ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός: Επιστροφή στην κανονικότητα με… γκάζια – Γιατί η κυβέρνηση ανοίγει νωρίτερα πολυκαταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες

 

Σήμερα στις 18.00 οι επίσημες ανακοινώσεις για τα καταστήματα εστίασης. Σηκώνουν ρολά στις 25 Μαΐου. Το μεγάλο ερώτημα τι θα συμβεί με τον τουρισμό.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να “τρέξει” τις διαδικασίες για την επανεκκίνηση της οικονομίας, έχοντας το βλέμμα της στραμμένο και στον τουρισμό, σηματοδοτεί η απόφαση να λειτουργήσουν εν τέλει τα καταστήματα εστίασης από τις 25 Μαΐου και όχι από την 1η Ιουνίου, μετά το “λουκέτο” λόγω του κορονοϊού.

Αν και ολόκληρη την εβδομάδα το Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία μετέδιδαν την εικόνα των πιέσεων από τους καταστηματάρχες και δήλωναν πως δεν συντρέχει λόγος επίσπευσης των αποφάσεων, η κυβέρνηση ζήτησε από την επιτροπή των ειδικών επί της υγείας και έλαβε το “πράσινο φως” για το νωρίτερο άνοιγμα των καταστημάτων.
Στην απόφαση αυτή οδήγησε πρωτίστως η καλή εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί είπαν το “ναι”, ενώ η ίδια θετική εικόνα – πλην μεμονωμένων εξαιρέσεων – καταγράφηκε και στις οργανωμένες παραλίες, που άνοιξαν χθες για να υποδεχθούν τους λουόμενους, λόγω του καύσωνα, αλλά με συγκεκριμένα μέτρα υγιεινής και τις απαραίτητες αποστάσεις.

Σημειώνεται ότι η γενικότερη ανταπόκριση των πολιτών στα μέτρα προστασίας κρίνεται θετική και η αυτοπειθαρχία και συνειδητοποίηση της ατομικής ευθύνης των πολιτών είναι παρόμοια με αυτή της περιόδου της καραντίνας, με αποτέλεσμα κι αυτό το στοιχείο να λειτουργεί θετικά για τις όποιες αποφάσεις, αλλά να έχει και πρακτικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Σήμερα, εξάλλου, άνοιξαν οι εκκλησίες, ενώ αύριο, Δευτέρα, θα επαναλειτουργήσουν τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, τα οποία αρχικά επρόκειτο – όπως και τα καταστήματα εστίασης – να καθυστερήσει το άνοιγμά τους τουλάχιστον έως τα τέλη του μήνα.
Επίσης, θα επαναλειτουργήσουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, ενώ απελευθερώνονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και από και προς την Κρήτη, με αποτέλεσμα να πυκνώσουν σταδιακά και οι αεροπορικές πτήσεις στο εσωτερικό δίκτυο. Χθες παρουσιάστηκαν, άλλωστε, και τα πρωτόκολλα για τις μετακινήσεις με αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία ΚΤΕΛ κτλ., ενώ σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις στα νησιά το πιθανότερο είναι ότι θα “ξεκλειδώσουν” την ερχόμενη εβδομάδα (25 Μαΐου).

Μεγάλο ερώτημα ο τουρισμός

Σταδιακά, δηλαδή, η ζωή επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς δίχως δυσάρεστες εκπλήξεις σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, με αποτέλεσμα το μεγάλο ερώτημα να παραμένει εφεξής η τουριστική κίνηση του καλοκαιριού. Αύριο ή το αργότερο μεθαύριο θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για το σχέδιο της κυβέρνησης, ενώ οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε δύο επίπεδα: αφενός σ’ αυτό των διμερών συμφωνιών με χώρες από την ΕΕ και όχι μόνο (Ισραήλ) για ανταλλαγή τουριστών, αφετέρου σε κοινοτικό επίπεδο, ούτως ώστε η Ελλάδα να καταφέρει να αποσπάσει τα μέγιστα δυνατά κονδύλια για να στηρίξει οικονομικά τις δράσεις της, αλλά και να λυθεί το ζήτημα των μεταφορών και της μετακίνησης των τουριστών που περνά και μέσα από τις αποφάσεις της ΕΕ – ιδίως σε ό,τι αφορά τις πτήσεις.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ