ΔΙΕΘΝΗ

Κέβιν Φέδερστοουν: Η βρετανική κοινή γνώμη «δέχεται απολύτως» την ιδέα να γυρίσουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα

Πηγή φώτο: ΑΠΕ ΜΠΕ

Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής της έδρας Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, Κέβιν Φέδερστοουν.

Ο κ. Φέδερστοουν εξέφρασε την άποψη πως η βρετανική κοινή γνώμη «δέχεται απολύτως» την ιδέα να επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα, επεσήμανε ωστόσο πως το πρόβλημα δεν είναι αυτό.

«Είναι θεσμικό. Το Βρετανικό Μουσείο από τη μία αρνείται να συμμετάσχει σε συζητήσεις για την επιστροφή των γλυπτών και από την άλλη οι κυβερνήσεις λένε ότι είναι θέμα του Μουσείου. Δεν μπορεί να είναι αποκλειστικά θέμα του Μουσείου. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν είναι εκλεγμένα, δεν λογοδοτούν πουθενά και το να αποφεύγει η κυβέρνηση την ευθύνη της, νομίζω είναι απαράδεκτο», είπε ο κ. Φέδερστοουν, προσθέτοντας ότι μια πιθανή συμφωνία θα μπορούσε να «περιλαμβάνει ένα είδος παρατεταμένου δανεισμού στην Ελλάδα» καθώς και ότι «χρειαζόμαστε έξυπνους δικηγόρους που θα βρουν έναν τρόπο για να αποφευχθούν δηλώσεις για την ιδιοκτησία των γλυπτών κατά τη διάρκεια του δανεισμού».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο βασιλιάς Κάρολος θα μπορούσε να επηρεάσει αυτό το θέμα, ο κ. Φέδερστοουν επεσήμανε ότι αν και όσο ήταν πρίγκιπας, ο Κάρολος είχε κάνει ορισμένες δηλώσεις που «ήταν λίγο πολιτικές», ως βασιλιάς «είναι πολύ ευαίσθητος στο να είναι πολιτικά ουδέτερος».

«Υποψιάζομαι όμως ότι ως επικεφαλής, μάλλον ευνοεί την επιστροφή», τόνισε.

https://player.glomex.com/integration/1.852.0/iframe-player.html?origin=iframe&pageUrl=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2F&integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-coo6yny0yqyp&playlistIndex=0

newsitΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ