ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Κωνσταντίνος ο Υδραίος: Η Ρόδος θα γιορτάσει και φέτος, τον «άστεγο» Πολιούχο στην πόλη!

 

Η εορτή του νεομάρτυρα, Κωνσταντίνου του Υδραίου, συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία και τη παράδοση της πόλης της Ρόδου, μέσα στον χρόνο. Η 14η Νοεμβρίου είναι ημέρα πάνδημης σύναξης και θρησκευτικής ευλάβειας των πολιτών της Ρόδου, αφιερωμένη στον Πολιούχο Άγιο της πόλεως, ως αναγνώριση της ομολογίας της πίστης του και της μαρτυρικής τελείωσης του το 1800 στη Ρόδο.  

Γι’ ακόμη μια χρονιά, οι πιστοί στην Ρόδο, θα έρθουν αντιμέτωποι με την δυσάρεστη πραγματικότητα: ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος, παραμένει ο μοναδικός πολιούχος σε όλη την Ελλάδα που είναι «άστεγος».  

Δυστυχώς, η «στέγαση» του Πολιούχου της πόλης μας, είναι ένα ζήτημα που έχει μείνει σε εκκρεμότητα εδώ και δεκαετίες ολόκληρες και καμία δημοτική αρχή, ούτε η Ιεραρχία, δεν το έχει επιλύσει. 

Τα ιερά λείψανά του φυλάσσονται σε άλλο ναό στην Ρόδο, αν και έχουν δοθεί επανειλημμένα άπειρες υποσχέσεις και δεσμεύσεις τόσο από τους δημάρχους της Ρόδου όσο και από την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου.  

Η ‘στέγαση’ του Πολιούχου παραμένει ένα χρόνιο αίτημα του ροδιακού λαού που δεν έχει ικανοποιηθεί.  

Μόλις ανέλαβε τα ηνία της νέας διοίκησης του Δήμου Ρόδου, ο ίδιος ο δήμαρχος είχε ενδιαφερθεί προσωπικά για το θέμα. Μάλιστα, ο νυν Αντιδήμαρχος Εμπορίου, Εκκλησιαστικών θεμάτων, σχέσεων με την Εκκλησία, Θρησκευμάτων και Κοιμητηρίων, Θανάσης Στάμος είχε εκφράσει επανειλημμένα την πεποίθηση ότι:  

«Ο Πολιούχος της Δ.Κ. Ρόδου, Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος πρέπει να στεγαστεί! Το ζητούμενο είναι να στεγαστεί εντός των ορίων της συνοικίας Νεοχωρίου, διότι εκεί ετάφη ο Άγιος, Πολιούχος της Ρόδου και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με αυτή την ενορία και τον ναό. Υπάρχουν αντιδράσεις από τους Νεοχωρίτες, διότι εκεί φυλάσσονται τα οστά του από το 1870 και δεν επιθυμούν να μεταφερθεί σε άλλο μέρος της πόλεως. Υπάρχει μία εναλλακτική πρόταση, να μετονομαστούν τα Εισόδια της Θεοτόκου και να τελειώνει η υπόθεση –σε περίπτωση που δεν μπορούμε να βρούμε κανέναν χώρο. Επί εποχής του Μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Αποστόλου, ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε θεμελιώσει έναν ναό δίπλα από το μητροπολιτικό μέγαρο, ενώ υπήρχε και πρόταση να γίνει ‘ανταλλαγή’ με το Ναό του Αγίου Φραγκίσκου –εάν συμφωνούσε η Καθολική Εκκλησία. Υπήρξε και ένα πιο μεγαλόπνοο σχέδιο, να ανεγερθεί ένας ναός στο Πάρκο του Θέρμαι ενώ υπήρξε και ένα ενδεχόμενο, να βρεθεί χώρος εάν προχωρούσε το ‘Πατριαρχικό Κέντρο’. Αυτή την φορά όμως ο ίδιος ο δήμαρχος το έχει στις προτεραιότητές του και το βλέπει πολύ ‘ζεστά’ ώστε να δοθεί λύση. Όμως ο ναός πρέπει να γίνει αφού είναι ο Πολιούχος της πόλεως και καλό είναι να υπάρχει για να τιμάται ο Άγιός μας».  

Αισιοδοξούμε ότι μετά την κρίση της πανδημίας με τον κορωνοϊό, θα βρεθεί η λύση και θα δοθεί μια «στέγη» για τον Πολιούχο της Πόλεως Ρόδου.  

 

Βιογραφία 

Ο Άγιος Κωνσταντίνος γεννήθηκε στην Ύδρα και ο πατέρας του ονομαζόταν Μιχαήλ, η δε μητέρα του Μαρίνα. Δεκαοκτώ χρονών έφυγε από την Ύδρα και πήγε στη Ρόδο, κοντά στον Τούρκο ηγεμόνα Χασάν Καπετάν. Εκεί ο Κωνσταντίνος παρασύρθηκε και έξισλαμίστηκε, με το όνομα Χασάν και για τρία χρόνια απολάμβανε μεγάλες τιμές. Αργότερα όμως, συναισθάνθηκε το ολίσθημα του και άρχισε να μετανοεί. Έκανε ελεημοσύνες και έκλαψε πικρά. Τελικά, για να εξιλεωθεί αποφάσισε να μαρτυρήσει. Βρήκε λοιπόν κάποιο πνευματικό, εξομολογήθηκε και ζήτησε την ευχή του να μαρτυρήσει. Ο πνευματικός του όμως τον απέτρεψε, διότι φοβήθηκε το νεαρό της ηλικίας του. Ο Κωνσταντίνος έκανε υπακοή, εγκατέλειψε τη Ρόδο και πήγε στην πόλη Κρίμι, κατόπιν στην Κωνσταντινούπολη και από ‘κει στο Άγιον Όρος. Στην Μονή Ιβήρων, προετοιμάστηκε για το μαρτύριο και αφού πήρε την ευχή των πατέρων ήλθε στη Ρόδο. Εκεί, παρουσιάστηκε στον ηγεμόνα και με θάρρος ομολόγησε τον Χριστό. Τα βασανιστήρια που ακολούθησαν ήταν φρικτά. Τελικά τον απαγχόνισαν στις 14 Νοεμβρίου 1800 μ.Χ. Σήμερα, στη γενέτειρα του την Ύδρα, υπάρχει λαμπρότατος Ναός στο όνομα του, όπου βρίσκεται και το ιερό του λείψανο. 



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ