίδια ώρα που οι επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης ολοκληρώνουν τις τοξικολογικές εξετάσεις, οι πληροφορίες του Βασίλη Λαμπρόπουλου τις οποίες μετέφερε μέσω του Live News, με τον Νίκο Ευαγγελάτο στο Mega, αναφέρουν ότι το φάρμακο κεταμίνη υπάρχει στον οργανισμό της Τζωρτζίνας.

Τι είναι η κεταμίνη

Η κεταμίνη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ ως αναισθητικό για τους τραυματισμένους Αμερικανούς στρατιώτες. Μόλις τελείωσε ο πόλεμος του Βιετνάμ, η κεταμίνη έπαψε να χρησιμοποιείται από τους γιατρούς, ωστόσο ανακαλύφθηκε ότι ήταν ιδανική για τα ζώα. Έτσι άρχισαν να τη χρησιμοποιούν στα άλογα, ως αναισθητικό και καταπραϋντικό.

Κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως και ενδομυϊκώς ή να ληφθεί από το στόμα και τη μύτη. Δεν υπάρχει προς διάθεση σε φαρμακεία, αλλά σε συγκεκριμένες μονάδες. Παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1962 και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1963.

Λίγο μετά το 2010 άρχισε και πάλι να χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες σε ανθρώπους, καθώς όπως θεωρείται από τους γιατρούς μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση στους ασθενείς με κατάθλιψη, για τους οποίους τα υπάρχοντα αντικαταθληπτικά δεν λειτουργούν.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2010 η κεταμίνη χρησιμοποιούνταν και έκανε θραύση ως ναρκωτικό σε κλαμπ της Ευρώπης αλλά και της Ασίας.

newsitΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ