ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Κορονοϊός: H Ρόδος στα νησιά που είναι στο «κόκκινο»

Σημαντικό πρόβλημα για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας, αποτελούν τα νησιά, όπως «μαρτυρά» ο δείκτης θετικότητας.Ανάμεσά τους η Ρόδος.

Αυτό τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Πέμπτης (19.08.2021).

Ανάμεσα στα νησιά που είναι στο «κόκκινο» και ο δείκτης θετικότητας είναι πάνω από 4%, είναι η Νάξος (9,60%), η Πάρος (6,04%), η Μύκονος (6,04%), η Ρόδος (4,27%), η Ικαρία (4,73%), η Τήνος (4,09%). Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο 24ωρο η Ρόδος κατέγραψε 100 κρούσματα. Στην Κρήτη, ανησυχητική παραμένει η κατάσταση στο Ηράκλειο (4.13%) και τα Χανιά (4,59%).

«Φαίνεται ότι έχουμε μπει για τα καλά στο τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε ανοίγοντας την εισήγησή του ο κ. Γώγος που τόνισε πως μόνο χθες, διαπιστώθηκαν 700.000 νέα κρούσματα και 10.000 θάνατοι.

Παρά την προσπάθεια σε διεθνές επίπεδο, ως αυτή την ώρα, ο αριθμός των πλήρως εμβολιασμένων ανέρχεται σήμερα σε 1,86 δις πολιτών. «Σε παγκόσμιο επίπεδο είμαστε μακριά από τον έλεγχο της πανδημίας» σημείωσε ο καθηγητής.

«Η επανεμφάνιση της λοίμωξης υπό τη μορφή του νέου κύματος έχει να κάνει κυρίως με τη μετάλλαξη Δέλτα» συνέχισε ο κ. Γώγος που σημείωσε πως φαίνεται πως «συμπτωματικά άτομα με πλήρη εμβολιασμό μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, για μικρότερη όμως διάρκεια, ενώ για ασυμπτωματικά εμβολιασμένα άτομα δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα». Ωστόσο, τόνισε πως εντελώς εκτεθειμένοι στη λοίμωξη με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτή, είναι οι ανεμβολίαστοι.

Ο κ. Γώγος τόνισε για μια ακόμη φορά πως η χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας, ιδιαίτερα της μάσκας είναι αναγκαία για την προφύλαξη και για τον έλεγχο της διασποράς.

Στο 96,5% η πληρότητα των ΜΕΘ στην Κρήτη

Η πανδημία σε αυτή τη φάση παραμένει η νόσος των νέων, καθώς η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων ήταν την τελευταία εβδομάδα τα 29 έτη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή εμφανίζεται μια στροφή σε μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ σημαντική είναι και η αύξηση νοσηλειών σε κλινικές Covid και ΜΕΘ.

Υπολογίζεται πως η αύξηση στις ΜΕΘ κυμαίνεται στο 29,44% το τελευταίο δεκαήμερο. Έτσι, σύμφωνα με την επιτροπή, η κάλυψη στις κλινικές Covid είναι 41% ανά την Ελλάδα, ενώ στις ΜΕΘ έχει φτάσει περίπου στο 60%. Ο κ. Γώγος επανέλαβε πως δυσκολία σε κλίνες ΜΕΘ υπάρχει στην Κρήτη όπου η κάλυψη φτάνει το 96,5%.

Ο καθηγητής σημείωσε πως υπάρχει μεν ένα ποσοστό εμβολιασμένων που νοσηλεύονται, είναι όμως η μεγάλη πλειοψηφία ανεμβολίαστοι, ενώ πολύ μικρότερο είναι το ποσοστό των διασωληνωμένων που έχουν εμβολιαστεί και ακόμη μικρότερο εκείνο όσων χάνουν τη ζωή τους.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ