ΔΙΑΦΟΡΑ

Κορωνοϊός: Οι τέσσερις άξονες του σχεδίου των «27» για την αντιμετώπιση της επιδημίας

 

Κορωνοϊός, ΕΕ: Μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός κοινού ταμείου με κεφάλαια 25 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης αλλά και καθημερινή επικοινωνία για σωστό συντονισμό και καθοδήγηση

Σε τέσσερις δράσεις και στη δημιουργία ενός κοινού ταμείου με κεφάλαια 25 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Έπειτα από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης, μετά από πρόταση της Γαλλίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι οι υπουργοί Υγείας και οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών – μελών της ΕΕ, θα πρέπει να μιλούν καθημερινά για να διασφαλίσουν τον σωστό συντονισμό και να επιδιώξουν κοινή ευρωπαϊκή καθοδήγηση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να λάβει συγκεκριμένα μέτρα με σκοπό να βοηθήσει τα κράτη – μέλη των οποίων τα συστήματα υγείας δοκιμάζονται και να στηρίξει τόσο τις τοπικές επιχειρήσεις που πλήττονται από τον ιό, αλλά και να χρηματοδοτήσει τις προσπάθειες παρασκευής εμβολίου. Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε:

1) Για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Βάσει της απόφασης τα κράτη – μέλη συμφώνησαν ότι η υγεία των Ευρωπαίων πολιτών αποτελεί την βασική προτεραιότητα και ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα στηρίζονται στις επιστημονικές εκτιμήσεις, ωστόσο τα όποια μέτρα δεν θα πρέπει να έχουν υπερβολικές συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο.

2) Για την παροχή ιατρικού εξοπλισμού.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αναθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εκτίμηση των αναγκών που έχουν τα κράτη – μέλη της ΕΕ ούτως ώστε η Κομισιόν να προσχωρήσει στην αγορά εξοπλισμού ατομικής προστασίας μέσω του μηχανισμού «RescEU».

3) Για την έρευνα για την ανάπτυξη εμβολίου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αξιοποιηθούν κεφάλαια άνω των 140 εκ. ευρώ για την ενίσχυση των ερευνών για την παρασκευή φαρμάκων και εμβολίων.

4) Για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών.

Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει κάθε απαραίτητο μέσο για την υποστήριξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που θα υποστούν ζημίες λόγω του κορωνοϊού. Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί η ευέλικτη εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. newsit.grΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ