ΔΙΕΘΝΗ

Κόντρα Ερντογάν με τον Ιατρικό Σύλλογο Τουρκίας για το Turkovac

 

Δημόσια κόντρα με τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας (ΤΤΒ), που «προσγειώνουν» απότομα τις φιλοδοξίες του Τούρκου προέδρου για παραγωγή και διάθεση του αμφιλεγόμενου εμβολίου -Τι δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΤΒ

Ασφυκτικές πιέσεις στην ιατρική και επιστημονική κοινότητα της Τουρκίας, ασκεί ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να δώσουν το «ΟΚ» για τη μαζική παραγωγή του αμφιλεγόμενου τουρκικού εμβολίου -για τον Covid-19- «Turkovac».

Παρά τις ενστάσεις, κυβέρνηση και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ καλούν τον κόσμο να εμβολιαστούν με το : «εμβόλιο της πατρίδας μας», αν και οι δοκιμές του δεν έχουν ολοκληρωθεί και προβάλλονται σοβαρές αντιρρήσεις, για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας (ΤΤΒ), που με ανακοίνωσή του διέψευσε κατηγορηματικά πως το «Turkovac» είναι έτοιμο, προκαλώντας την αντίδραση του Ερντογάν και ανταλλάσσοντας σκληρές ανακοινώσεις με τον Τούρκο πρόεδρο.

Αρχική ανακοίνωση του ΤΤΒ ανέφερε: «Ο TTB φέρει την επιστημονική και κοινωνική ευθύνη να εκφράζει δημοσίως ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει να διεξάγεται λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πτυχές της υγείας και υπό το φως των διαφανών δεδομένων. Όλες οι προειδοποιήσεις μας αφορούν τη δημόσια υγεία και μόνο αυτή».

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ερντογάν προς τον ΤΤΒ, αποκαλώντας «ψεύτες» και «απατεώνες» τα μέλη του, αφήνοντας αιχμές πως επιχειρούν να υπονομεύσουν «τον εθνικό αγώνα κατά της πανδημίας». Ουσιαστικά στο πρόσωπο των γιατρών και των επιστημόνων της χώρας, ο Τούρκος πρόεδρος ανακάλυψε ακόμη έναν «εχθρό» της χώρας.

Απαντώντας στις βολές Ερντογάν ο ΤΤΒ, με νέα ανακοίνωση, τονίζει πως «μοναδική προτεραιότητα είναι η επιστήμη» και πως το «Turkovac» θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο λαμβάνοντας «τα δεδομένα της Φάσης 3», κάτι που δεν έχει γίνει έως σήμερα.

«Είναι καθήκον μας ως γιατροί να διατηρήσουμε την ίδια επιστημονική ευαισθησία και να απαιτήσουμε επιστημονικά δεδομένα για λογαριασμό της κοινωνίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η στάση του Συλλόγου για τις μελέτες εμβολίων στην Τουρκία είναι επίσης πολύ σαφής – η μόνη προτεραιότητά του είναι η επιστήμη» αναφέρει η ανακοίνωση, συνεχίζοντας: «Θα υποδεχθούμε με χαρά ένα τουρκικό εμβόλιο που θα μπορούσε να βάλει φρένο στη πανδημία στη χώρα μας και στον κόσμο, ωστόσο πρέπει να λάβουμε υπόψη τα δεδομένα της Φάσης 3 πριν μπορέσουμε να επαινέσουμε το σκεύασμα».

Mε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΤΒΒ dr Σεμπνέμ Φισαντζί, τονίζει επίσης πως το τουρκικό εμβόλιο δεν αναγνωρίζεται από την ΕΕ για την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού, σημειώνοντας πως βάση έχει το κινεζικό εμβόλιο «Sinovac» που ήδη χρησιμοποιείται ευρέως στην Τουρκία και δεν έχει καταφέρει -αποδεδειγμένα- να αποτρέψει το μεγάλο κύμα μολύνσεων στη χώρα.

protothema





ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ