ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορονοϊός: Ο απόλυτος οδηγός! Τι κλείνει, τι μένει ανοιχτό

Το γεγονός ότι μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο ο αριθμός των ανθρώπων που “χτύπησε” ο κορονοϊός αυξήθηκε στα 190 από τα 117 που ήταν χθες οδήγησε την ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας στην απόφαση να ληφθούν επιπλέον μέτρα που αφορά το κλείσιμο επιχειρήσεων όπου συγκεντρώνονται μεγάλες ομάδες πολιτών.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε ότι τα μέτρα επεκτείνονται για προληπτικούς λόγους και εξήγησε γιατί η επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε επέκταση των ήδη αυστηρών μέτρων. Ο στόχος, όπως είπε, είναι να μην έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. «Δίνουμε τη μάχη με ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε τους λόγους που έκανε την επιτροπή να αποφασίσει ομόφωνα πιο αυστηρά μέτρα, χωρίς να κρύβει και μια δόση οργής που σχετίζεται με την ατομική ευθύνη!

Κορονοϊός: Αυτές οι επιχειρήσεις κλείνουν άμεσα

Όσον αφορά τα περαιτέρω μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, Παρασκευή 13.03.2020, από το υπουργείο Υγείας, έχουν να κάνουν με: κλείσιμο εμπορικών κέντρων, καφέ, μπαρ και καφετεριών, μαγαζιών εστίασης εκτός ντελίβερι και take away , βιβλιοθηκών, μουσείων, αθλητικών χώρων, κέντρων αισθητικής.

 

Ανοιχτά παραμένουν τα καταστήματα που πωλούν τρόφιμα, τα σούπερ μάρκετ, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία (σ.σ. εφόσον δεν διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα) και οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Επίσης δεν μπαίνει λουκέτο στο λιανεμπόριο, π.χ. ψιλικατζίδικα περίπτερα κλπ

Εκτός από αυτά τα μέτρα όμως, αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν και νέα μέτρα από το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας.

Τα νέα “λουκέτα” που φέρνει ο κορονοϊός

Στα νέα μέτρα, θα περιλαμβάνεται και η διακοπή της λειτουργίας πρακτορείων τυχερών παιγνίων και θα επιτρέπονται μόνο διαδικτυακά.

Θα κλείσουν τα πάρκα αναψυχής εκτός από τους ζωολογικούς και βοτανικούς κήπους οι οποίοι θα λειτουργούν με συγκεκριμένα μέτρα του ΕΟΔΥ.

Κουρεία, κομμωτήρια και καταστήματα για νύχια επίσης θα βάλουν “λουκέτο”, ενώ το ίδιο θα ισχύει και για τα σαλέ των χιονοδρομικών.

Διευκρινίζεται πως κλείνουν μόνο τα εμπορικά κέντρα κι όχι τα εμπορικά καταστήματα.

Να σημειωθεί πως από τις 7:30 – έως τις 15:00 θα είναι ανοιχτά τα ΚΕΠ, ενώ θα ανασταλεί η λειτουργία τους το Σάββατο.

Το Δημόσιο

Τέλος, θα ληφθούν ειδικά μέτρα για τους τους δημοσίους υπαλλήλους και ειδικά για εκείνους που πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας, πχ καρκινοπαθείς και μεταμοσχευμένους. NEWSIT.GR

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ