ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Αγωνία για τον καθημερινό τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων – Υγειονομικές “βόμβες” οι οίκοι ευγηρίας

 

Η επιστροφή στα αστικά κέντρα και το άνοιγμα των σχολείων θα κρίνουν την πορεία της επιδημίας. Γηροκομεία και δομές φιλοξενίας στο μικροσκόπιο των ειδικών για να μην περάσει εκεί ο κορονοϊός. Αισιοδοξία για το γεγονός πως δεν υπάρχει εκθετική αύξηση.

Ο κορονοϊός μετρά ακόμη 223 νέα κρούσματα την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ και αυτό που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι ο αριθμός που παραμένει σταθερά σε τριψήφιο νούμερο αλλά και οι νεκροί που έχουν φτάσει πλέον τους 275.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η πορεία που θα διαγράψει ο κορονοϊός στη χώρα μας τις αμέσως επόμενες εβδομάδες καθώς θα φανούν τα αποτελέσματα των μέτρων του Αυγούστου αλλά και η συμπεριφορά όλων όσων έχουν επιστρέψει από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Επίσης το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου θα αποτελέσει ένα μεγάλο κρας τεστ για το πως θα εξελιχθεί ο κορονοϊός στην Ελλάδα τους προσεχείς μήνες. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως όσο θα μπαίνει ο χειμώνας θα αρχίσει να εμφανίζεται και η εποχική γρίπη και ο διαχωρισμός με τα συμπτώματα κορονοϊού θα είναι δύσκολος.

Στα θετικά καταγράφεται πως τα νούμερα που επιφέρει ο κορονοϊός στην χώρα είναι μεν πολλά αλλά δεν εμφανίζουν αυξητική τάση, κάτι που σε αυτή την φάση της πανδημίας θεωρείται καλή εξέλιξη. Αντίθετα προβληματισμός επικρατεί από τα κρούσματα που εμφανίζονται σε οίκους ευγηρίας και γενικά σε δομές φιλοξενίας.

Λινού: Τα γηροκομεία να λειτουργήσουν σαν εντατική

Συναγερμός άλλωστε έχει σημάνει σε γηροκομείο στο Μαρούσι όπου μέχρι τώρα έχουν βρεθεί 18 κρούσματα κορονοϊού και η ανησυχία είναι έκδηλη. Για το θέμα αναφέρθηκε η καθηγήτρια επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού η οποία τόνισε πως όπου υπάρχουν και συστεγάζονται πολλοί άνθρωποι ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διασποράς, ιδιαίτερη προσοχή και πρωτόκολλα ασφαλείας.

“Ειδικά στους οίκους ευγηρίας είναι περισσότερο ευάλωτοι αν νοσήσουν. Χρειάζεται να λειτουργούν ουσιαστικά σαν νοσοκομείο, σαν εντατική. Ο κορονοϊός μπορεί να μπει με ποικίλους τρόπους. Είτε μέσω κάποιου εργαζομένου, είτε μέσω κάποιου προμηθευτή, είτε κάποιου άλλου ανθρώπου που τυχαίνει να βρεθεί κάνοντας κάποια δουλειά”.

Μπορεί να δούμε άσχημες εικόνες τόνισε και πως αν δεν υπάρξει μεγάλος έλεγχος και βέβαια ότι θα υπάρξουν πολλά κρούσματα είναι δεδομένο. Το θέμα όπως ανέφερε η κ. Λινού είναι αν τα κρούσματα θα είναι μικρότερης ηλικίας ή άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που κινδυνεύουν περισσότερο.

Για το περιστατικό της Ξάνθης με την πιθανή επαναμόλυνση ανέφερε ότι ακόμη δεν ξέρουν τι ακριβώς έχει συμβεί με αυτή την υπόθεση και παραμένει σε μελέτη. Ξεκαθάρισε όμως πως στην μεγάλη ομάδα των νοσουντων από κορονοϊό δεν έχουμε δει επαναμόλυνση.

Δημόπουλος: Σημαντικό πως δεν βλέπουμε εκθετική αύξηση

Για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας και για το αν έχει φρενάρει η αυξητική τάση αναφέρθηκε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος στο κεντρικό δελτίο του Alpha.

Ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως “να θυμίσουμε ότι τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο γίνονται πολύ περισσότερα τεστ σε σχέση με την περίοδο του Μαρτίου και του Απριλίου. Επομένως αν πάρουμε την αναλογία των κρουσμάτων με τα τεστ θα δούμε ότι η κατάσταση είναι πιο αισιόδοξη, απ ότι ενδεχομένως να ήταν στην αρχή. Πάντα πρέπει να κάνουμε την αναγωγή των κρουσμάτων με τα τεστ ειδικά όταν βλέπουμε μεγάλο αριθμό ασυμπτωματικών ατόμων. Το σημαντικό για μένα είναι ότι δεν βλέπουμε εκθετική αύξηση. Δηλαδή δεν έχει διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί ο αριθμός των κρουσμάτων μέσα σε λίγες ημέρες”.

Παράλληλα ανέφερε πως “υπάρχει και η δυνατότητα ελέγχου των δομών με προσδιορισμού του κορονοϊού από τα λήμματα. Πρόκειται για μια τεχνική που έχει εφαρμοστεί τόσο στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης όσο και σε αυτό της Αθήνας στο τμήμα χημείας. Είναι μια χρήσιμη μέθοδος και θα μπορούσε να βοηθήσει».

Για το αν θα δούμε ένα μεγαλύτερο φορτίο μετά την επιστροφή των αδειούχων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σχολίασε: «Η ελπίδα είναι ότι θα δούμε μια κάμψη, με την έννοια ότι θα έχει ολοκληρωθεί η κινητικότητα αυτή μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Επομένως με τον περιορισμό της κινητικότητας και με μία καλύτερη προσήλωση στα μέτρα που όλοι γνωρίζουμε, μπορούμε να περιμένουμε μια μείωση των κρουσμάτων.

Τουλάχιστον εκεί πρέπει να αποσκοπούμε. Ιδιαίτερα στην περίοδο αυτή που ο καιρός είναι καλός, περνάμε πολύ καιρό σε εξωτερικούς χώρους έχουμε ανοιχτά παράθυρα , η θερμοκρασία είναι ευνοϊκή. Μας δίνεται η δυνατότητα να συμβάλλουμε στη μείωση των κρουσμάτων ώστε τον φθινόπωρο με τις άλλες λοιμώξεις να μας βρει σε καλύτερη κατάσταση».

Σχετικά με την κουβέντα που έχει ανοίξει για τη χρήση μάσκας από τους μαθητές στα σχολεία επισήμανε: «Η προσαρμογή στη μάσκα μπορεί να είναι ελλιπής σε παιδιά μικρότερης ηλικίας αλλά αυτό θα πρέπει να το δούμε, γιατί για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία. Μπορεί και να εκπλαγούμε ευχάριστα όπως βλέπουμε σε παιδάκια στην Ιαπωνία ή στην Κορέα που χρησιμοποιούν μάσκα. Όλα τα επιστημονικά δεδομένα μέχρι τώρα δεν μπορούν να υποστηρίξουν αρνητικές επιπτώσεις από τη χρησιμοποίηση της μάσκας. Ακόμα και αν δεν χρησιμοποιείται με τον καλύτερο τρόπο μπορεί να μην προσφέρει την προστασία που θα θέλαμε αλλά συμβάλει στην μείωση του υιικού φορτίου”.



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ