ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Οι μεταλλάξεις ίσως οδηγήσουν σε νέα εμβόλια – Πόσο αποτελεσματικά είναι στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να απαιτηθεί συμπληρωματικός σχεδιασμός των εμβολίων κατά του κορονοϊού, ώστε να εξουδετερώνουν τις μεταλλάξεις, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature” τον Μάιο με τίτλο «Escape of SARS-CoV-2 501Y.V2 from neutralization by convalescent plasma».

Η μελέτη εξέτασε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και αντισωμάτων έναντι της νοτιοαφρικανικού στελέχους 501Υ.V2 (γνωστού και ως B.1.351) του κορονοϊού. Αυτός ο μεταλλαγμένος ιός εντοπίστηκε αρχικά κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19 στη Νότια Αφρική τον Οκτώβριο του 2020 και έγινε πολύ γρήγορα η επικρατούσα παραλλαγή του ιού στην Νότια Αφρική.

Οι μέχρι στιγμής έρευνες δείχνουν ότι τόσο τα πολυκλωνικά αντισώματα που έχουν προκύψει ύστερα από λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2, όσο και τα αντισώματα που δημιουργούνται μετά τον εμβολιασμό με τα τρέχοντα εμβόλια, έχουν μειωμένη ικανότητα εξουδετέρωσης του νοτιοαφρικανικού στελέχους.

Τα εμβόλια Novavax και Johnson & Johnson παρουσιάζουν μέτρια και το εμβόλιο AstraZeneca χαμηλή ικανότητα εξουδετέρωσης της εν λόγω μετάλλαξης.

Τι έδειξαν οι κλινικές μελέτες

Συγκεκριμένα, στις τρεις κλινικές μελέτες που έγιναν στην Νότια Αφρική χρησιμοποιήθηκαν τα εμβόλια NVX-CoV2373 (Novavax), το εμβόλιο της Johnson & Johnson, και το ChAdOx1/AZD1222 (της AstraZeneca). Οι μελέτες έδειξαν μειωμένη αποτελεσματικότητα έναντι της παραλλαγής 501Υ.V2 του εμβολίου NVX-CoV2373 (Novavax) από 89,3% σε 49,4%. Το εμβόλιο NVX-CoV2373 (Novavax) είναι 96.4% αποτελεσματικό απέναντι στον αρχικό ιό SARS-CoV-2 και 86% στη βρετανική μετάλλαξη Β.1.1.7. Επίσης, παρατηρήθηκε μειωμένη αποτελεσματικότητα έναντι της παραλλαγής 501Υ.V2 και του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson από 72% απέναντι στον αρχικό ιό στις ΗΠΑ σε 57% στον ιό 501Υ.V2, ενώ το εμβόλιο ChAdOx1/AZD1222 (AstraZeneca) έδειξε μόνο 10% αποτελεσματικότητα απέναντι στον ιό ιό 501Υ.V2 σε σχέση με 75% αποτελεσματικότητα έναντι των πρωταρχικών ιών SARS-CoV-2 στη Νότια Αφρική. Μειωμένη ικανότητα εξουδετέρωσης της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης παρουσιάζει και το εμβόλιο της Pfizer.


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ