ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Πως θα αποφύγουμε ένα δεύτερο lockdown – Τα μέτρα προστασίας στην καρδιά του καλοκαιριού

Ένα δεύτερο lockdown θα είναι καταστροφικό επεσήμανε ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος.Ανήσυχος από την αύξηση των κρουσμάτων ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας. Τι λένε για τη χρήση μάσκας.

Βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού όμως ο κορονοϊός όπως δείχνει δεν καταλαβαίνει από… διακοπές και υψηλές θερμοκρασίες και παραμένει πάντα εδώ και πάντα επικίνδυνος.

Η έξαρση που παρατηρείται σε πολλές χώρες του κόσμου και στα Βαλκάνια ανησυχεί τους ειδικούς ενώ η άνοδος των κρουσμάτων και στη χώρα μας μπορεί να θεωρείται φυσιολογική όμως αν δεν προσέξουμε, μπορούμε να πάθουμε τη ζημιά.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει νέα μέτρα για να αντιμετωπιστεί μια έξαρση στη χώρα μας και όπως φαίνεται… πανηγύρια τέλος τουλάχιστον μέχρι τέλος Ιουλίου, ήταν η πρόταση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

Επίσης, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορά μας, και η επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες.

Μόσιαλος: Έτσι θα αποφύγουμε νέο lockdown

Ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και αναφέρθηκε στο πως θα καταφέρουμε να αποφύγουμε ένα νέο lockdown.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά “μπορούμε απόλυτα να το αποφύγουμε. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό. Αν αυξήσουμε τους ελέγχους ιδιαίτερα στα σύνορα της χώρα μας κάτι που γίνεται πλέον και θα γίνει και με την επίδειξη πιστοποιητικών τεστ τα οποία θα πρέπει να γίνονται μέχρι και 72 ώρες πριν την προσέλευση των εισερχομένων στη χώρα μας.

Θα πρέπει να γίνει όμως πολύ σοβαρή δουλειά για μην υπάρχουν πλαστές διαπιστώσεις των τεστ, όπως και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι εκεί που πρέπει να εφαρμόζονται τα μέτρα. Από κει και πέρα όλοι ως πολίτες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως ο κορονοϊός δεν έχει εξαφανιστεί, δεύτερο κύμα υπάρχει σε αρκετές χώρες όπως στους γείτονές μας. Στη Σερβία, στη Βόρεια Μακεδονία ή στο Ισραήλ. Εμείς μπορούμε να το αποφύγουμε ακόμα δεν είμαστε εκεί. Και έχουμε όλες τις δυνατότητες να το αποφύγουμε.

Στο ερώτημα για την χαλάρωση που επικρατεί στον κόσμο καθώς και για την χρήση μάσκας ο κ . Μόσιαλός τόνισε πως “αυτό είναι λίγο λογικό στους εξωτερικούς χώρους. Αλλά αν μπορούμε να φοράμε μάσκα στους εσωτερικούς χώρους καλό είναι να το κάνουμε. Δηλαδή στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε όλες τις αερομεταφορές, επιβάλλεται εκεί να φοράμε τη μάσκα. Σε χώρους που υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός, κυρίως σε εσωτερικούς χώρους τότε μπορούμε να μειώσουμε κατά πολύ τη διασπορά της νόσου. Δεν λένε να φοράμε τη μάσκα όταν κυκλοφορούμε μόνοι μας με την παρέα μας σε ένα ανοικτό χώρο ή αν είμαστε στην παραλία. Αλλά όπου επιβάλλεται και όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός τότε η μάσκα μπορεί να εμποδίσει τη μεγάλη διασπορά του ιού”.

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως “δεν θα αποφύγουμε την αύξηση των κρουσμάτων. Θα ήταν αδιανόητο αυτό να μην συμβεί. Από τη στιγμή που περάσαμε από ένα lockdown που είμασταν κλεισμένοι όλα στα σπίτια μας, στην έξοδο από αυτά στην οικονομική δραστηριότητα και στη διασκέδαση θα πρέπει να δεχθούμε ένα αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Το θέμα είναι να μην γίνει υπερβολικός αυτός ο αριθμός κρουσμάτων και να μην έχουμε πολλά κρούσματα στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες.

Οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες προσέχουν αρκετά όμως και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Οπότε αν συνεχίσουν να προσέχουν και εμείς να τους προσέχουμε τότε μπορεί να υπάρξει μια αύξηση κρουσμάτων στο δεύτερο κύμα αλλά θα μπορέσουμε να το ελέγξουμε”.

Καταστροφή ένα δεύτερο lockdown

Στην ερώτηση για το αν ένα δεύτερο lockdown θα ήταν καταστροφή για την ώρα ο κ. Μόσιαλος συμφώνησε απόλυτα και τόνισε πως “δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αυτό και μπορούμε να το προλάβουμε. Όλοι πρέπει να δείξουμε μια συνετή συμπεριφορά, από τα δημόσια πρόσωπα μέχρι τον απλό πολίτη έτσι ώστε να αποφύγουμε όχι μόνο συνολικό lockdown αλλά και σε τοπικό επίπεδο”.

Για την κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία τόνισε πως είναι σε μεγάλο βαθμό “ελεγχόμενη με εξαιρέσεις ορισμένες περιοχές της βόρειας Αγγλίας. Στο Λονδίνο είναι σχεδόν υπό έλεγχο όπως είμαστε εμείς λίγο πολύ. Θα δούμε τώρα με την απελευθέρωση πως θα πάει η κατάσταση με τα κρούσματα. Εγώ θα ανησυχούσα περισσότερο με τις ΗΠΑ και δεν θα πρέπει να ληφθούν άμεσες αποφάσεις.

Σύψας: Μας ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων

Ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Νικόλαος Σύψας μίλησε στο OPEN μεταξύ άλλων, για την πιθανότητα δεύτερου κύματος πανδημίας, για τα εισαγόμενα κρούσματα αλλά και το πρόβλημα που υπάρχει στην κοινότητα και την απόφαση να σταματήσουν τα πανηγύρια.

Ο κ. Σύψας τόνισε μεταξύ άλλων πως “υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να έχουμε δεύτερο κύμα γιατί έχει υπάρξει διασπορά της επιδημίας στην κοινότητα. Τα κρούσματα που είναι ορφανά σε μεγάλα αστικά κέντρα δείχνουν ότι υπάρχει διασπορά του ιού. Τα σημερινά μέτρα είχαν συμβολισμό. Θέλουμε να χτυπήσουμε ένα δυνατό καμπανάκι στους πολίτες ότι τα πράγματα δεν είναι καλά. Αν δεν αλλάξει η συμπεριφορά του κοινού στα μπαράκια και σε άλλα σημεία, θα υπάρξουν και νέα πιο αυστηρά μέτρα. Περαιτέρω κλέισιμο στα μπαρ, εστίαση, και όπου αλλού νομίζουμε ότι υπάρχει υπερμετάδοση.

Για τα σύνορα ο κ. Σύψας επεσήμανε πως “αν τα μέτρα δεν αποδώσουν, μην έχετε αμφιβολία ότι θα κλείσουν εντελώς τα βόρεια σύνορα”, ενώ για την χρήση μάσκας τόνισε πως “στα μεγάλα εμπορικά παραμένει υποχρεωτική για το προσωπικό και παραμένει σύσταση για τους πολίτες. Η μάσκα δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε ότι το κύριο μέτρο είναι η απόσταση.

 

Από newsit.gr





ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ