ΔΙΑΦΟΡΑ

«Κλειδώνουν» και ανακοινώνονται: Τα 3 νέα μέτρα της κυβέρνησης μετά την έκρηξη των κρουσμάτων

Θέμα χρόνου πρέπει να θεωρείται το να επιστρέψουμε σε καταστάσεις προηγούμενων μηνών σχετικά με τον κορωνοϊό.

Εδώ που τα λέμε μεταξύ μας βέβαια, λίγο-πολύ όλοι μας είχαμε την αίσθηση ότι οι… ελαφρύνσεις στα μέτρα κατά της πανδημίας ήταν απλά μια τακτική κίνηση της κυβέρνησης ενόψει της θερινής περιόδου. Λες και δεν μας είχε διδάξει τίποτα το περυσινό ανάλογο φιάσκο όπου οι τουρίστες αφέθηκαν (ή καλύτερα αμολήθηκαν) στις παραλίες, με τους ντόπιους «ιθαγενείς», δηλαδή όλους εμάς, να πληρώνουμε τον λογαριασμό μερικούς μήνες αργότερα όταν ξέσπασε το επόμενο κύμα.

Η διαφορά είναι ότι φέτος δεν χρειαζόμαστε τη… βοήθεια των τουριστών στο 4ο κύμα. Τα καταφέρνουμε και μόνοι μας αν αναλογιστεί κανείς το υψηλό ποσοστό όσων αρνούνται να εμβολιαστούν και να προφυλάξουν τους εαυτούς τους και τους γύρω τους από τον ιό.

Σε ανάλογη κατάσταση βρισκόμαστε σήμερα, μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις περί έκρηξης του αριθμού των κρουσμάτων που μοιάζει σοκαριστικός, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για έναρξη του τέταρτου κύματος της πανδημίας από τέλη Αυγούστου.

Φυσικά υπήρχαν φωνές ειδικών που χωρίς να είναι μάγοι ή μάντεις είχαν προβλέψει το προφανές. Ότι δηλαδή με μαθηματική ακρίβεια θα επέστρεφαν στην καθημερινότητά μας οι εικόνες του πολύ πρόσφατου παρελθόντος και φυσικά τα αντίστοιχα μέτρα που για μήνες ίσχυαν.

Πλέον η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αντιδράσει (σε αυτό που και η ίδια βέβαια προκάλεσε, ειδικά με την απόφαση να μην είναι υποχρεωτική η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους) επαναφέροντας τα ήδη δοκιμασμένα «όπλα» στην μάχη κατά του κορωνοιού και επεξεργάζεται μια σειρά μέτρων τα οποία πάντως δεν μας είναι καθόλου άγνωστα.

Το πρώτο μέτρο που «έπεσε» στο τραπέζι δεν είναι άλλο από την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας δίχως εξαιρέσεις. Άλλωστε ήταν κοινή διαπίστωση ότι η απόφαση για μερική… απόσυρση σημειολογικά είχε τεράστια βαρύτητα καθώς πέρασε το μήνυμα ότι τα δύσκολα βρίσκονταν πλέον πίσω μας. Επιπλέον δημιούργησε για ακόμη μία φορά αλαλούμ, με τους πολίτες να κυκλοφορούν με τις μάσκες στους αγκώνες και στη συνέχεια να τις βάζουν στο πρόσωπό τους μόνο και μόνο για μία συναλλαγή σε κάποιο κατάστημα, χωρίς φυσικά να τηρούνται καν οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.

Κάτι που αποδείχθηκε άλλωστε και από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων αφού ο ίδιος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αποκάλυψε πως το 32% των θετικών περιστατικών κορωνοιού των τελευταίων ημερών αναφέρει συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο… Μια ομολογία αποτυχίας ουσιαστικά, αφού εδώ δεν τίθεται θέμα ατομικής ευθύνης αλλά συμμόρφωσης με τις ντιρεκτίβες της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αναδίπλωση είναι μάλλον δεδομένη και σύντομα θα έχουμε την… χαρά να κυκλοφορούμε ξανά παντού με μάσκα.

Επιπλέον είναι πάρα πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να επανέλθει στην καθημερινότητά μας ακόμη ένα «νέο μέτρο από τα παλιά». Τα φοβερά και τρομερά τοπικά lockdown, ακόμη και σε τουριστικούς προορισμούς, τουλάχιστον στις περιπτώσεις εκείνες που θα διαπιστωθεί ραγδαία επιδείνωση και αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Πρώτες υποψήφιες για να μπουν σε καραντίνα οι περιοχές με μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων. Οι τελευταίοι άλλωστε αναμένεται να είναι και αυτοί που θα χτυπηθούν περισσότερο από το τέταρτο κύμα της πανδημίας και την μετάλλαξη Δέλτα.

Το τρίτο μέτρο αφορά σε αυστηρό «σαφάρι» σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ κλπ, για να ελεγχθεί το κατά πόσο τηρούνται τα μέτρα, καθώς ειδικά τα κέντρα διασκέδασης έχουν γίνει οι νο 1 χώροι υπερμετάδοσης του ιού.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ