ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Όλα κρέμονται σε μια κλωστή! Ποια μέτρα αποφασίζει η κυβέρνηση- Τι θα γίνει με τα σχολεία

Ανησυχία και προβληματισμός για την εξάπλωση της πανδημίας στην Ελλάδα – Νέα σειρά μέτρων αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες – Τι θα γίνει με τα σχολεία – Στα χέρια του πρωθυπουργού οι αποφάσεις.

Τρόπους για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας αναζητούν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι μετά την «έκρηξη» κρουσμάτων που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Στην τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε χθες τέθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει νέα μέτρα τοπικού χαρακτήρα, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκαν σαφείς κατευθύνσεις προς την αρμόδια επιτροπή που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη και θα εξετάσει μια σειρά θεμάτων για τη διασπορά της νόσου στη χώρα μας.

Τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει ο πρωθυπουργός την Παρασκευή (21/08).

Οι παρεμβάσεις που θα συζητηθούν είναι οι εξής:

 • Αξιολόγηση μέτρων προηγούμενων ημερών με βάση την πορεία των κρουσμάτων και τα επιδημιολογικά δεδομένα για να δουν αν αυτά έχουν αποδώσει.
 • Απόφαση για το αν θα γίνει η χρήση μάσκας υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.
 • Τι θα γίνει με την τηλεργασία – Πόσοι κλάδοι μπορούν να την εφαρμόσουν.
 • Στοχευμένα τεστ (ηλικιακές ομάδες – περιοχές).
 • Τοπικά lockdown.
 • Μέτρα τύπου «Πόρου» σε μεγάλα αστικά κέντρα αν υπάρχει εξάπλωση του κορονοϊού.

Θετική είδηση ήταν η μείωση του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων χθες από 200 και πλέον τις προηγούμενες ημέρες σε 150, ενώ σταθερός παραμένει τα τελευταία 24ωρα ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Αρνητικά μηνύματα, ωστόσο, στέλνει ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών, καθώς πλήττονται όλο και περισσότερο νέες ηλικίες. Έτσι, στην τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή δεν αποκλείεται να ληφθούν και νέα μέτρα.

Οι προτάσεις μας για τα σχολεία

Η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του OPEN TV αναφέρθηκε στην αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, τονίζοντας το πόσο σημαντικό είναι να φοράμε μάσκα και να κρατούμε αποστάσεις. Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στο πώς θα πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία από τις 7 Σεπτεμβρίου.

«Στο χέρι μας είναι να απαλλαγούμε από το δεύτερο κύμα κορονοϊού αν εφαρμόζουμε τα μέτρα», ανέφερε η καθηγήτρια Παθολογίας, τονιζοντας την αναγκαιότητα της μάσκας και των κοινωνικών αποστάσεων, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού στη χώρα μας. Σύμφωνα με την κ. Γιαμαρέλλου, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς, που υπολογίζονται έως 15.000 θεωρούνται «βόμβες» διασποράς του ιού και γι’ αυτό πρέπει όλοι να φορούν μάσκα, ώστε να περιοριστεί ο ιός.

Κληθείσα να σχολιάσει τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων και πώς οι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν στα θρανία, η κυρία Γιαμαρέλλου έφερε ως παράδειγμα το μέτρο που πρότειναν Δανία και Φινλανδία. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παθολογίας, τα παιδιά που είναι κάτω των 11 ετών δεν νοσούν και δεν μπορούν να κολλήσουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες. Γι’ αυτό και αναφερόμενη στη χρήση μάσκας από τους μαθητές, προτείνει τα εξής:

 • Τα παιδιά του Δημοτικού μπορούν να μην φορούν μάσκα
 • Να βρεθούν μεγαλύτερες αίθουσες και να τηρηθούν αποστάσεις
 • Να μην κάνουν διαλείμματα όλοι μαζί για να αποφευχθεί ο συνωστισμός
 • Να χωριστούν σε δύο βάρδιες οι μαθητές που θα πηγαίνουν σχολείο
 • Να φορούν υποχρεωτικά μάσκα δάσκαλοι, καθηγητής και μαθητές

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί αναλυτικά όσα είπε η κ. Γιαμαρέλλου:

Τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή αυτή την εβδομάδα

Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, έως τις 24 Αυγούστου.

Άρα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:

 • η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
 • οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,
 • οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορονοϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.

Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορονοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου και έως 31 Αυγούστου.

Τοπικά «lockdown» σε Πάρο και Αντίπαρο

Στη νέα δέσμη μέτρων περιλαμβάνονταν και αυτά που είχαν άμεση ισχύ (από τις 15 Αυγούστου) και αφορούσαν στα τοπικά «lockdown» σε Πάρο και Αντίπαρο. Στα δύο νησιά των Κυκλάδων και μέχρι τις 24 Αυγούστου έχει εφαρμοστεί:

 • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.
 • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
 • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
 • Ισχύουν και οι περιορισμοί των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.

Παράταση έως τις 24 Αυγούστου των επιπρόσθετων μέτρων δόθηκε και στον Πόρο που ήταν ήδη σε καθεστώς ειδικών μέτρων, με μόνη διαφορά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων έχει μεταφερθεί τα μεσάνυχτα αντί για τις 11:00 που ίσχυε.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ