ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: «Αν χρειαστεί θα ξανακλείσουν όλα» το μήνυμα Σύψα – Κρίσιμη εβδομάδα με άνοιγμα σχολείων και «πρεμιέρα» εμβολίων

 

Με τον δείκτη θετικότητας σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς όμως τα αποτελέσματα των εορταστικών συναθροίσεων να «φαίνονται» ακόμα, οι μικροί μαθητές επιστρέφουν το πρωί της Δευτέρας στα θρανία ενώ χιλιάδες άνθρωποι άνω των 85, παίρνουν σειρά για να εμβολιαστούν.

Τη Κυριακή, με 19.708 τεστ, καταγράφηκαν 445 νέα κρούσματα κορονοϊού, 36 νεκροί και 353 διασωληνωμένοι. Ο δείκτης θετικότητας, που σύμφωνα με τους επιστήμονες προκαλεί ανησυχία αν ανέβει πάνω από το 4, το Σάββατο ήταν στο 2,2, σταθερά σε επίπεδα χαμηλά.

Όμως μην ξεχνάμε, ότι ακόμα δεν έχουν “φανεί” τα κρούσματα των εορταστικών συναθροίσεων ενώ οι βόλτες στη λιακάδα το Σαββατοκύριακο, προκάλεσαν ακόμα έναν “πονοκέφαλο” για τους επιστήμονες.

Σύψας: Αυτό δεν είναι lockdown αλλά κοσμοσυρροή!

Όπως είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής Σύψας, η κοσμοσυρροή του Σαββατοκύριακου “σημαίνει επιφυλακή και το ενδεχόμενο lockdown για 2 εβδομάδες ακόμα. Η καθοδική καμπύλη της επιδημίας σταμάτησε να είναι καθοδική. Έχει επιπεδωθεί… Δεν είναι καμπανάκια, είναι η καμπάνα της Μητροπόλεως. Είμαστε σε ένα ναρκοπέδιο. Αν συμβεί επιδημική έκρηξη στην Αττική, θα ακολουθήσει σοκ και δέος”.

Σύμφωνα με τον κύριο Σύψα, μετά το Πάσχα τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Αν καταφέρουμε και εμβολιάσουμε τις ευπαθείς ομάδες, θα πάρουμε μια πολύ μεγάλη ανάσα για το καλοκαίρι μας”.

Πάντως, αν με το άνοιγμα των σχολείων υπάρξει επιβάρυνση στα κρούσματα, ο καθηγητής είναι ξεκάθαρος: “Αν γίνει επιδημική έκρηξη θα κλείσουν πάλι όλα. Έχουμε προειδοποιήσει ότι αυτός ο χειμώνας θα είναι με κυλιόμενα lockdown, με “ακορντεόν””.

https://player.glomex.com/integration/1.427.0/iframe-player.html?origin=fullpage&pageUrl=https%3A%2F%2Fplayer.glomex.com%2Fintegration%2F1.427.0%2Fiframe-player.html%3Forigin%3Diframe%26pageUrl%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.newsit.gr%26integrationId%3Deexbs14jwkobpkx%26playlistId%3Dv-c8fpvmkyqdwx-se%26playlistIndex%3D0&integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-c8fpvmkyqdwx-se&playlistIndex=0

Σαρηγιάννης: Πάνω από 950 κρούσματα στο τέλος του μήνα

Όπως είπε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης στον ΑΝΤ1, ο ίδιος θεωρεί ότι θα επηρεαστεί ο αριθμός των κρουσμάτων από το άνοιγμα των σχολείων αλλά… λελογισμένα. “Θα έχουμε αύξηση αλλά να είναι λελογισμένη. Αν είναι λελογισμένη μπορεί και να είναι διαχειρίσιμη” είπε.

“Θα φτάσουμε πάνω από 950 κρούσματα στο τέλος του μήνα. Θα είμαστε κοντά στην κατάσταση που ήμασταν προς το τέλος του Οκτώβρη”.

Ο ίδιος θεωρεί ότι θα είναι δύσκολο να ανοίξουν την άλλη εβδομάδα μαζί καταστήματα και Γυμνάσια – Λύκεια. “Θα είναι δύσκολο να συμβεί αυτό και να μην έχουμε μια αύξηση (κρουσμάτων) σημαντική το Φεβρουάριο. Όμως δεν είναι ανέφικτο”.

https://player.glomex.com/integration/1.427.0/iframe-player.html?origin=fullpage&pageUrl=https%3A%2F%2Fplayer.glomex.com%2Fintegration%2F1.427.0%2Fiframe-player.html%3Forigin%3Diframe%26pageUrl%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.newsit.gr%26integrationId%3Deexbs14jwkobpkx%26playlistId%3Dv-c8fnon1h3int-se%26playlistIndex%3D0&integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-c8fnon1h3int-se&playlistIndex=0

Πρεμιέρα τη Δευτέρα για τους άνω των 85 ετών

Όπως αναφέρει και σχετικό βιντεάκι του ΕΟΔΥ, το πρώτο σποτ ουσιαστικά για το εμβόλιο, που κυκλοφορεί στο internet: Καθώς ο εμβολιασμός των υγειονομικών συνεχίζεται, ξεκινάει ο εμβολιασμός για τα άτομα άνω των 85 ετών. Από τις 11 Ιανουαρίου έχει αρχίζει η διαδικασία των ραντεβού.

 

Η πλατφόρμα για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ανοίγει τη Δευτέρα καθώς από τις 20 Ιανουαρίου ξεκινά η δεύτερη φάση με τον εμβολιασμό πολιτών άνω των 85 ετών, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άνθρωποι. Στις 20 Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η πρώτη φάση  του σχεδίου “Ελευθερία” με τον εμβολιασμό των υγειονομικών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου.

Επίσης, μέχρι 20 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εμβολιασμού των φιλοξενουμένων και εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας, μονάδες χρόνιας φροντίδας και κέντρα αποκατάστασης. Αναμένεται να εμβολιαστούν περίπου 120.000 άτομα. Μέχρι χθες, Σάββατο 9 Ιανουαρίου είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου 40.163 άτομα. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του μήνα  να εμβολιαστούν 220.000 άτομα, έχοντας εξασφαλίσει για αυτούς και τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ