12vima ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Καμπανάκι για τους κάτω των 55 ετών – Σταδιακή υποχώρηση του δείκτη θετικότητας

Ο κορονοϊός επελαύνει, τα κρούσματα παραμένουν σταθερά ψηλά, ο αριθμός των διασωληνωμένων τρομάζει και ο δείκτης θετικότητας συνεχίζει τα σκαμπανεβάσματά του δείχνοντας μικρή μείωση τις τελευταίες ημέρες.

Και όλα αυτά ενώ υπάρχει αλλαγή του ηλικιακού γκρουπ που νοσηλεύεται στα νοσοκομεία, καθώς 1 στους 4 είναι κάτω των 55 ετών με την Βάνα Παπαευαγγέλου να χτυπά καμπανάκι κατά την ενημέρωση για την πορείατης πανδημίας στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα στη χώρα παραμένει με τους διασωληνωμένους να σπάνε κάθε ρεκόρ φτάνοντας τους 824, ο υψηλότερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας.

Από τις 6 Μαρτίου λοιπόν ο δείκτης θετικότητας είναι καρφωμένος πάνω από το όριο κάτι το οποίο δείχνει ότι το πρόβλημα παραμένει μεγάλο σε όλη τη χώρα. Τις τελευταίες ημέρες δείχνει τάσεις υποχώρησης, αλλά αν υπάρξει χαλάρωση τότε θα πράγματα θα δυσκολέψουν και άλλο. Μετά από 65.209 διαγνωστικά τεστ το τελευταίο 24ωρο ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται στο 4,70, αλλά  απαιτείται ακόμα μεγάλη προσπάθεια ώστε να υποχωρήσει και άλλο. Το όριο πάντως των ειδικών είναι το 4 και η χώρα έχει πολλές μέρες να πέσει κάτω από αυτό προκειμένου να πάρει ανάσα.

Το τελευταίο 24ωρο  μετρήσαμε 3.067 νέα κρούσματα και 91 νεκρούς με την Αττική να φλέγεται έχοντας 1.398 νέες μολύνσεις κάτι το οποίο αποδεικνύει ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ακόμα υψηλά.

«Οποιαδήποτε χαλάρωση τώρα θα οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων»

«Τώρα είναι η ώρα της αυτοσυγκράτησης. Να μην κάνουμε το λάθος να πιστέψουμε ότι τελειώσαμε. Οποιαδήποτε χαλάρωση τώρα, θα οδηγήσει σε αύξηση των μολύνσεων. των νέων ασθενών, των διασωληνωμένων και των θανάτων», τόνισε  κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου μη κρύβοντας την ανησυχία της.

Παρότι έκανε λόγο για σταθεροποίηση του επιδημιολογικού φορτίου και της διασποράς, με 26.000 ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα, είπε πως «ο δείκτης θετικότητας συνεχίζει να μειώνεται και βρίσκεται σήμερα στο 5,3% , κάτι όμως που είναι αναμενόμενο, όσο αυξάνονται τα τεστ που γίνονται».

Εξήγησε επίσης ότι παρά τον αυξημένο αριθμό τεστ που γίνονται, ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων διαγνώσεων ανά ημέρα είναι στις 2800, όταν κατά μέσο όρο διενεργούνται 54.000 τεστ ανά ημέρα.

«Επιδημιολογικά επιβαρυμένο το μεγαλύτερο μέρος της χώρας»

Η ίδια πρόσθεσε πως το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένο, με 250 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού σε αρκετές περιοχές.

«Ο δείκτης βρίσκεται οριακά πάνω από το ένα, στο 1,02. Μιλάμε για μία εύθραυστη ισορροπία. Τώρα που ο ιός είναι παντού, θα πρέπει να μην χαλαρώσουμε» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι δύο κύριες πηγές μετάδοσης είναι η ενδοοικογενειακή και οι κοινωνικές συναθροίσεις είτε σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους. «Χρειάζεται συνεχή επαγρύπνηση, καθώς ο ιός καραδοκεί για να μας ξεγελάσει οπότε εμείς ξεχαστούμε» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως σε όλη τη χώρα -αυτή τη στιγμή – νοσηλεύονται 5.500 ασθενείς με covid -19, ενώ καταγράφεται σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία οι οποίες είναι 250 ανά ημέρα.

Ωστόσο, η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει. Η ίδια είπε ότι θα συνεχίσει η πίεση αυτή να είναι παρούσα για τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες, λέγοντας ότι «η εμπειρία μας δείχνει ότι όταν υπάρχει σταθεροποίηση και μετά μείωση των νέων κρουσμάτων, χρειάζεται υπομονή για να δούμε μείωση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ και τους θανάτους».

Όπως εκτίμησε για την επόμενη εβδομάδα μπορεί να γίνει πρόβλεψη και αυτή δείχνει ότι θα έχουμε παρόμοια εικόνα όσον αφορά τις εισαγωγές σε ΜΕΘ αλλά και στον αριθμό των θανάτων.

Ποιες περιοχές προβληματίζουν

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι ακόμα υπάρχουν περιοχές όπως το Κιλκίς, το Ρέθυμνο και η Θάσος που προβληματίζουν τους ειδικούς, καθώς εμφανίζουν σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων.

Η ίδια τόνισε ότι 1 στους 4 που νοσηλεύονται σήμερα στις ΜΕΘ είναι νεότερος των 55 ετών. Επίσης παρατήρησε ότι στην ηλικιακή ομάδα 65-74 ετών ανήκουν οι περισσότεροι διασωληνωμένοι και όχι στην ομάδα των υπερήλικων, τονίζοντας ότι αυτό δείχνει και τα οφέλη του εμβολιασμού στους γηραιότερους ανθρώπους στη χώρα μας.

Η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ σε όλη τη χώρα είναι σήμερα στο 86% και πάνω από 90% σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στην σταδιακή επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων λέγοντας ότι τα κριτήρια για το ποιες θα ανοίξουν πρώτες είναι, αν αυτές αφορούν τους εξωτερικούς χώρους όπου η διασπορά φαίνεται να είναι πιο δύσκολη και δεν απέκλεισε να υπάρξουν διαφορετικές συστάσεις ανά περιοχή όπως είπε αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιες δραστηριότητες μπορούν να ανοίξουν σε συγκεκριμένες περιοχές και όχι σε άλλες.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ