ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Άγχος, αϋπνία, κατάθλιψη και μετατραυματικό στρες! Ανησυχητική μελέτη

 

Ο κορονοϊός ήρθε και άλλαξε τον κόσμο ολόκληρο, με τα “απόνερα” του φονικού ιού να μην περιορίζονται μόνο στους εφιαλτικούς αριθμούς των νεκρών και των κρουσμάτων παγκοσμίως. Το “καμπανάκι” νέας μελέτης και ο “χάρτης” του ιού στην χώρα μας.

Οι άνθρωποι που ανέρρωσαν από την νόσο Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, μπορεί να υποφέρουν από ψυχιατρικές διαταραχές, όπως μετατραυματικό στρες, άγχος, αϋπνία και κατάθλιψη, σύμωνα με μια μελέτη που διενήργησε το νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου.

Η έρευνα αυτή έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς από τους 420 ασθενείς που “χτύπησε” ο κορονοϊός παρουσιάζουν τουλάχιστον μία από αυτές τις διαταραχές, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης τους όταν έπασχαν από Covid-19. Οι ασθενείς, 265 άνδρες και 137 γυναίκες, εξετάστηκαν έναν μήνα αφού είχαν λάβει θεραπεία στο νοσοκομείο.

«Κατέστη αμέσως σαφές ότι η λοίμωξη που τους προσκάλεσε η ασθένεια θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και σε ψυχιατρικό επίπεδο», είπε ο καθηγητής Φραντσέκο Μπενεντέτι, ο επικεφαλής της Μονάδας Ερευνών Ψυχιατρικής και Κλινικής Ψυχοβιολογίας στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση Brain, Behavior & Immunity.

Τα στατιστικά που προκαλούν ανησυχία

Βασιζόμενοι στις συνεντεύξεις με τους πρώην ασθενείς και τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το 28% παρουσίαζε συμπτώματα μετατραυματικού στρες, το 31% είχε κατάθλιψη, το 42% υπέφερε από άγχος, το 40% από αϋπνία ενώ το 20% είχε συμπτώματα ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Σύμφωνα με τη μελέτη, ιδίως οι γυναίκες παρουσιάζουν άγχος και κατάθλιψη, παρ’ όλο που η λοίμωξή τους δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο των ανδρών.

«Υποθέτουμε ότι αυτό ίσως οφείλεται στη διαφορετική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος», είπε ο Μπενεντέτι.

Οι ψυχιατρικές διαταραχές μπορεί να προκληθούν είτε από την ανοσολογική απόκριση του ασθενούς στον ίδιο τον ιό είτε από παράγοντες που προκαλούν στρες, όπως ο στιγματισμός του ασθενούς, η κοινωνική απομόνωση αλλά και η αγωνία μήπως κολλήσουν άλλους ανθρώπους.

κορονοϊός

Ο κορονοϊός που… παραμένει στην Ελλάδα

Να θυμίσουμε εδώ πως την Δευτέρα, 03.08.2020, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε με γραπτή ενημέρωση πως τις τελευταίες 24 ώρες εντοπίστηκαν 77 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, με τα συνολικά συνολικά 4.737.

Μετά την γραπτή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα 77 νέα κρούσματα που έδωσε ο κορονοϊός στην χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, ήρθε και η ανακοίνωση για το… πού.

Σε ποιες, δηλαδή, περιοχές της Ελλάδας εντοπίστηκε ο κορονοϊός.

Αναλυτικά η ενημέρωση για την γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 10 κρούσματα «εισαγόμενα» (σε πύλες ελέγχου και από τεστ όπου οι τουρίστες προσήλθαν αυτοβούλως), ενώ καταγράφηκαν ακόμα:

εικοσιοκτώ (28) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
εννιά (9) στην περιφερειακή ενότητα Έβρου, όλα μέρος της συρροής που αφορά στο γάμο της Αλεξανδρούπολης.
δύο (2) στην περιφερειακή ενότητα Ευβοίας.
ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας.
ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης.
επτά (7) στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, από τα οποία δύο (2) συνδεόμενα με τον γάμο της Θεσσαλονίκης.

τέσσερα (4) στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας.
πέντε (5) στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας.
τρία (3) στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.
δύο (2) στην περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων.
ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου.
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας.
ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας, το οποίο συνδέεται με τον γάμο στη Θεσσαλονίκη.
δύο (2) στην περιφερειακή ενότητα Χανίων.

κορονοϊός Βρετανία

Κορονοϊός – Αναλυτικά η ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 77 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4737, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.

1303 (27.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2345 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Intime.



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ