ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Με βαριά πνευμονία νοσηλεύεται στην Πάτρα ο 66χρονος

 

Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές – Συνταξιούχος εκπαιδευτικός που είχε ταξιδέψει σε Ισραήλ και Aίγυπτο – Νοσηλεύεται απομονωμένος, σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου  – Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης του Κορωνοϊού στο υπουργείο Υγείας – Στην Πάτρα μεταβαίνει ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ

Σε απομόνωση σε θάλαμο αρνητικής πίεσης  του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας νοσηλεύεται  ο 66χρονος συνταξιούχος εκπαιδευτικός που διαπιστώθηκε ότι είναι το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.

Ο 66χρονος από την Αμαλιάδα Ηλείας, είχε πάει εκδρομή στην Αίγυπτο και το Ισραήλ και όταν επέστρεψε ένιωσε αδιαθεσία. Αρχικά μετέβη στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας και ακολούθως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας.

Όπως έγινε επισήμως γνωστό πριν από λίγο «το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα νόσου από τον νέο κορονοϊό (ταξιδιώτης από Ισραήλ και Αίγυπτο), νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση με σοβαρή πνευμονία στη μονάδα αρνητικής πίεσης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι διασωληνωμένος και παρακολουθείται στενά από την ιατρική ομάδα του καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, κο Χαράλαμπο Γώγο, σε συνεργασία με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών.

Πολλαπλά κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ιχνηλάτηση επαφών στην Πάτρα και στην Αμαλιάδα (τόπο προέλευσης του ασθενή) σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους γιατρούς.

Παράλληλα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζει για την λήψη τυχόν απαραίτητων μέτρων».

Στο νοσοκομείο του Ρίου έχει σημάνει υγειονομικός συναγερμός, καθώς ο 66χρονος νοσηλεύεται εκεί από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας και η αρχική διάγνωση ήταν λοίμωξη του αναπνευστικού. Βάσει αυτής, εισήχθη σε παθολογική κλινική, καθώς η λοίμωξη δεν είχε συσχετισθεί με το ταξιδιωτικό του ιστορικό, ενώ παραμένει άγνωστο αν ο ασθενής είχε αναφέρει το ταξίδι του σε χώρες με κρούσματα.  Στα δύο εικοσιτετράωρα της νοσηλείας του στην Παθολογική έχει έρθει σε επαφή με άγνωστο αριθμό ατόμων (ασθενείς, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και συνοδοί).   Παράλληλα, ελέγχονται οι συνταξιδιώτες του -52 άνθρωποι- στους Αγίους Τόπους. Μάλιστα, κατά την παραμονή τους στα Ιεροσόλυμα πήραν μέρος σε αγρυπνία σε Ναό και ο 66χρονος φέρεται να θεώρησε αρχικά ότι είχε κρυώσει εκείνο το βράδυ.

Οδηγίες σε εργαζόμενους του νοσοκομείου της Πάτρας

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 15 εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας έλαβαν οδηγίες να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση των επαφών του 66χρονου.

Στην Πάτρα μεταβαίνει ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, ενώ στις έξι αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως η Εθνική Επιτροπή Διαχείρισης Κορωνοϊού, στο υπουργείο Υγείας για την εκτίμηση της κατάστασης μετά και το ένατο κρούσμα.

Στη Θεσσαλονίκη το όγδοο κρούσμα

Νωρίτερα σήμερα το πρωί είχε γίνει γνωστό ένα ακόμη κρούσμα, το όγδοο κατά σειρά.  Πρόκειται για Έλληνα, στενή επαφή του πέμπτου κρούσματος, γυναίκας εκπαιδευτικού και φίλης της 38χρονης γυναίκας που ήταν η πρώτη που διαγνώστηκε με κορωνοϊό στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον σύζυγο της εκπαιδευτικού.

Ο άνδρας νοσηλευέται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ σε θάλαμο αρνητικής πίεσης με ήπια συμπτώματα. Δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου και η κατάσταση της υγείας του είναι καλή.

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Συναγερμός για ενδεχόμενη έξαρση του ιού στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα Απριλίου

Έχοντας δώσει με επιτυχία μία πρώτη «μάχη» με τον μεγάλο «εχθρό», την υποδιάγνωση των κρουσμάτων -τον οποίο δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα στην Ιταλία ή στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα- και έχοντας καταφέρει να εντοπίσουν έγκαιρα τα πρώτα εισαγόμενα κρούσματα και να ιχνηλατήσουν τουλάχιστον 270 επαφές από το περιβάλλον τους, πλέον οι Έλληνες ειδικοί παρακολουθούν την πορεία των κρουσμάτων αλλά επικεντρώνονται στην επόμενη φάση, εκείνη μιας πιθανής μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινότητα, και προετοιμάζονται αναλόγως γι’ αυτήν.

«Εάν καταφέρεις να περιορίσεις το 70% των μεταδόσεων, ιχνηλατώντας τις επαφές ανθρώπων, π.χ. που ήρθαν από το Μιλάνο, έχεις πολύ σημαντικότερο βαθμό επιτυχίας του περιορισμού και της του περιορισμού και της εξάπλωσης της νόσου στη χώρα σου. Αυτές οι τεράστιες αυξήσεις, που είδαμε στην Ιταλία, δεν έρχονται σε μία εβδομάδα, έρχονται σε 3–5 εβδομάδες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, επίσης, όπου εφάρμοζαν δρακόντεια μέτρα περιορισμού της εισόδου στη χώρα, ανθρώπων οι οποίοι προέρχονταν από τις προσβεβλημένες περιοχές της Κίνας, διαπίστωσαν αρκετές εβδομάδας μετά, γύρω στις 4 με 5 εβδομάδες μετά, κρούσματα με άγνωστο τρόπο προέλευσης» εξήγησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορωνοϊού, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των συντακτών υγείας για ποιο λόγο το βλέμμα των ειδικών στην Ελλάδα είναι στραμμένο πια στο διάστημα από τα μέσα Μαρτίου μέχρι και τα μέσα Απριλίου.

Καραντίνα: Διαβάστε ΕΔΩ πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία

«Η νόσος βρίσκεται κάτω από τη μύτη σου και σου διαφεύγει, να μην μπορείς να την περιορίσεις και να βλέπεις ξαφνικά τεράστιες αυξήσεις» περιέγραψε ο κ. Τσιόδρας την κατάσταση που επιχείρησαν να αποτρέψουν – κάτι που φαίνεται ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν δρομολογήσει.

«Δεν φαίνεται να είναι υψηλή η πιθανότητά με τα μέχρι τώρα δεδομένα και καταγεγραμμένα κρούσματα στην πατρίδα μας να γίνει αυτό. Επαγρυπνούμε για αυτό. Στήνουμε συστήματα επιτήρησης, ειδικά για αυτό το λόγο, ώστε να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις» πρόσθεσε ο καθηγητής.



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ