ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Πώς παραγγέλνουμε delivery φαγητού αυτή την περίοδο – Καίριες λεπτομέρειες για την ασφάλεια όλων των πλευρών

Man delivery pizza to customer
 

Οι κορυφαίοι εμπειρογνώμονες του FDA υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από τα τρόφιμα ή από τις συσκευασίες τροφίμων. Ο πιο εμφανής κίνδυνος με την παράδοση τροφίμων (delivery) ή την παραλαβή τους από κατάστημα είναι η απευθείας επαφή μεταξύ πελάτη και υπαλλήλου.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εμποδιστεί ο κορονοϊός από το να μεταδωθεί από το έναν στον άλλον, όταν ο αγαπημένος σας “ντελιβεράς” χτυπήσει το κουδούνι.

Επί του παρόντος, ο FDA λέει ότι δεν υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχείαπου “να υποστηρίζουν πιθανότητα μετάδοσης της νόσου COVID-19 μέσω των τροφών ή της συσκευασίας τροφίμων”.

Σε αντίθεση με τους λοιμώδεις γαστρεντερικούς ιούς, συχνά προκαλούνται από μολυσμένα τρόφιμα, ο κορονοϊός SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19, είναι ένας ιός που προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα. Η μετάδοση μέσω φαγητού δεν συμβαίνει με αυτόν τον ιό.

Κορονοϊός: Προσοχή σε όλους μας για κάθε διαπροσωπική επαφή που έχουμε

Ο συντριπτικός κίνδυνος προέρχεται από το γεγονός ότι με την παραγγελία φαγητού ντελίβερι, τόσο ο πελάτης όσο και ο ντελιβεράς είναι υποχρεωμένοι να συναντηθούν. Αυτό το αποφεύγουμε αυτές τις μέρες. Πολλά ντελίβερι εστιατόρια έχουν βρει την λύση στο να ενημερώνουν εκ των προτέρων τον πελάτη ότι ο υπάλληλος που θα τους φέρει το φαγητό δεν θα εισέλθει στο σπίτι και η ανταλλαγή φαγητού-χρημάτων γίνεται προσεκτικά και με γάντια. Αλλά αυτό μπορεί να μην συμβαίνει πάντα. Αν ένας από τους δύο (πελάτης ή υπάλληλος) έχουν COVID-19 και δεν το γνωρίζουν, μπορεί να εξαπλώσουν τον κορονοϊό σε πολλά άλλα άτομα.

Οι ιοί, όπως ο νέος κορονοϊός, σταδιακά καθίστανται αδρανείς όταν βρίσκονται έξω από τον ξενιστή/οικοδεσπότη τους και είναι λιγότερο ικανοί να προκαλέσουν λοίμωξη. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας προτού μεταχειριστείτε οποιοδήποτε φαγητό, ανεξάρτητα από το αν προέρχεται από ντελίβερι ή την κουζίνα σας.

Κορονοϊός: Πώς να παραγγείλετε ντελίβερι με ασφάλεια

Για λόγους ασφαλείας, είναι καλύτερο να αποφύγετε την άμεση επαφή με τον άνθρωπου θα έρθει να σας εξυπηρετήσει. Όπως προαναφέραμε, μπορείτε να προχωρήσετε στη συναλλαγή χωρίς να έρθετε ποτέ σε κοντινή επαφή, απλά επιτρέποντας στον υπάλληλο που σας εξυπηρετεί να αφήσει το γεύμα στην πόρτα σας, ή στην είσοδο του κτηρίου σας. Εσείς με την σειρά σας μπορείτε να βάλετε μετρητά σε ένα φάκελο σε σημείο που ο υπάλληλος θα τον πάρει με ασφάλεια, αν είναι δυνατόν.

Η σακούλα με την οποία παραδίδεται το φαγητό θέλει προσοχή, καθώς ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει σύμφωνα με πληροφορίες για 24 ώρες σε χαρτί ή χαρτόνι, και 72 ώρες σε πλαστικό. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο να έρθετε σε επαφή με μικρόβια:

  1. Τοποθετήστε την σακούλα στον νεροχύτη σας. Μην την αφήνετε να ακουμπήσει απευθείας σε άλλους χώρους στην κουζίνα σας ή στο σπίτι. Μπορείτε να καθαρίσετε ή να απολυμάνετε τον νεροχύτη μετά το γεύμα και αφότου πετάξετε την σακούλα στα σκουπίδια ή στην ανακύκλωση.
  2. Βάλτε το φαγητό σας σε πιάτο. Φροντίστε να μην αγγίζετε άμεσα το φαγητό. Χρησιμοποιήστε ένα πηρούνι. Μην βάλετε τα πλαστικά ή χάρτινα πακέτα στο ψυγείο σας, καθώς δεν είναι σαφές εάν οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να εξουδετερώσουν τον ιό αυτήν τη στιγμή.
  3. Πλύνετε τα χέρια σας! Θα χρειαστεί να πλύνετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα πριν καθίσετε για να φάτε το γεύμα σας. Μην ξεχάσετε επίσης να καθαρίσετε τον νεροχύτη σας με ένα απολυμαντικό καθαριστικό.

Πηγή: https://www.goodhousekeeping.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ