ΕΛΛΑΔΑ

Κιβωτός του Κόσμου: Εστειλαν «κουτί» στις κηδείες Γεννηματά, Τσοβόλα και Τράγκα – «Βροχή» το μαύρο χρήμα

Τα λεφτά που έβγαζε η «Κιβωτός του Κόσμου» από τις κηδείες ξεπερνούν κάθε φαντασία! Μια καλοστημένη εισπρακτική «επιχείρηση» λειτουργούσε με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια με τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα θαρρείς και διάβαζαν τα… κηδειόχαρτα και γνώριζαν πού και πότε να στείλουν εκπρόσωπο της ΜΚΟ μαζί με το κουτί, όπου όσοι ήθελαν έκαναν δωρεά αντί στεφάνου στη μνήμη του νεκρού. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA και της εκπομπής Live News, η Οργάνωση έστελνε κουτί σε τουλάχιστον 5 κηδείες την ημέρα σε πανελλήνια κλίμακα! Ομως, πέρα από τις κηδείες απλών ανθρώπων, η «Κιβωτός… κυνηγούσε τις μεγάλες «δουλειές»!

Σύμφωνα λοιπόν με όσα αποκάλυψε το MEGA, η Κιβωτός είχε στείλει κουτί για δωρεές σε τρεις κηδείες επώνυμων ανθρώπων – αλλά και όχι μόνο αυτών – όπως ήταν οι πολιτικοί Φώφη Γεννηματά και Δημήτρης Τσοβόλας, αλλά και ο δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας. Εκεί, όπως μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς, τα χρήματα που άφηναν οι συγγενείς, φίλοι, αλλά και απλοί γνωστοί των θανόντων, ήταν περισσότερα. Ο κύκλος των πολιτικών, των δημοσιογράφων, καλλιτεχνών, όπως στην περίπτωση του τραγουδιστή Δάκη, είναι μεγάλος και προφανώς ο ιδρυτής και εμπνευστής της Κιβωτού, ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα, σκέφτονταν πως όσο πιο επιφανείς ήταν οι πολίτες που βρίσκονταν στις εκκλησίες και τα κοιμητήρια, τόσο πιο μεγάλο ήταν και το ποσό που… εισέπρατταν. Και στις περιπτώσεις αυτές βέβαια, ενώ λάμβαναν τα χρήματα, σχεδόν ποτέ δεν έκοβαν αποδείξεις, με αποτέλεσμα το «μαύρο χρήμα» στην Οργάνωση να πέφτει… βροχή!

Τα τρία… χρυσά κουτιά

Πρόκειται για στιγμές στην κηδεία του Δημήτρη Τσοβόλα, ιδρυτικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που τελέστηκε την 1η Μαρτίου του ’22. «Η οικογένεια του πρώην υπουργού και δικηγόρου Δημήτρη Τσοβόλα επιθυμεί αντί στεφάνων τα χρήματα να διατεθούν στην “Κιβωτό του Κόσμου”» είχε ανακοινώσει η οικογένεια του Δημήτρη Τσοβόλα. Ίδια επιθυμία εξέφρασε και η οικογένεια της Φώφης Γεννηματά, η σορός της οποίας τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Το κουτί της «Κιβωτού» ήταν σε περίοπτη θέση και στην κηδεία του Γιώργου Τράγκα αλλά και του σπουδαίου Έλληνα τραγουδιστή Δάκη. «Συνήθως ήταν γύρω στα 500 ευρώ και πάνω. Ποτέ δεν ήταν πιο κάτω. Ποτέ. Δεν είχε τύχει ποτέ. Μάζεψε μια φορά 2.700 ευρώ νομίζω. Είχε χίλια άτομα στην κηδεία του» αποκαλύπτει εθελόντρια της δομής. Πράγματι όπως αποκαλύπτει σήμερα στο LIVE NEWS γνωστό γραφείο τελετών στην Αττική, εκτός από τους επωνύμους, σχεδόν 5 στις 10 οικογένειες που κήδευαν τον άνθρωπο τους ζητούσαν αντί στεφάνων το κουτί της «Κιβωτού».

«Στις 10 οι 5 (ζητούσαν κάλπη). Το ζήταγε η οικογένεια επίμονα. Κι εμείς να μην το θέλαμε για να πουλήσουμε κανένα στεφάνι που λέει ο λόγος, ζητάγανε να βάλουν την “Κιβωτό”» αναφέρει υπάλληλος γραφείου τελετών. Κι ενώ σε προβεβλημένες κηδείες τηρούνταν κατά γράμμα οι κανόνες με σφραγισμένη κάλπη, ντοσιέ και ονομαστικές λίστες, δεκάδες είναι οι καταγγελίες στο LIVE NEWS πως στις δικές τους κηδείες τίποτα από όλα αυτά δεν γινόταν.

Όσα αναφέρει καταγγέλλων

  • Καμία απόδειξη δεν πήραμε, καμία ευχαριστήρια κάρτα που βγήκε αυτή η κυρία που βγήκε στον Ευαγγελάτο και έλεγε ότι στέλναμε όλα αυτά. Ας έρθει σε μένα να μου πει πότε μου έστειλε κάρτα.
  • Δεν σας πήρε ποτέ κανένας τηλέφωνο;
  • Κανένας.

Ο άνθρωπος αυτός κήδεψε τον πατέρα του πριν λίγα χρόνια. Καταγγέλλει στο LIVE NEWS πως αν και μαζεύτηκαν στην κάλπη τουλάχιστον 2.000 ευρώ, δεν κόπηκε καμία απόδειξη.

  • Επειδή είμαστε μια οικογένεια με μεγάλο σόι, γνωστούς, φίλους, υπήρχαν γύρω στα 800 άτομα. Κι είπαμε να μην βάλουμε στεφάνια και να τα βάλουμε στο κουτί. Υπήρχε ένα πολύ μεγάλο ποσό.
  • Πώς ξέρετε ότι μαζεύτηκε μεγάλο ποσό; Σας ενημέρωσαν;
  • Αφού έβαλα 2.000 ευρώ μόνος μου; Για την ψυχή του πατέρα μου. Έβαλα εγώ από το πορτοφόλι μου 2.000 ευρώ.
  • Στο ίδιο έργο θεατής και στην κηδεία της μητέρας του. Τότε μέσα στον πόνο του δεν είχε δώσει τη δέουσα σημασία όπως λέει.

«Πάλι υπήρχε το κουτί. Πάλι δεν βάλαμε για στέφανα και τέτοια και πήγαν στο κουτί. Κανένας πάλι καμία απόδειξη, ούτε χειρόγραφη, ούτε τρυπημένη της εφορίας. Κανένας, τίποτα απολύτως. Κανένας δεν πήρε απόδειξη» λέει.

«Δεν στέλνουν αποδείξεις αλλά…sms»

Απόδειξη και επιστολή δεν έλαβε πάντως ούτε ένας Ροδίτης που κήδεψε πέρυσι τον πεθερό του και ζήτησε αντί στεφάνων να καταβληθεί χρηματικό ποσό στην «Κιβωτό». «Πέρυσι είχαμε τον θάνατο του πεθερού μου και αντί στεφάνων έκανα εγώ μια ανάρτηση στο facebook να κατατεθούν χρήματα στην “Κιβωτό”» αναφέρει ο καταγγέλλων. Επειδή η κηδεία τελέστηκε στην Ρόδο αντί κάλπης η δομή του έστειλε τραπεζικό λογαριασμό.

«Μου έδωσαν τον αριθμό λογαριασμού. Και μου είπαν όταν ολοκληρωθεί αυτό το πράγμα θα με πάρουν τηλέφωνο και θα μου πουν για το ποσό και ένα ευχαριστήριο. Κανείς δεν με πήρε τηλέφωνο ενώ κατατέθηκαν χρήματα. Κανείς δεν με ενημέρωσε για το ποσό που πήγε στην «Κιβωτό». Τίποτα» προσθέτει.

Απόδειξη μπορεί να μην του έστειλαν αλλά εκείνα που δεν αμελούσαν ποτέ να στείλουν ήταν τα προωθητικά μηνύματα κάθε Πάσχα, Χριστούγεννα, και Δεκαπενταύγουστο, ζητώντας του οικονομική στήριξη.

«Και δεν είναι μόνο αυτό. Χριστούγεννα, Πάσχα, Δεκαπενταύγουστο μας έστελναν μηνύματα στα κινητά μας για να ενισχύσουμε την ομάδα αυτά. Και πάντα στέλναμε, ως τετραμελής οικογένεια» αποκαλύπτει ο καταγγέλλων.

Το «κουτί της Κιβωτού» σύμφωνα με τις καταγγελίες πήγαινε άδειο σε κηδείες και μνημόσυνα και έφευγε φορτωμένο με δωρεές ανθρώπων από το υστέρημα τους.

reader.grΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ