ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Γιατί πρέπει να μην φοράμε προστατευτική μάσκα με βαλβίδα

health protection, safety and pandemic concept - young man in protective mask or respirator with valve showing stop sign over grey background

Τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αποφεύγουμε τη χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου με βαλβίδα μονής κατεύθυνσης εξηγεί το αμερικανικό ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να αναχαιτιστεί αποτελεσματικά με τη χρήση μάσκας και την τήρηση της κοινωνικής απόστασης. Ωστόσο η μάσκα δεν πρέπει να έχει βαλβίδα μονής κατεύθυνσης, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Όπως αναφέρουν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC), οι μάσκες με βαλβίδα προορίζονται για χρήση στον κατασκευαστικό κλάδο. Οι μάσκες αυτές επιτρέπουν στους χρήστες τους:

  • Να εισπνέουν φιλτραρισμένο αέρα
  • Να εκπνέουν ζεστό, υγρό αέρα μέσω της βαλβίδας.

Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η ζέστη και η υγρασία στο εσωτερικό της μάσκας. Έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιο άνετα για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα.

Ωστόσο η μάσκα με βαλβίδα δεν μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση παθογόνων μικροοργανισμών, όπως ο κορωνοϊός Covid-19. Όπως εξηγούν τα CDC, φοράμε μάσκες στην εποχή του κορωνοϊού για να εμποδιστούν τα μολυσμένα σταγονίδια του αναπνευστικού να απελευθερωθούν στον αέρα. Η διάχυσή τους συμβαίνει όταν βήχουμε, φταρνιζόμαστε, μιλάμε ή τραγουδάμε.

Αν, όμως, η μάσκα μας έχει βαλβίδα μονής κατεύθυνσης, τα σταγονίδια αυτά αποβάλλονται στον περιβάλλοντα αέρα. Από εκεί είναι εύκολο να φτάσουν σε άλλα άτομα.

«Η μάσκα με βαλβίδα δεν εμποδίζει τον χρήστη της να μεταδώσει τον κορωνοϊό σε άλλα άτομα», αναφέρουν τα CDC στην ιστοσελίδα τους.

Η εφημερίδα Washington Post αναφέρει πως ήδη πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν απαγορεύσει στους επιβάτες των πτήσεων να φορούν μάσκες με βαλβίδα. Η πιο πρόσφατη σχετική απαγόρευση τίθεται σε ισχύ στις 19 Αυγούστου και αφορά την εταιρεία American Airlines.

Τα CDC συνιστούν να φοράμε υφασμάτινη μάσκα στους δημόσιους χώρους. Προτείνουν επίσης οι χειρουργικές μάσκες και οι προηγμένες μάσκες Ν95 να φυλάσσονται για τους εργαζομένους στην Υγεία και τους διασώστες.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ