ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορωνοϊός: Καμπάνες ανησυχίας στην Εκκλησία – Πώς ο ιός εισέβαλε στον κλήρο

Σε συναγερμό για τις εστίες μόλυνσης που προκάλεσαν τη διασπορά του κορονοϊού στους κόλπους της βρίσκεται η Ελλαδική Εκκλησία. Με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να δίνει μάχη με την Covid-19 στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όλο και περισσότεροι ιεράρχες, ιερείς, μοναχές και μοναχοί διαγιγνώσκονται θετικοί και ορισμένοι εξ αυτών αρνούνται να το γνωστοποιήσουν, δυσκολεύοντας την ιχνηλάτηση των επαφών τους από τον ΕΟΔΥ.

Ο Αρχιεπίσκοπος από την πρώτη στιγμή κάλεσε τον Κλήρο και τους πιστούς να τηρήσουν πιστά τα μέτρα και συνιστούσε να μην πιστεύουν τους αρνητές του κορονοϊού. Μάλιστα, σε πρόσφατη παρέμβασή τους η Ιερά Σύνοδος και ο κ. Ιερώνυμος

τόνιζαν ότι η Εκκλησία ουδέποτε υποστήριξε τους αρνητές της πανδημίας και πως πάντοτε συνιστά πειθαρχία στα υγειονομικά μέτρα μέσα και έξω από τους ναούς.

Παρ’ όλα αυτά σε πολλές περιπτώσεις τα αναγκαία στους ναούς είτε δεν εφαρμόστηκαν σωστά είτε καθόλου. Μια από τις ύποπτες πηγές μόλυνσης φαίνεται να είναι η δοξολογία που τελέστηκε στον ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου.

Οι εικόνες στη συμπρωτεύουσα, που σήμερα βρίσκεται στο έλεος της πανδημίας, με μητροπολίτες και ιερείς να μη φοράνε μάσκα και πιστούς να συνωστίζονται προβλημάτισε την ιατρική κοινότητα και μερίδα μητροπολιτών οι οποίοι τάσσονται αυστηρά υπέρ της εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Στη δοξολογία συμμετείχε ο μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος, ο οποίος λίγες ημέρες μετά νόσησε. Ο ίδιος, πάντως, έσπευσε να δηλώσει ότι ο ιός δεν τον επισκέφθηκε στον Αγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης ούτε σε οποιονδήποτε άλλο χώρο θρησκευτικής λατρείας. Οπως συμμετείχε και ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης ο οποίος πριν από λίγες ημέρες έφυγε από τη ζωή «χτυπημένος» από τον θανατηφόρο ιό.

Η ανησυχία στην Ιεραρχία εντάθηκε όταν κατά τις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) -έγιναν διά ζώσης και όχι διαδικτυακά το διάστημα 4 έως 6 Νοεμβρίου- συμμετείχε μητροπολίτης που ήταν ασυμπτωματικός.

Την ύπαρξη κρούσματος στην Ιερά Σύνοδο επιβεβαίωσε πριν από λίγες ημέρες ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ, μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, αρνήθηκε όμως να αποκαλύψει για ποιο από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου πρόκειται, λέγοντας πως «εάν θέλει, θα το αποκαλύψει ο ίδιος».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ιεράρχης με Covid-19 βρίσκεται με ήπια συμπτώματα σε καραντίνα στο σπίτι του και δεν χρειάστηκε να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο.

Μετά το τέλος των συνεδριάσεων της ΔΙΣ παρατέθηκε γεύμα για τη γιορτή των Αρχαγγέλων στον πρώτο όροφο της Μονής Πετράκη, παρουσία ιεραρχών, λαϊκών και υπαλλήλων εταιρίας catering όπου πιθανολογείται ότι έγινε η διασπορά.

Οπως έγινε γνωστό, στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδικοί μητροπολίτες υποβλήθηκαν σε τεστ, διαγνώστηκαν αρνητικοί και αυτοβούλως τέθηκαν σε καραντίνα (ο κ. Ιερώνυμος πέρασε κάποιες ημέρες στο ησυχαστήριό του στη Βοιωτία), ενώ στο κτίριο της Μονής Πετράκη έγινε απολύμανση.

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στην προγραμματισμένη μοριακή εξέταση στην οποία υποβλήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος βρέθηκε θετικός.

Με το άκουσμα της είδησης στην Αρχιεπισκοπή και στη Μονή Πετράκη οι πάντες πάγωσαν.

Ουδείς, σχολιάζουν εκκλησιαστικές πηγές, δεν μπορεί να καταλάβει από πού «κόλλησε» τον ιό, μια που ο κ. Ιερώνυμος υποβαλλόταν συστηματικά σε τεστ, ενώ τηρούσε όλα τα απαραίτητα μέτρα που συνιστούν οι υγειονομικές αρχές τόσο για την προστασία του όσο και για την προστασία των ανθρώπων που έρχεται σε επαφή.

Το πιο πιθανό, λέγεται, είναι να ήρθε σε επαφή με κρούσμα μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 14 Νοεμβρίου έως και το βράδυ της 16ης.

Οπως και να έχει, το πρόβλημα έγκειται στα κρυφά κρούσματα που υπάρχουν εντός της Εκκλησίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τους μητροπολίτες Ιερισσού, Θεόκλητο, Κίτρους, Γεώργιο, Καλαβρύτων, Ιερώνυμο, τον επίσκοπο Ωλένης, Αθανάσιο και τον πρώην Καλαβρύτων, Αμβρόσιο, που έχουν γνωστοποιήσει ότι νοσούν από τον ιό, υπάρχουν ιεράρχες (και από τη Βόρεια Ελλάδα) που είναι θετικοί και δεν επιθυμούν να το δημοσιοποιήσουν επικαλούμενοι τα προσωπικά δεδομένα. Οσον αφορά στον πρώην μητροπολίτη Καλαβρύτων, Αμβρόσιο, παρά τις συστάσεις των ειδικών να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο εκείνος αρνήθηκε.

«Δύσκολα θα σπάσει η αλυσίδα των κρουσμάτων στον χώρο της Εκκλησίας» εκτιμούν ειδικοί, την ώρα που ο ιός έχει, ως φαίνεται, εισβάλει και στα μοναστήρια.

Την περασμένη Παρασκευή έφυγε από τη ζωή μία μοναχή στη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μάκρης, ανακοίνωσε η Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης. Η μοναχή ξαφνικά παρουσίασε συμπτώματα που οδήγησαν σε καρδιακή ανακοπή και πνευμονική εμβολή ενώ μετά από τεστ ανίχνευσης εμφανίσθηκαν θετικά κρούσματα σε περισσότερες, σύμφωνα με πληροφορίες, από είκοσι μοναχές. Τέθηκαν όλες υπό ιατρικό έλεγχο και παρακολούθηση και δόθηκαν οδηγίες βάσει των πρωτοκόλλων.

Από την έντυπη έκδοση

 EleftherosTypos.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ