ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς! “Προστατεύστε μας από τον ιό! Διάτρητα τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ”

 

Ποιες “αστοχίες” έβαλαν σε καραντίνα δεκάδες γιατρούς και νοσηλευτές σε όλη τη χώρα. Ζητούν να κλείσουν τακτικά εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων. Ο κορονοϊός και τα μέτρα προφύλαξης.

Σοβαρά κενά στα “πρωτόκολλα” του ΕΟΔΥ για τον έλεγχο των ύποπτων κρουσμάτων στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα οι γιατροί να εκτίθενται στον ιό, καταγγέλλουν οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων (ΟΕΓΝΕ).

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ζητά από το Υπουργείο Υγείας να κλείσει και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, για να προστατευτούν οι υγειονομικοί από τη διασπορά της νόσου COVID-19.

Πολλαπλά περιστατικά σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα με ασθενείς της νόσου COVID-19, τα οποία βρέθηκαν με συμπτώματα στα Επείγοντα των Δημόσιων Νοσοκομείων για να διαγνωστούν, και δεν ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης.

Click4more: Μητσοτάκης: 2.000 προσλήψεις στην Υγεία, τηλεμαθήματα, “αλλαγές” στο Δημόσιο και ξεκάθαρη θέση για την Εκκλησία! video

Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, όπως λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί, εκτέθηκε στον ιό, καθώς οι άρρωστοι δεν απομονώθηκαν έγκαιρα, γιατί δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις κρούσματος που θέτει ο ΕΟΔΥ στα πρωτόκολλά του.

“Κενά εντοπίζονται στα «πρωτόκολλα» που ακολουθούνται από τον ΕΟΔΥ για τον έλεγχο των ύποπτων κρουσμάτων”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι γιατροί της ΟΕΝΓΕ, οι οποίοι μάλιστα τονίζουν ότι πολύ συχνά οι τηλεφωνικές γραμμές Οργανισμού, στις οποίες τηλεφωνούν για να πάρουν οδηγίες είναι κατειλημμένες, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διεκπεραίωση των περιστατικών.

Κορονοϊός: Ποιες “αστοχίες” έβαλαν σε καραντίνα δεκάδες γιατρούς και νοσηλευτές σε όλη την Ελλάδα

Συγκεκριμένα οι γιατροί αναφέρουν τα εξής περιστατικά:

  • Την περίπτωση του 66χρονου από την Αμαλιάδα που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Π.Γ.Ν Πατρών, για τον οποίο ο ΕΟΔΥ αρχικά απαντούσε αρνητικά στο αίτημα των γιατρών να ελεγχθεί για κορονοϊό και τελικά μόνο μετά από επιμονή τους έγιναν εξετάσεις στις οποίες βρέθηκε θετικός.

Click4more: Μήνυμα της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας με μαζική αποστολή SMS για τον κορονοϊό – «Μείνετε σπίτι»

  • Η περίπτωση της καθηγήτριας, η οποία βρέθηκε θετική στον κορονοϊό μετά από εξέταση στην οποία υποβλήθηκε με δική της πρωτοβουλία. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έδωσε εντολή στην καθηγήτρια να συνεχίζει να διδάσκει σε τέσσερα σχολεία χωρίς να γίνει προληπτική εξέταση και χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας, αφού ο ΕΟΔΥ έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας παρόλο που η καθηγήτρια είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία.
  • Ο 53χρονος υγειονομικός από τη Σιάτιστα ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο ΑΧΕΠΑ και ο οποίος επίσης δε θεωρήθηκε «ύποπτο» κρούσμα από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα αρχικά να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο Κοζάνης σε κοινό θάλαμο.

Τελευταίο περιστατικό σήμερα, με 77χρονο κρούσμα της νόσου που δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό και διαγνώστηκε στις 10.οο το βράδυ, από τις 08.00 το πρωί, που κυκλοφορούσε χωρίς προφυλάξεις στο νοσοκομείο “Αλεξάνδρα”.Εξαιτίας του συγκεκριμένου κρούσματος μπήκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό 7 γιατροί, νοσηλευτές και πληρώματα του ΕΚΑΒ.

ΠΙΣ: Να κλείσουν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων

Όσο ο ιός διασπείρεται στην κοινότητα κρούσματα της νόσου, οι γιατροί βρίσκονται ολοένα και περισσότερο εκτεθειμένοι στον ιό. Για το λόγο αυτό και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ζητά από τον υπουργό Υγείας να αποφασίσει -εκτός από την αναστολή των χειρουργείων και απογευματινών ιατρείων που αποφασίστηκε σήμερα- και το κλείσιμο των τακτικών εξωτερικών ιατρείων.

Ο κ. Εξαδάκτυλος συγκεκριμένα αναφέρει στην επιστολή του:

“Επειδή η διασπορά του κορονοϊού στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εντός των Νοσοκομείων της χώρας, αποτελεί μέγιστη απειλή σας προτείνουμε να εξετάσετε την διακοπή της λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων των Νοσοκομείων, ώστε να προσέρχονται στα νοσοκομεία μόνοι οι ασθενείς με επείγον πρόβλημα, οι οποίοι βεβαίως θα αντιμετωπίζονται ως δυνητικοί φορείς από το προσωπικό, που θα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης”.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί από την πλευρά τους επισημαίνουν την ανάγκη τροποποίησης των οδηγιών του ΕΟΔΥ, ώστε να προστατευθούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές και ζητούν:

Click4more: Τρομάζει ο ΠΟΥ για τον κορονοϊό: Θα γίνουν και άλλες χώρες… Ιταλία!

1. Να υπάρχει ξεχωριστή γραμμή για τις κλήσεις των νοσοκομείων προς τον ΕΟΔΥ.

2. Να σταματήσει η παρακώλυση αποστολής δειγμάτων από τον ΕΟΔΥ, ο οποίος απαιτεί στην παρούσα φάση να υπάρχει αρνητικό δείγμα για γρίπη προκειμένου να σταλεί δείγμα για κορονοϊό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρή δυσχέρεια στη χρήση των ελάχιστων χωρών μόνωσης που διαθέτουν τα νοσοκομεία. Καμία οικονομική επιβάρυνση και καμία διαδικαστική εμπλοκή των ασθενών και των συνοδών τους στην αποστολή δείγματος.

3. Άμεσα το Υπουργείο να ορίσει συνάντηση με την Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.

Πηγή: iatropedia

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ