ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορωνοϊός: Ετοιμότητα για το «κρίσιμο» φθινόπωρο

 

Κατέληξε τα ξημερώματα μια 92χρονη στο «Παπανικολάου» – Μαγιορκίνης: Η αποτελεσματικότητα των μέτρων δεν πηγαίνει πολύ καλά στα 50-60 – Ασυμπτωματικός 1 στους 3 που βρίσκεται θετικός

Ευρωπαϊκό φαινόμενο χαρακτήρισε την νέα έξαρση στην πανδημία του κορωνοϊού ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε αμφότερους Πολιτεία και πολίτες, με την έναρξη κιόλας του φθινοπώρου. Οπως εξήγησε «το βασικό για την Ευρώπη είναι ότι υπάρχει μία καινούργια έξαρση των κρουσμάτων εκεί που υπήρχε ύφεση, δηλαδή υπάρχει ένα είδος νέου κύματος, δεύτερου κύματος στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα», ανεβάζοντας κατακόρυφα τα επίπεδα συναγερμού στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Με δεδομένο, μάλιστα, πως «το 30% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά», η ιχνηλάτησή τους καθίσταται ακόμη πιο περίπλοκη, ενώ ελλοχεύουν νέες εστίες διάδοσης του ιού ανά πάσα στιγμή. Ανάμεσα στις αναδυόμενες εστίες διασποράς, οι πιο προβληματικές υπήρξαν το τελευταίο διάστημα οι κλειστές δομές και οι δομές φιλοξενίας, αιφνιδιάζοντας εν μέρει ακόμη και τους ειδικούς λόγω της εμφάνισης 168 κρουσμάτων σε μικρό χρονικό διάστημα.

Αποτιμώντας τα επιδημιολογικά στοιχεία, ο κ. Γώγος έκανε λόγο για «κρίσιμη κατάσταση», όχι όμως για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά αναφέρθηκε σε εκείνο το χρονικό διάστημα που προσφέρεται για τη θωράκιση της χώρας, ενόψει του χειμώνα. «Είναι η κατάλληλη στιγμή να βάλουμε ό,τι μέσα έχουμε και ό,τι δυνατότητες έχουμε, για να περιορίσουμε αυτή την διασπορά σε αυτή τη φάση, γιατί έρχεται η γνωστή φθινοπωρινή, χειμερινή περίοδος η οποία μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα» προειδοποίησε σχετικά ο Καθηγητής, προτείνοντας:

· κατάλληλη επιτήρηση και καταγραφή των κρουσμάτων,

· κατάλληλο testing,
· καλή ιχνηλάτηση των επαφών,
· διαφύλαξη των νοσοκομείων από τη διασπορά του ιού,
· σωστή, συνεχή και στοχευμένη ενημέρωση στον κόσμο για τα μέτρα προστασίας,

· πολύ στενούς ελέγχους

Πονοκέφαλος η χειμερινή διασπορά

Την ίδια ώρα, ο κ. Γώγος ξεκαθάρισε πως «χρειάζονται εμβολιασμοί για το χειμώνα. Είναι δύσκολη περίοδος αυτή, είναι η γρίπη, είναι οι υπόλοιπες ιώσεις, θα πρέπει λοιπόν να έχουμε το νου μας», περιγράφοντας δηλαδή το στοίχημα περιορισμού της διασποράς αφενός του κορωνοϊού και αφετέρου των υπολοίπων ιογενών λοιμώξεων, μεταξύ των οποίων και η γρίπη.

Οι υψηλές απαιτήσεις πρόληψης ενόψει του χειμώνα αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας κινητοποιούν ακόμη περισσότερο τον κρατικό μηχανισμό, ο οποίος καλείται να επιτηρήσει στενά τα μέτρα προστασίας. Η εξίσωση καθίσταται ακόμη δυσκολότερη από το γεγονός ότι τα κρούσματα συγκεντρώνονται -σε υπερτοπικό επίπεδο- στην Αττική, αυξάνοντας αναγκαστικά τα επίπεδα και τη συχνότητα των ελέγχων σε όλο το λεκανοπέδιο.

Κρίσιμη καμπή

Στο πλαίσιο αυτό, «αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Είμαστε σε μια καμπή που προφανώς βλέπουμε τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουμε πάρει μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Ίσως εκεί η πολύ σωστή εφαρμογή των μέτρων, το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών εφαρμόζει τα μέτρα δείχνει και την σταθεροποίηση τέλος πάντων αυτής της αύξησης που παρακολουθούσαμε» εκτίμησε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά πως η ανάλυση του επιδημιολογικού φορτίου στην Αττική « γίνονται δυο φορές την ημέρα». «Πάμε Δήμο-Δήμο, πάμε περιοχή-περιοχή, βλέπουμε όλα τα πραγματικά δεδομένα και αναλόγως ετοιμαζόμαστε είτε να εισηγηθούμε, είτε να εφαρμόσουμε, είτε να βάλουμε ή να βγάλουμε από το συρτάρι μέτρα τα οποία θα εξελίσσονται σιγά-σιγά» εξήγησε ο Υφυπουργός, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιήσει ποιες περιοχές ανησυχούν περισσότερο αυτήν την ώρα τους επιτελείς της Πολιτικής Προστασίας στον νομό Αττικής.

Σεπτέμβριος – βαρόμετρο

Παράλληλα, στην έννοια «κρισιμότητα» επικεντρώθηκε και ο Καθηγητής Γώγος, παρατηρώντας πως αυτή «έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτή την στιγμή είναι κατάλληλη για να αναστραφεί το πρόβλημα. Δηλαδή, να μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση, γιατί έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς που μπορούν εύκολα, με τα κατάλληλα μέτρα, να σταματήσουν την διασπορά, που οφείλεται σίγουρα σε αυτό», αναδεικνύοντας δηλαδή το Σεπτέμβριο σε μήνα -βαρόμετρο για το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Προβληματίζουν οι κλειστές δομές

Εντωμεταξύ συνεχίζεται ο προβληματισμός για τα κρούσματα κορωνοϊού στις κλειστές δομές. Τα ξημερώματα της Κυριακής κατέληξε στο νοσοκομείο Παπανικολάου όπου νοσηλευόταν μια ηλικιωμένη 92 ετών η οποία νόσησε από κορωνοϊό στο γηροκομείο «Εστία Παπαγεωργίου» στον Εύοσμο. Η διασπορά του κορωνοϊού στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας διαπιστώθηκε στις 19 Αυγούστου. πρωτο θεμα





ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ